zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Zware tijd voor vrijstaande woningen

8 augustus 2011 - De trend voor vrijstaande woningen ziet er niet goed uit: het is de vraag of deze negatieve tendens kan worden doorbroken door verlaging van de overdrachtsbelasting. De prijzen van vrijstaande woningen dalen, waarbij de verkoopaantallen gering zijn, het aanbod blijft groeien en de looptijden blijven toenemen.

Dat blijkt uit onderzoek van Calcasa naar de markt voor koopwoningen vanuit vijf invalshoeken: de prijsontwikkeling, de verkoopaantallen, het aanbod, de doorlooptijden en het verschil tussen vraag- en verkoopprijs.



Vrijstaande woningen zes procent in waarde gedaald
Vergeleken met de waardedaling van vrijstaande woningen van -zes procent sinds 2008, daalden de prijzen van de overige woningtypes met slechts -drie procent ten opzichte van 2008. Voor het afgelopen jaar kwam de prijsdaling voor vrijstaande woningen uit op -een procent. Ter vergelijking: de overige woningtypes kenden juist een lichte prijsstijging over het afgelopen jaar met gemiddelde +een procent. Bij de duurdere vrijstaande woningen, meer dan 500.000 euro, is de waardedaling in de afgelopen twaalf maanden nog groter, namelijk -1,5 procent. In dit duurdere segment is de prijsdaling met -4,5 procent ten opzichte van drie jaar geleden minder negatief. 

Stabiele verkoopaantallen
De verkoopaantallen van vrijstaande woningen blijven met circa 16.000 het afgelopen jaar redelijk stabiel, al is dit aantal ten opzichte van drie jaar nog wel steeds 40 procent lager. Inmiddels bedraagt het totale aanbod aan vrijstaande woningen circa 55.000, ongeveer een verdubbeling van het aanbod van drie jaar geleden. De ontwikkeling van de verkopen en het aanbod voor vrijstaande woningen liggen in lijn met de trend voor de overige woningtypen. 

Langere looptijd
De looptijd van vrijstaande woningen laat echter een negatieve trend zien. Stond in 2008 een vrijstaande woning gemiddeld nog circa negen maanden te koop, inmiddels is dat al opgelopen tot meer dan veertien maanden, een toename van de looptijd van bijna een half jaar. De gemiddelde looptijd voor de overige woningtypes is circa drie maanden korter, en komt uit op ongeveer elf maanden . 

Verkoopprijs
Ten slotte is de uiteindelijke verkoopprijs voor vrijstaande woningen gemiddeld -acht procent lager dan de laatste vraagprijs, een verschil dat fors groter is dan het gemiddelde van -vijf procent voor de overige woningtypes. Het verschil tussen de initiële vraagprijs en de verkoopprijs ligt voor vrijstaande woningen zelfs op -veertien procent, terwijl dit voor de overige woningtypes op gemiddeld -negen procent uitkomt.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Consumentenvertrouwen woningmarkt schiet omhoog
 Verhuisplannen nemen toe dankzij verlaging overdrachtsbelasting
 Vereniging Eigen Huis blij met belastingmaatregel
 Nederlander bespaart niet op woning en boodschappen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10