Preventie kan grote, levensbedreigende branden voorkomen
17 mei 2011 -
De afgelopen dagen woedden er opvallend veel grote branden. Zoals die in een bloembollenbedrijf in Voorhout, een afvalverwerkingsbedrijf in Vlaardingen en een palletbedrijf in Zevenbergen. En dat is lang niet alles. De brand bij Chemie-Pack en de grote brand in het opslagcomplex Diergaarde Chemical staan nog vers in ons geheugen. Grote branden zijn geen uitzondering, maar volgens Delta Lloyd kunnen ze in veel gevallen worden voorkomen.
"Deze grote branden zijn niet alleen duur, ze zijn ook een gevaar voor milieu, mens en dier. In het ergste geval kunnen ze mensenlevens kosten," zegt Richard Oets, underwriting manager bij Delta Lloyd. "Het is tijd voor maatregelen. Er zouden meer uniforme preventienormen moeten gelden en het toezicht op naleving moet scherper. In de eerste plaats ligt hier een rol voor verzekeraars, maar ook de overheid, de brandweer, ondernemers en verzekeraars hebben daar een gemeenschappelijke rol in."
Preventieve maatregelen
Delta Lloyd roept op tot meer preventie. "Het wordt tijd dat verzekeraars samen met de brandweer, ondernemers en de overheid, opnieuw de ontwikkelingen omtrent brandgevallen onder de loep nemen. Een groot deel van de brandgevallen kan voorkomen worden met eenvoudige preventieve maatregelen, ook bij brandstichting," zegt Richard Oets van Delta Lloyd. "In de branche worden uiteraard geen afspraken gemaakt, in het kader van de mededingingswet. En terecht. Omwille van de veiligheid zouden echter wel preventienormen moeten gelden zodat concurrentiestrijd juist op dat gebied niet leidt tot afnemende veiligheid. Concurrentie is goed, maar het moet wel maatschappelijk verantwoord gebeuren. Er zijn situaties denkbaar waarin afspraken wel een toegevoegde waarde hebben. Het wordt tijd dat we spijkers met koppen slaan. Verzekeraars moeten op premie, service en voorwaarden concurreren. Bij het accepteren van risico's moeten verzekeraars versterkte aandacht hebben voor preventie-eisen," aldus Oets. "Daarom is ook structureel toezicht nodig op het nakomen van preventieafspraken. Het gaat hier om onze veiligheid en gezondheid!"
Preventie is voorkomen dat er problemen ontstaan door van tevoren in te grijpen.
Lees de titel nu nog eens...
J. Mulder
|
|
19
-
05
-
2011
|
14
:
32
uur
Preventienormen en andere standaards zijn er genoeg. Het is echt aan de bedrijven om zich die eigen te maken en te zorgen dat preventie in de bedrijfscultuur wordt opgenomen.Zolang dat een ondergeschoven kindje is in het licht van de concurentiestrijd kunnen we het handhavingsapparaat wel blijven uitbreiden. Dat kost weer veel belasinggeld, wat weer een hogere druk op de preventiebestedingen zal opleveren. Dus wordt er werk uitbesteed aan lage lonen landen waar het ook de veiligheid op een heel laag niveau staat. Zowel voor de werknemers als voor het milieu. Voor de ondernemers echter geen probleem want zij kunnen weer goedkoper de producten aanleveren. Maatschappelijk verantwoord ondernemen en bankieren is dus ook voor de veiligheid interessant.