zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

'Queen bee' staat vrouwelijke collega's in de weg

27 juli 2011 - Uit onderzoek van psychologe Belle Derks van Universiteit van Leiden blijkt dat 'alfavrouwen' (ook wel 'queen bees' genoemd), seksistischer zijn dan hun mannelijke collega's en dat ze andere vrouwen die streven naar succes eerder zullen dwarsbomen dan helpen. Dit schrijft de Telegraaf.

Derks ondervroeg voor haar studie 63 vrouwen in hooggeplaatste posities bij de politie. De vrouwen werd gevraagd in hoeverre ze zich identificeren met hun vrouwelijke collega's. Daarna werd de helft gevraagd om te schrijven over een negatieve, seksistische of discriminerende ervaring, de andere helft over een neutrale ervaring. 



Genderidentificatie
Vervolgens vroeg Derks naar de leiderschapstijl van de vrouwen, hun positie tegenover vrouwelijke collega's en of ze het gevoel hadden dat een bepaald geslacht bevoordeeld werd (de zogenaamde 'gender bias'). Deze antwoorden bleken af te hangen van hun mate van genderidentificatie. Wie zichzelf als niet zo erg vrouwelijk zag beschreef haar leiderschapsstijl vaker in mannelijke termen. Ze zagen tevens een grote afstand tussen zichzelf en hun vrouwelijke collega's. Tegelijkertijd ontkenden ze dat er een 'gender bias' was op hun werkplek. Het onderzoek noemt deze groep 'de echte Queen bees'.
Bij vrouwelijke leiders die zichzelf als vrouwelijk beschouwden was het effect omgekeerd. Wie van hen aan seksistische/discriminerende ervaringen moest denken, zag zichzelf juist als mentor en begeleider van de vrouwelijke collega's. Opvallend was dat vrouwelijke vrouwen die een neutrale schrijfopdracht kregen, minder geneigd waren om zich als een alfavrouwtje te gedragen. 

Gedwongen keuze

Volgens de onderzoekster kan het ’Queen bee-gedrag' een reactie zijn op een mannelijke en complexe/zware werkomgeving. "Als de organisatie vrouwen op een hoge positie zet, zonder iets te doen aan de genderverschillen, dan worden de vrouwen bijna automatisch gedwongen zich te distantiëren van hun seksegenoten," aldus Derks in het blad Psychological Science. "Deze vrouwen worden impliciet voor de keuze gesteld: hun eigen kansen of die van de groep. En dan kiezen ze uiteraard voor zichzelf."


Bron: De Telegraaf
 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Bedrijfsleven kent wel degelijk machtige vrouwen
 Vooral vrouwen hebben het liefst een mannelijke manager
 Vrouwelijke managers hebben positief effect op productiviteit
 Vrouwelijke leider wordt nog steeds gesterotypeerd
 
 
reacties
 
EK artikelen  |   | 
15-03-2012
 | 
14:29 uur
Niemand ziet zichzelf in zo'n positie, je hebt zelf niet door dat je het bent of dat gedrag vertoont

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10