zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Groei productiesector neemt af

5 juli 2011 - De NEVI PMI was 52.1 in juni, de kleinste verbetering van de marktomstandigheden sinds november 2009. Het aantal nieuwe orders daalde voor het eerst in negen maanden, zij het licht. Een verdere groei van de export orders ving de geringe binnenlandse vraag enigszins op.

Desondanks namen zowel de personeelsbestanden als de productieomvang nog steeds toe. De hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk daalde. De voorraad gereed product nam af. De inkoopprijsinflatie daalde voor de vierde opeenvolgende maand, maar bleef aanzienlijk. De verkoopprijzen stegen, echter in de kleinste mate sinds november vorig jaar. De inkoopactiviteiten namen beperkt toe en de levertijden werden langer. 



Toelichting
Prof. dr. Arjan van Weele, NEVI Hoogleraar Inkoopmanagement, TUe, licht de resultaten toe:
" Het lijkt er op dat de economische groei afneemt, getuige de Purchasing Managers’ Index van 52.1 over de maand juni (in mei 55.1 en april 59.2; een waarde van 50 wijst op een onveranderde situatie). Beslist geen reden om moord en brand te schreeuwen, zoals door sommige media wordt gedaan. De produktievolumes in de industrie stegen nu voor de 24e maand in successie! Dan valt het te verwachten dat de groei gaat afnemen. Veel industriële bedrijven (DAF Trucks, ASML) in onze regio kunnen het werk nauwelijks aan. Materialen en componenten zijn moeilijk te verkrijgen, getuige de lange levertijden (hierdoor kennen sommige Duitse automerken op dit moment levertijden van een half jaar en meer). Schaarste aan de inkoopkant vertaalt zich in hoge inkoopprijzen, die op zich weer tot hogere hogere afnemers- en consumentenprijzen leiden. Dat gaat al maanden zo en dat kan niet langer duren. Volstrekt logisch en voorspelbaar dat de groei afneemt. Breken nu voor de industrie andere tijden aan ? Ik denk het niet. Ik verwacht dat we in een meer genormaliseerde situatie zullen terechtkomen. Bedrijven doen er goed aan de markt (vooral hun exportmarkt) goed in de gaten te houden en flexibel te reageren op de veranderingen die zich zullen gaan voordoen. Ook de leveranciers nu goed geïnformeerd houden en inkoopopdrachten reëel houden, is het devies. En goed werk leveren. Lange levertijden zijn op zich niet erg als je deze maar communiceert en nakomt! Vanwege de teruglopende economische groei stel ik mijn rapportcijfer bij: van 7.6 naar 7.3."

Productie index

De productieomvang bij de Nederlandse productiebedrijven steeg in juni, waarmee de huidige periode van groei op twee jaar komt. De laatste gegevens wijzen erop dat een combinatie van grotere productie-efficiency en inspanningen om achterstanden weg te werken, ertoe hebben geleid dat de hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk daalde. De groei van de productieomvang was echter voor de tweede opeenvolgende maand kleiner dan de maand ervoor en de kleinste sinds oktober vorig jaar. 

Nieuwe export orders index

Het aantal ontvangen nieuwe orders uit het buitenland steeg in juni voor de vierentwintigste opeenvolgende maand. De respondenten maakten melding van nieuwe orders uit het buurland België en ook uit Azië en Rusland. De groei van het aantal export orders was echter beperkt, voor de vierde opeenvolgende maand minder groot dan de maand ervoor en de kleinste sinds september vorig jaar. 

Levertijden index

De prestaties van leveranciers verslechterden in juni voor de tweeëntwintigste opeenvolgende maand. Ondanks het feit dat de seizoensmatig aangepaste Levertijden index het hoogste niveau bereikte sinds november 2009, was er toch sprake van een aanzienlijke verlenging van de levertijden. De gegevens wijzen erop dat leveranciers moeite hadden om van een aantal materialen voldoende in te kunnen kopen.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Bedrijfscultuur en interne netwerken sleutel tot succes in auto-industrie
 Zes handreikingen om Nederland aan de slag te krijgen
 Investeren in duurzame groei leidt tot meer winst en lagere kosten
 Industrie kampt met internationale concurrentie
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10