zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Social media en mobiele apparaten creëren nieuwe IT-banen

20 juli 2011 - Door de opkomst van social media en mobiele devices als smartphones, maar ook door de groeiende vraag naar business/IT alignment, ontstaan nieuwe IT-vacatures in meerdere lagen van de bedrijfshiërarchie. IT Job Board.nl signaleert een aantal nieuw ontstane functies. Hieronder een omschrijving van drie nieuwe functies in IT, inclusief de voor- en nadelen.

Mobile developer


IT-ers in deze functie houden zich bezig met het programmeren van toepassingen en besturingssystemen voor smartphones, pda’s, iPhones, iPad en alle mogelijke professionele mobiele devices. De vraag naar toepassingen voor mobiele devices is de afgelopen jaren explosief gegroeid. Daar is de rek de komende jaren zeker nog niet uit aangezien consumenten en bedrijven steeds meer gebruik maken van mobiele toepassingen. Met het programmeren van een goede ‘app’ kan als eenmanszaak goud worden verdiend. Om deze functie te vervullen is allround programmeerkennis vereist, denk aan Java en .Net. Daarnaast is vergaande specialisatie in Winmobile, asp.net, J2ME, SDK en iOS nodig. Deze functie heeft ook nadelen. Als je eenmaal een paar jaar ervaring hebt opgebouwd als mobile developer, kan het in je nadeel zijn als je weer aan de bak wilt in traditionele programmeerbanen. Daar hebben ze namelijk geen boodschap aan je mobiele programmeerkennis, hoe sexy dit ook klinkt. Aan de andere kant is de groei in de markt voor mobiele devices voorlopig nog niet aan het afnemen, dus zijn dit zorgen voor later.
"De groei in de markt voor mobiele devices is enorm. Dat zien wij ook aan het feit dat het aantal gebruikers dat ITjobboard.nl vanaf een mobiele telefoon raadpleegt is verdrievoudigd in het afgelopen jaar," aldus Peter Healey, Sales Director van IT Job Board. 

Social Media Architect

In deze baan houdt men zich bezig met het programmeren van toepassingen voor social media als Facebook en Hyves. Denk bijvoorbeeld aan widgets, games, en online marketing tools. Om deze functie naar behoren te kunnen vervullen, is kennis van PHP, Javascript, HTML en .Net noodzakelijk. Ook moet men bekend zijn met o.a. AJAX, CSS, Silverlight, SDK en iOS. Het grote voordeel van een baan als Social Media Architect, is dat een door jou ontwikkelde applicatie duizenden tot miljoenen mensen kan bereiken, in alle lagen van de bevolking. Daarnaast is het een snelle wereld: een dag nadat een applicatie door de Social Media Architect is opgeleverd, kan deze al online staan. Die snelheid van deze sector kan ook tegen je werken. Er is namelijk een oorlog gaande tussen de community-sites waarop het miljoenenpubliek zich bevindt. De waardevermindering van Myspace en de grond die Hyves verliest aan Facebook, zijn hier voorbeelden van. Maar denk ook aan de strijd tussen de diverse platforms waarop de social media worden gebruikt, zoals iPhone vs Android.
Peter Healey: "Je hoeft geen genie te zijn om de impact van social media te zien, op internet maar ook in het dagelijks leven. Het bedrijfsleven kan er niet omheen om in te spelen op de kansen en bedreigingen die social media met zich meebrengen. Bedrijven zonder social media strategie worden steeds zeldzamer, waardoor er steeds meer mensen nodig zijn om het bijbehorende programmeerwerk te verrichten. De komst van nieuwe platforms zoals Google Plus kan er zeker voor zorgen dat het social media landschap gefragmenteerder wordt, het totale bereik zal echter niet afnemen–750 miljoen Facebook gebruikers verdwijnen niet zomaar." 

Enterprise Architect / Asset Life-Cycle management

Een andere nieuwe baan in IT is er één op directieniveau: de Enterprise Architect. Deze baan is ontstaan doordat er vanuit bedrijven een groeiende vraag is naar business/IT alignment. Hierbij wordt onderzocht in hoeverre de zakelijke doelstellingen van de organisatie door IT worden ondersteund. Veel Enterprise Architecten waren hiervoor SOA Architect, BPM Consultant of Solution Architect. Ze houden zich bezig met het analyseren van de lifecycle en de kosten van middelen die bij bedrijfsprocessen komen kijken. Tevens voorzien zij de toplaag van het betreffende bedrijf van strategisch advies. Steeds meer bedrijven maken met behulp van Enterprise Architecten enorme kwaliteitsslagen in hun processen en IT, en besparen daarmee geld. 
Enterprise Architects hebben minstens een WO-diploma op zak in bedrijfskundige informatica of bedrijfskunde, en zelfs met de twintig jaar werkervaring die een Enterprise Architect heeft, is zijn functie uitdagend en de leercurve steil. Daarnaast is diplomatiek talent onontbeerlijk en moet men in staat zijn advies te kunnen verkopen. Mede doordat lang niet alle bedrijven het nut van Enterprise Architects inzien, moet u echt lobbyen met uw advies.
"De groeiende vraag naar Enterprise Architects benadrukt hoezeer IT niet slechts een ondersteunende rol heeft, maar steeds meer een middel is geworden om de concurrentie voor te blijven in een competitieve markt. Inzet van IT helpt bedrijven lange termijn doelen voor zichzelf en klanten te realiseren," aldus Peter Healey.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Is uw IT-baan nog wel veilig?
 Meer ICT-budget: blijvende groei of kortstondige opleving?
 Cybercrime kost bedrijfsleven vermogen
 Krapte op de IT-markt tast populariteit Randstad aan
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10