zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Werkend Nederland luncht tegen honger in Afrika

14 oktober 2011 - Werkend Nederland gaat de strijd aan tegen honger in Afrika. Op maandag 17 oktober, de dag na de officiële Wereldvoedseldag 2011, organiseren drie grote cateraars samen met tientallen grote ondernemingen de landelijke actie 'Eten tegen Honger'. Wie luncht in één van de deelnemende bedrijfsrestaurants kan bij het afrekenen een donatie doen van 50 eurocent.

De opbrengst zal worden vermenigvuldigd door stichting Wilde Ganzen en komt geheel ten goede aan het werk van The Hunger Project in het Afrikaanse land Benin. Met dit initiatief zetten investeerder Carel van Bemmelen en directeuren Rob van der Laan en Rick Volkers de honger in Afrika opnieuw op de kaart. 



Donatie
De cateraars Eurest, Albron en Vitam-Sorbon zijn samen goed voor circa één miljoen lunches per dag. Op 17 oktober kunnen bezoekers van de deelnemende (bedrijfs)restaurants van deze drie cateraars bij het afrekenen van hun lunch 50 cent doneren. Daarnaast doen ook tientallen grote bedrijven met een eigen bedrijfsrestaurant mee, waaronder Friesland Bank, Independer en Royaan. Naast werknemers, kunnen ook studenten en bezoekers van horeca-locaties van de drie cateraars, waaronder de UvA, HvA en Center Parcs, op deze dag lunchen tegen de honger. 

Investeerdersgroep
Grote motor achter het werk van The Hunger Project in Benin is de Kataklé investeerdersgroep. Onder leiding van investeerder Carel van Bemmelen (HAK, Van Dobben en Kwekkeboom) en directeur Rob van der Laan (Boer & Croon) en Rick Volkers (Volkers) wil deze groep van Nederlandse ondernemers en stichtingen de honger in Benin aanpakken. Eind 2010 presenteerden zij in dit kader hun plan voor private ontwikkelingshulp aan het Nederlandse bedrijfsleven, wat al veel media-aandacht opleverde. Van Bemmelen: "Het Nederlandse bedrijfsleven laat hiermee zien zeer betrokken te zijn bij wereldwijde hongerproblematiek. Met deze grootscheepse actie die voorbij de bestaande concurrentiebelangen gaat, hopen we opnieuw duizenden mensen een hongervrije toekomst te kunnen bieden. Opnieuw het bewijs dat ontwikkelingshulp via private initiatieven mogelijk is. " 

Wereldvoedseldag
Het is voor het eerst dat deze drie grote cateraars gezamenlijk de Wereldvoedseldag ondersteunen. Joop Stutterheim, Manager Marketing & Merchandise Management van Eurest: "Eten is onze core business. In het kader van de Wereldvoedseldag wilden we dan ook eens aandacht vragen voor de hongerproblematiek in de wereld. En hoe kunnen we dat beter doen dan door samen te koken tegen de honger?" Teun Verheij, directeur van Albron beaamt dit: "Deze actie past perfect binnen ons beleid om iets terug te doen voor de wereld en door de handen ineen te slaan kunnen we veel meer bereiken." Het was voor de cateraars geen moeilijke beslissing om zich in te zetten voor The Hunger Project, aldus Carla van Lingen, directeur van Vitam Catering en Sorbon Campus Hospitality, "Het mooie van het werk van The Hunger Project is dat ze mensen actief helpen om een beter bestaan op te bouwen. Ze zorgen ervoor dat mensen uiteindelijk hun eigen boontjes kunnen doppen, een heel constructieve opzet waar wij ons zeker in kunnen vinden." 

Werken aan een hongervrij Afrika
De Kataklé investeerdersgroep heeft de ambitie om in tien jaar tijd ten minste tien procent van de plattelandsbevolking in Benin duurzaam hongervrij te maken door te focussen op ondernemerschap en zelfredzaamheid. Sinds 2008 investeert de Kataklé-groep structureel in het werk van The Hunger Project Benin. Er wordt gericht gewerkt aan het opschalen van het programma, om zo meer mensen de kans te geven zelf al ondernemend een beter bestaan op te bouwen.
The Hunger Project Nederland is onderdeel van een internationale non-profitorganisatie die in tal van landen actief werkt aan het beëindigen van chronische honger in de wereld. Evelijne Bruning, directeur van The Hunger Project en initiatiefnemer van de actie, is ontzettend blij met deze steun vanuit het Nederlandse bedrijfsleven. "Geweldig om te zien dat zoveel bedrijven mee willen doen met onze lunchactie. Voor drie Euro kunnen we een Afrikaanse boerin al een jaar lang trainen, zodat ze zelf een einde kan maken aan de honger in haar omgeving. We hopen dan ook op een grote opbrengst."

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Werknemers straks massaal aan halve kroket
 Vijf Nederlanders gaan World of Difference maken
 Broodje megastal niet te rijmen met verantwoord ondernemen
 Groeiende interesse maatschappelijk relevant werk onder professionals
 
 
reacties
 
NumoQuest  |   | 
16-10-2011
 | 
14:12 uur
Klaarblijkelijk is niets de 'schrapers' te dol iets ludieks te bedenken tegen een probleem waar wij gezamenlijk debet aan zijn uiteindelijk.

Wat is hier aan de hand. Feitelijk twee zaken.

Continent Afrika, Graanschuur in onbalans.

Van oudsher bestaat het continent Afrika uit vele stammen. Deze stammen leefden doorgaans met de natuur mee. In goede jaren veel kroost, in slechte jaren minder. Dat systeem werkt al eeuwen.

Er was een harmonieuze balans tussen land mens en dier. Toen kwamen de missionarissen en daar begon het. Op school moest worden betaald voor het zendingswerk voor die arme kindertjes die nog nooit van 'den Heer' hadden gehoord. In het kielzog van die missionarissen de zg NGO's en andere hulp verleners en met de intrede van de Televisie konden wij van de eerste tragedie in Biafra, lees 1963, deelgenoot worden gemaakt.

Het Afrikaanse continent werd door zakelijke opportunisten 'ontgonnen' en dat hebben we de voorbije 45 jaar kunnen zien tot wat het is verworden. Door welvaart is Afrika goeddeels leeggeplukt en de aanwas van de wereldbevolking heeft een dusdanig niveau bereikt dat we moeten concluderen dat we heel de wereld niet eens meer fatsoenlijk kunnen voeden.

2. De grote leugen der opportunisten en zakenlieden

In het verlengde van dit gegeven proberen politici, opportunisten en zakenlieden is men bezig een leugen, nog groter als die van Al Gore, op te zetten en in stand te houden. Namelijk dat wij, op welke wijze dan ook, of het nu Ontwikkelings samenwerking wordt genoemd of een ludieke actie als deze, gezamenlijk onderdeel worden gemaakt van een probleem die uiteindelijk zal gaan uitmonden in een hele eenvoudige wereld omvattende catastrofe.

Of we nu de maja/inca kalender er op na willen houden, Nostradamus of de tijdlijn, gevonden in de pyramides van Egypte, we staan op de rand van een kanteling. Namelijk dat er een aanzienlijk deel van de mensheid, zij het door honger, geweld, natuurgeweld of anderszins, in aantallen aanzienlijk zullen worden teruggebracht.

Op elk continent heeft men momenteel te maken met niet meer op te lossen problemen, waar de huidige situatie een eenvoudig signaal van is. NAtuurlijk, het ligt in de mens opgesloten de ogen te sluiten voor wat duidelijk voor je ligt. Lichtend voorbeeld waren Lubbers, Kok, Balkenende en nu Rutte. Immers, wat we niet zien dat bestaat niet.

Helaas, of we er naar willen kijken of niet, momenteel zijn er stromen en krachten aan het werk die niet meer zijn te stoppen en die leiden uiteindelijk tot maar één uitkomst. Een hernieuwd balans van de wereld.

Veelgehoorde kreet,''Ja maar als we niets doen gebeurd er ook niets ...... en dat kunnen we niet maken.....'' is één van de grootste leugens die u zich kan laten welgevallen want aan de loop van de weg die we mondiaal zijn ingeslagen, zal dit niets meer veranderen.

Hans de Bruin  |   | 
18-10-2011
 | 
07:49 uur
Ook Independer.nl doet mee aan deze actie. Bekijk het verslag op
(Klik hier)

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10