zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

'Banken en verzekeraars moeten NHG-regels weer omarmen'

26 augustus 2011 - Vereniging Eigen Huis, gesteund door een brede coalitie van marktpartijen, verlangt van banken en verzekeraars dat zij hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen door de NHG-regels onverkort toe te passen voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie. Als banken en verzekeraars dit blijven weigeren, moet minister De Jager ingrijpen.


Banken en verzekeraars hanteren niet langer de normen van de Nationale Hypotheek Garantie bij hun hypotheekverstrekking. Dat belemmert vooral starters op de woningmarkt en potentiële kopers die niet veel eigen geld kunnen inbrengen. Dit is een onnodige beperking van de toegang tot het eigenwoningbezit, op het moment dat sprake is van een kwetsbare woningmarkt. Deze maatregel van banken en verzekeraars staat haaks op het door het kabinet beoogde effect van de verlaging van de overdrachtsbelasting. 



Eigen gedragscode
Onder het mom van 'bescherming consument' hanteren de banken met ingang van 1 augustus hun eigen gedragscode (Gedragscode Hypothecaire Financieringen), die het maximaal te lenen bedrag ook voor leningen met NHG verdere en vooral onnodige beperkingen oplegt. Hierdoor is het voor veel consumenten nu niet meer mogelijk om een toereikende hypothecaire lening te krijgen. 

Strenge normen
De Nationale Hypotheek Garantie hanteert al strenge normen voor het verkrijgen van een hypotheek met garantie. Daarbij zijn consumenten ervan verzekerd dat, wanneer zij buiten hun schuld niet meer aan hun hypothecaire verplichtingen kunnen voldoen, de NHG deze verplichting overneemt. Consumenten lenen met de NHG veilig en verantwoord en zijn maximaal beschermd. Vereniging Eigen Huis ziet, vanuit consumentenbelang, namens de brede coalitie dan ook geen enkele reden om de NHG-regels in de ban te doen. De Nederlandse Vereniging van Banken heeft tot ieders verbazing geweigerd om hierover in overleg te gaan. Vereniging Eigen Huis vindt dat des te onbegrijpelijker tegen de achtergrond van de brief van minister De Jager aan de Tweede Kamer op 11 april jongstleden waarin hij duidelijk aangaf dat de Gedragscode Hypothecaire Financieringen niet geldt voor NHG-hypotheken. 

Minder concurrentie
Volgens Rob Mulder, directeur Strategie en Belangenbehartiging van Vereniging Eigen Huis is het hoog tijd dat banken tot het inzicht gebracht worden dat zij een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben en niet los van de politieke en maatschappelijke werkelijkheid hun eigen belangen kunnen najagen. "Het zou mij niets verbazen wanneer de werkelijke reden om de NHG-regels collectief te negeren, is ingegeven om de concurrentie te beperken. Onder NHG kunnen ook kleinere banken gebruik maken van de waarborg die NHG biedt, waardoor zij scherpe tarieven kunnen hanteren. Daar zitten de grootbanken waarschijnlijk niet op te wachten. Waarmee zij de belangen van de consument schaden."

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nederlander wil hypotheek met maximale belastingaftrek
 Verhuisplannen nemen toe dankzij verlaging overdrachtsbelasting
 Consumentenvertrouwen woningmarkt schiet omhoog
 Vereniging Eigen Huis blij met belastingmaatregel
 
 
reacties
 
NumoQuest  |   | 
26-08-2011
 | 
07:42 uur
Het zou de banken sieren zich eens diepgaand te bezinnen over het inslaan van een totaal nieuwe weg. Toegegeven, banken zijn geen 'sociaal instituut', zij zijn er natuurlijk om winst te maken.

Edoch
De banken, die aan de voet hebben gestaan van de huidige crisis, hebben volledig nagelaten verantwoordelijkheid te nemen en hun klanten excuses aan te bieden voor de veroorzaakte ellende en de Nederlandse belastingbetaler openlijk te bedanken voor hun steun, door Wouter Bos namens de belastingbetaler opgebracht.

Sterker, bankiers hebben zaken omgedraaid en hebben de zwarte piet bij hun potentiele klanten, de mede-eigenaren van de bank feitelijk, neergelegd door te menen dat potentiele huizenkopers financieel als 'onbetrouwbaar' te bestempelen.

Bos heeft volkomen nagelaten hier actie op te ondernemen door de banken integraal onder curatele te stellen en te eisen dat graaiende bankbestuurders gewoon het veld moesten ruimen.

Rutte en de jager hebben volledig nagelaten actie en verantwoordelijkheid te nemen in deze en verzuimt maatregelen te nemen dit alsnog te corrigeren. Het is duidelijk dat er van deze generatie bank bestuurders geen zelf reinigen vermogen is te verwachten, noch enig reinigend advies van Wellink of ander thesaurier van DNB.

Het plaatje wordt een steeds beschamender vertoning daar banken naar alles en iedereen blijken te willen wijzen doch gewoon doorgaan met dezelfde praktijken omdat niemand deze blijkt te willen corrigeren. De rekeningen worden nog steeds integraal bij de consumenten/belastingbetalers neergelegd, links of rechts om.

Dit ongelijke evenwicht kent vervolgens alleen nog maar economische verliezers waardoor de bankiers en de politiek, wederom verantwoordelijk worden voor de ontstane stagnatie op de Nederlandse huizenmarkt. Als we bankiers op de sociale ladder positioneren kunnen we niet anders dan hen gelijk stellen aan die van witte boorden criminelen.

Immers, zonder enig gevoel van gene presteren zij zichzelf te belonen en verder te verrijken op kosten van belastingbetaler en hun eigen klanten, zonder dat de politiek ook maar enige verantwoordelijkheid blijkt te willen nemen.

De vertoning word allengs beschamender als men straks verneemt welke warme plekjes er voor oud politici zal worden ingeruimd door deze banken. Het is een volkomen beschamende vertoning.

Het zou dit kabinet sieren een commissie in te stellen, met verregaande dwingende bevoegdheden, die de banken volkomen gaat herstructureren zodat men zich weer verantwoordelijk zal voelen voor de maatschappelijke positie die banken in Nederland hebben.
jack steni  |   | 
30-08-2011
 | 
10:25 uur
Een vergulde middenweg was beter geweest met de nieuwe normen anno augustus 2011.
Mensen die dachten te kunnen doorgroeien kunnen dat niet meer, en de starters die eerst nog net een woning konden kopen, die kunnen dat ook niet meer. Tegelijkertijd schaft men wel de K.K. voor een gedeelte af, maar dat heeft natuurlijk helemaal geen zin wanneer je ook niets meer kan kopen????

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10