zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Bezuinigingsronde overheid leidt alleen tot hogere kosten

22 april 2011 - Hoewel er op de korte termijn kostenbesparingen worden gerealiseerd met de grote bezuinigingsslag in de verschillende overheidslagen, werken deze maatregelen op langere termijn juist kostenverhogend. Dat vindt een grote groep ambtenaren van rijk, provincie en gemeenten. Overheidsmedewerkers vrezen dat bezuinigingsprogramma’s in hun organisatie niet succesvol worden uitgevoerd.

Dit blijkt uit onderzoek onder ruim 1.800 ambtenaren, uitgevoerd door het blad Binnenlands Bestuur en Hay Group.  De resultaten liegen er niet om. De vrees voor de kaaschaafmethode is groot, waarmee gedoeld wordt op snijden over de hele linie in plaats van op basis van gerichte keuzes. Ongeveer 50 procent van alle ambtenaren deelt deze zorg en vreest tegelijk dat de maatregelen op lange termijn juist kostenverhogend werken. Verontrustend is dat tweederde (66 procent) van de respondenten geen ruimte ziet om nog efficiënter te werken en maar liefst 85 procent van de ambtenaren denkt dat hun eigen afdeling noodzakelijk is voor het realiseren van de kerntaken van de overheid. Eric van Zelm, directeur Publieke Dienstverlening en Bestuur bij Hay Group: "Zoals het werk nu is georganiseerd bij de overheid gaan bezuinigingen niet de beoogde vruchten afwerpen. Een andere manier van werken is essentieel." 



Duidelijke keuzes

Volgens Van Zelm is een drietal zaken nu cruciaal om in de gaten te houden als bestuurder: "In de eerste plaats moeten de bezuinigingen zijn gebaseerd op beleidsmatige keuzes. Niet snijden waar het kan maar snijden waar het moet. In de tweede plaats dienen lange termijn consequenties voor de organisatie niet uit het oog te worden verloren. Je wilt niet vaste mensen op straat zetten als je weet dat je dan over een paar jaar weer zwaar moet inzetten op kostbare interimmers. Tot slot wordt nog wel eens vergeten dat onder deze omstandigheden goed leiderschap belangrijker is dan ooit." Slechts 33 procent van de ambtenaren meent dat het leiderschap van hun organisatie geschikt is om een bezuinigingsronde door te voeren. Maar bezuinigen is niet gemakkelijk. Elbert Hoogendoorn, consultant productiviteitsverbetering bij Hay Group:"Het bedrijfsleven weet daar alles, daar zit de grote kaalslag erop. Bedrijven erkennen echter dat nieuwe bezuinigingen, die vragen om een meer strategische aanpak nu alsnog nodig zijn. Overheden kunnen hun voordeel doen met deze lessen uit het bedrijfsleven, ook al verschillen overheid en bedrijfsleven sterk." 

Geen vertrouwen

De uitkomsten van het onderzoek laten weinig fiducie zien in de veelbesproken kleine, slagvaardige overheid. Het overgrote deel van de respondenten heeft het gevoel dat ze alles moet blijven doen, alleen met minder geld, mensen en middelen. Het vertrouwen in het leiderschap verschilt per bestuurslaag. Binnen gemeenten zien ambtenaren het aanmerkelijk beter zitten met hun bestuurders dan bij de rijksoverheid. "Daar is dus nog flink terrein te winnen," zegt Van Zelm. Maar hij heeft ook goed nieuws voor overheden: "De noodzaak om de overheidsbegroting om te buigen is een realiteit maar de urgentie is minder hoog dan in het bedrijfsleven. Dat biedt dus ook meer tijd om de juiste keuzes te maken, de plannen goed te doordenken en de organisatie zo goed mogelijk te betrekken." Hoogendoorn vult hierbij aan: "Veel programma’s gericht op kostenreductie in het bedrijfsleven falen op middellange termijn omdat er onvoldoende vanuit de strategie is gedacht en er te weinig balans is tussen de inhoudelijk juiste keuzes en de mensen die tenslotte de prestaties moeten leveren. Uit ons onderzoek blijkt dat dit kennelijk bij de overheid niet anders is."

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Inkrimpingsplannen kabinet geen garantie voor succes
 Goed werkgeverschap loont in tijden van bezuiniging
 Cedris: onderkant arbeidsmarkt wordt de dupe van kabinetsplannen
 'Gevolgen bezuinigingen op cultuur onderschat'
 
 
reacties
 
NumoQuest  |   | 
23-04-2011
 | 
07:17 uur
Ik denk dat de vrees van de ambtenaren in dit artikel zeker bestaat. Maar dan wel met een zeer fout uitgangspunt. Er moet worden bezuinigt, dat staat vast. Dat dit ook de ambtenaar zal gelden, lijkt me zeer zinnig.

Enkele redenen;
- Ambtenaren kijken zelden of niet naar arbeid/prestatie/opbrengst

Men heeft weinig benul van het gegeven vaak, dat geld werkelijk voor het grootste ambtenaren en politici contingent, dat men wordt betaald door de belastingbetaler ten dienste te staan van diezelfde belastingbetaler.

- Ambtenaren grossieren in politieke machinaties en zelden wordt er competentiegericht gewerkt.

Twee eenvoudige voorbeelden. Balkenende wordt partner bij een clubje wat louter bestaat van overheidsopdrachten tegen een puissant salaris. Natuurlijk heeft hij weinig met de Balkenende norm te maken want hij is toegetreden tot een private onderneming.
Voor Bos geld exact hetzelfde en hij gebruikte het excuus om wat meer aan zijn gezin te gaan denken.

Alleen al deze twee voorbeelden kosten de Nederlandse belastingbetaler miljoenen.

We hebben het dan ook nog niet over al die projecten, door ambtenaren en politici opgestart, 'vage clubjes' door politiek en ambtenaren onderhouden, en dit alles op kosten van de belastingbetaler.

Het merendeel van de belastingbetaler heeft weinig vertrouwen in de slagvaardigheid van dit kabinet en diens ambtenaren om de hele eenvoudige reden dat er bitter weinig ambtenaren blijken te zijn, die in zich en moed hebben goede ideeën op te stellen en uit te voeren die werkelijk rendement opleveren.

Dat is des te jammer want menigeen vraagt zich meer en meer af waarom er zoveel geld zou moeten naar zaken zoals coa, klimaattoeslagen, ontwikkelingssamenwerking en al die externe 'hofleveranciers', terwijl het goed en adequaat opleiden van ambtenaren met potentie en competentie vele malen goedkoper is.

Ik begrijp dat geklaag dus wel maar wil het niet begrijpen.
Rik Bergerhof  |   | 
23-04-2011
 | 
21:35 uur
Dat de respondenten geen mogelijkheden zien om efficienter te werken verbaasd me niets. Ik heb op genoeg ministeries rond gelopen om te zien dat iedereen in een vast stramien vast zit. Er zijn maar weinig ambtenaren die voor verandering open staan en vaak worden ze nog tegengewerkt ook.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10