zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

2012 wordt het jaar van wereldwijde politieke veranderingen

20 juli 2011 - In 2012 worden in 24 landen in de wereld nieuwe politieke leiders benoemd, waaronder de vier grootmachten China, Rusland, Frankrijk en de Verenigde Staten. Deze politieke veranderingen hebben direct invloed op 53 procent van de wereldbevolking en kunnen grote gevolgen hebben voor de politieke en economische ontwikkelingen over de hele wereld.

Roland Berger Strategy Consultants lanceert daarom ‘Project 2012’ om de wereldwijde impact van verkiezingen en leiderschapswisselingen in 2012 te analyseren. 



Nieuwe leiders
De 24 landen die komend jaar nieuwe politieke leiders benoemen zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor 50 procent van het mondiale BBP. Het doel van ‘Project 2012’ is om bestuurders voor te bereiden op een veelbewogen 2012 door de gevolgen van de aanstaande politieke veranderingen te analyseren. Roland Berger Strategy Consultants coördineert dit project, een wereldwijde kennissamenwerking die kijkt naar hoe belangrijke thema's het bedrijfsleven en de politiek beïnvloeden in 2012 en daarna. 

‘Historische’ verkiezingen

Voor de eerste keer in de geschiedenis worden er mogelijk nieuwe leiders gekozen van economisch belangrijke landen als China, Rusland, Frankrijk en de Verenigde Staten in hetzelfde jaar. "Normaal gesproken zou deze samenloop van verkiezingen nauwelijks interessant zijn, maar we leven nu in tijden van grote economische en politieke onzekerheid. De verkiezingen in 2012 zullen in sommige gevallen leiden tot veranderingen in regeringen en dat zal de gehele wereldeconomie beïnvloeden. Dit kan enige instabiliteit veroorzaken, maar ook nieuwe mogelijkheden voor ontwikkeling," aldus Tijo Collot d’Escury, managing partner bij Roland Berger en lid van de Global Executive Committee van Roland Berger. 

Potentiële scenario’s

Belangrijke wijzigingen in het politieke en economische klimaat dwingen bestuurders ertoe hun strategieën en hun aanpak aan te passen. De financiële crisis in de Verenigde Staten, de politieke onrust in de Arabische wereld en de kernramp in Japan hebben laten zien hoe lokale gebeurtenissen de wereldwijde economie kunnen beïnvloeden als gevolg van globalisering. Michael Cappello, Directeur van het Yale World Fellows Program: "Om te komen tot een uitgebreid overzicht van mogelijke scenario’s voor 2012 kijken we nauwkeurig naar de verschillende aspecten van de wereldwijde interactie. Politiek, het bedrijfsleven, gezondheid, beschikbaarheid van grondstoffen en demografische gegevens in verschillende regio’s hebben een grote invloed op de economische ontwikkeling." 

Over ‘Project 2012’

Samen met de ‘Yale World Fellows Programme’ en de ‘Haute Ecole de Commerce’ (HEC) worden belangrijke thema's voor 2012 geïdentificeerd en scenario's ontwikkeld voor mogelijke politieke veranderingen in 2012 die de agenda van de topbestuurders zullen beïnvloeden. Het team van deskundigen analyseert de afzonderlijke landen, evenals economische en ecologische macrotrends en hoe ze invloed hebben op mondiale ontwikkelingen en ontlenen strategiën uit deze bevindingen.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Tien machiavellistische praktijken voor topmanagers
 Ambtenaren: plannen van politici zijn onuitvoerbaar
 Nederlander maakt zich drukker over politiek
 PwC-rapport: politiek grootste risico volgens bankiers
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10