13 september 2011 -
Miljoenen mensen brengen een steeds groter deel van de werkdag achter de computer door, maar hun typevaardigheid laat te wensen over. Zo typt een op de vijf werknemers nog met twee vingers. De slechte typevaardigheid leidt tot een fors tijdverlies. Opgeteld gaat het om een enorme hoeveelheid aan manjaren die verloren gaat door de gebrekkige typevaardigheid.
Dat blijkt uit een onderzoek van ECDL, het Europees Computer Rijbewijs, uitgevoerd met Maurice de Hond onder ruim 2.000 Nederlanders.
Blind typen
Uit het representatieve onderzoek blijkt dat ongeveer twee derde van de Nederlandse werknemers en een groot deel van de studenten nog steeds niet blind kan typen. Gemiddeld genomen denken zij de helft sneller te kunnen werken wanneer zij blind zouden kunnen typen. Een andere uitkomst is dat jongeren beter typen dan ouderen en lager opgeleide werknemers slechter dan mensen met een hogere opleiding. Ook laat het onderzoek zien dat de typevaardigheid onder vrouwen veel beter is dan die van mannelijke werknemers. Slechts een kwart van de Nederlanders kan blind typen: met negen of tien vingers, zonder op het toetsenbord te kijken.
‘Zwemmen leer je ook niet zonder zwemles’
Een belangrijke oorzaak van de onvoldoende typevaardigheid is dat het overgrote deel van de mensen - bijna 50 procent - zichzelf met vallen en opstaan het typen heeft aangeleerd, zo wijst het onderzoek uit. Met als direct gevolg een vertraging van het werk door de slechte techniek en waarschijnlijk ook een verkeerde lichaamshouding - met alle gevolgen van dien. "Om blind te kunnen typen is voor vrijwel alle mensen een bepaalde vorm van opleiding en training een vereiste," zegt Roy Osinga, directeur van ECDL - het Europees Computerrijbewijs. "Wie wil leren zwemmen, gaat ook naar zwemles en sluit dat af met een zwemexamen. Dat geldt voor blind leren typen eveneens. Onderwijs en bedrijfsleven zouden daar gezien de te behalen tijdswinst best wat harder op mogen sturen." Als de gebrekkige typevaardigheid verbetert, resulteert dit in een enorme tijdwinst, wat de arbeidsproductiviteit ten goede komt. Daarnaast betekent een goede typevaardigheid vaak ook een betere lichaamshouding en daarmee meer ontspannen werknemers.
Typenorm
Een duidelijke en breed gedragen typenorm en examinering die voldoet aan kwaliteitscriteria kan bijdragen aan de verbetering van de typevaardigheid van Nederlanders. Daar ontbreekt het nu aan. Als internationale en onafhankelijke certificerings-instantie die zich inzet om middels bekwaam gebruik van ICT de samenleving verder te brengen heeft ECDL Nederland criteria ontwikkeld. De norm die zij voorstelt is minimaal 130 aanslagen per minuut (apm) voor mensen vanaf het middelbaar onderwijs. Het foutpercentage is 0,5 procent. Voor computerwerkers is de norm minimaal 150 apm. In het primair onderwijs kan de lat soms iets lager liggen, dit afhankelijk van leeftijd en de begeleiding na de cursus.
Digitale basisvaardigheid
Volgens Roy Osinga van ECDL Nederland bevestigen de uitkomsten van het onderzoek de noodzaak om te investeren in verbetering van de typevaardigheid in Nederland. Osinga: "Kunnen typen is een elementaire basisvaardigheid. Velen beheersen die vaardigheid nog steeds onvoldoende, ondanks dat de computer gemeengoed is en mensen er dagelijks mee werken. Het goede nieuws is dat iedereen het kan leren. Vooral organisaties met werknemers tussen 30 en 55 jaar kunnen veel winst boeken. Maar ook scholieren en studenten die veel achter de computer zitten en werkstukken maken kunnen daarmee winst boeken. Onderwijs heeft een sleutelpositie als het gaat om het verankeren en doorontwikkelen van deze basisvaardigheid. Ongeacht hoe snel mensen nu al typen: gemiddeld genomen kan het na een opleiding tientallen procenten sneller."
Feiten en cijfers
- Bijna 3,5 miljoen Nederlanders werkt dagelijks minimaal twee uur achter een computer;
- Ongeveer twee derde van hen heeft moeite met typen; twintig procent typt nog met twee vingers;
- Ongeveer 80 procent denkt minimaal een kwart sneller te kunnen werken wanneer zij blind zouden kunnen typen; 22 procent van de mensen zou hetzelfde werk zelfs in de helft van de tijd kunnen doen.
Typen is inmiddels een basisvaardigheid. Op de school van mijn zoon bieden ze computeronderwijs al vanaf het begin. Daaronder ook de eerste beginselen van de grotere programma's zoals word, excell, powerpoint en paint (nog PC gericht). En vanaf groep 7 wordt ook typen, weliswaar vrijwillig, aangeboden. Want al in het lager onderwijs wordt van onze kinderen verwacht met opdrachten en projecten bezig te zijn. Zijn school is een gewone openbare school (dus geen speciaal onderwijs) maar die zich in mijn ogen onderscheidt door kinderen echt op de toekomst voor te bereiden met respect voor hun ontwikkeling nu.