zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Eerlijke bankwijzer: openheid van banken onder de maat

28 september 2011 - De meeste Nederlandse banken houden een groot deel van hun investeringen geheim. Consumenten kunnen daardoor onvoldoende achterhalen of hun bank investeert in bedrijven die betrokken zijn bij milieuvervuiling, slechte arbeidsomstandigheden of omstreden wapenleveranties. Of juist in bedrijven die verantwoord ondernemen.

Dat is de conclusie van het praktijkonderzoek 'Transparantie' van de Eerlijke Bankwijzer. De Eerlijke Bankwijzer onderzocht hoe transparant banken en hun vermogensbeheerders zijn over hun investeringen in bedrijven en overheden. Van de elf onderzochte bankgroepen krijgen er acht een onvoldoende voor openheid in één of beide categorieën. De enige drie bankgroepen die bovengemiddeld scoorden waren ASN Bank en Triodos (twee keer ‘goed’), en AEGON (twee keer ‘matig’). Verschil in openheid
ABN AMRO en NIBC geven de minste openheid over hun bankinvesteringen en de investeringen van hun vermogensbeheerders. SNS Reaal volgt daarop, en is nog altijd onvoldoende transparant in beide categorieën. Delta Lloyd, ING, Rabobank Groep en Van Lanschot zijn niet of weinig open over bankinvesteringen, en matig transparant over de investeringen van hun vermogensbeheerders, zo blijkt uit het praktijkonderzoek. De positieve uitzondering vormen beleggingsfondsen van bankgroepen. Deze zijn vaak wel transparant. 

Niet te controleren
"Banken claimen maatschappelijk verantwoord te investeren, maar een consument kan nauwelijks controleren welke activiteiten ze financieren. Het is spijtig dat veel banken de groeiende en gerechtvaardigde roep om transparantie over hun investeringen domweg negeren," zegt Peter Ras, woordvoerder van de Eerlijke Bankwijzer. De Eerlijke Bankwijzer raadt banken aan de namen te publiceren van bedrijven en overheden waarin zij investeren. Ook geeft ze aanbevelingen aan andere spelers zoals De Nederlandsche Bank, AFM en accountants. De Nederlandsche Bank zou banken bijvoorbeeld kunnen aansporen om een gedetailleerde uitsplitsing van hun investeringen te publiceren. Ras: "Transparantie is het basisprincipe van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Nederlandse banken zouden zich minimaal moeten houden aan internationale richtlijnen hierover. Bijvoorbeeld door aan te tonen dat ze structureel in gesprek gaan met ondernemingen die een schadelijke impact hebben op mens, dier en milieu." 

Praktijkonderzoek
Het praktijkonderzoek 'Transparantie' is gebaseerd op publicaties van de bankgroepen zelf. Daarnaast kregen bankgroepen en vermogensbeheerders de mogelijkheid aanvullende informatie te leveren, inzage in hun investeringen te geven en op conceptresultaten te reageren. Bij het toekennen van de scores hebben de onderzoekers er rekening mee gehouden dat vermogensbeheerders geen privacygevoelige informatie over particuliere klanten mogen publiceren. En dat bestaande contracten banken geen toestemming geven om potentieel concurrentiegevoelige informatie over zakelijke klanten te publiceren. 

Steekproef Consumentenbond

Veel bankmedewerkers weten zich geen raad met vragen van klanten over het maatschappelijke beleid van de bank. Zij weten het antwoord niet, en kunnen ook niet zeggen waar de informatie wel te vinden is. Dat blijkt uit een steekproef die de Consumentenbond verrichtte op verzoek van de Eerlijke Bankwijzer. De resultaten verschenen deze week in de Consumentengids.
Volgens de Consumentenbond zijn de resultaten opmerkelijk, omdat ondervraagde bankemployees aangeven steeds vaker kritische vragen te krijgen. De Consumentenbond adviseert banken aan hun medewerkers betere richtlijnen te geven over de beantwoording van consumentenvragen over maatschappelijk beleid. 

Achtergrond
De Eerlijke Bankwijzer wil banken verduurzamen met hulp van de consument. De Eerlijke Bankwijzer is een initiatief van Oxfam Novib, FNV, Amnesty International, Milieudefensie en de Dierenbescherming. Het onderzoek is uitgevoerd door economisch onderzoeksbureau Profundo.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Netto maandsalaris van Nederlander met modaal inkomen stijgt met 7,75 euro
 Nederlander verwacht weer vaker de weg op te gaan voor werk
 Prinsjesdag 2021: de belangrijkste veranderingen voor HR- en salarisprofessionals
 

Gerelateerde nieuwsitems

 'Banken doen te weinig tegen dierenleed'
 Steeds bredere steun voor Eerlijke Bankwijzer
 Eerlijke Bankwijzer gaat internationaal
 Banken verduurzamen steeds trager
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
E-learning laten ontwikkelen? Let op deze tips!
reacties
Dat coachen is ook niet alles.  (2) 
India minder aantrekkelijk door krappe arbeidsmarkt (1) 
Vijf actiepunten voor een geavanceerde data-analytics-strategie voor de toekomst (1) 
Zo toegankelijk zijn websites waar je belangrijke zaken regelt (1) 
Young Professionals ervaren steeds meer stress (1) 
Twee na grootste stijging werkgelegenheid ooit  (1) 
Nederlanders meest gierig: consumenten betalen steeds minder voor verzending (1) 
top10
Twee derde Nederlanders dik tevreden met baas
Zakelijk reizen na corona: grote behoefte aan ‘grenzeloze benefits’
Online neemt de rol van de papieren folder langzaam over
Vier op tien jonge Nederlanders overwegen emigratie door woningtekort
Jongeren werken aan gezonde wereld en energietransitie tijdens de Tech Day
Premie WA beperkt casco-verzekering stijgt ondanks daling schadelasten
Netto maandsalaris van Nederlander met modaal inkomen stijgt met 7,75 euro
Nederlander verwacht weer vaker de weg op te gaan voor werk
Drie op de vijf Nederlanders willen werken bij bedrijf dat diversiteit als kernwaarde heeft
Nalatigheid beveiligen softwareontwikkeling moet gevolgen krijgen
meer top 10