zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Bevlogen werknemers door interventies

18 april 2011 - De komende jaren onderzoekt organisatie-socioloog Jessica van Wingerden hoe gerichte interventies de bevlogenheid van medewerkers in organisaties kunnen verhogen. Interventies die hen zoveel mogelijk in staat moeten stellen gebruik te maken van aanwezige hulpbronnen.

Jessica van Wingerden volgde vorig jaar de masterclass ‘Psychologisch kapitaal management’ van Erasmus Academie. Daar kwamen haar persoonlijke interesse en achtergrond in menselijk kapitaal en organisatiewetenschappen samen met een concreet verhaal van onder andere Arnold Bakker en het ‘Job demand resources model’. Het stimuleerde haar tot een promotieonderzoek



Theorie van bevlogenheid

Onderdeel van haar studie is de theorie achter bevlogenheid en psychologisch kapitaal management. "Die theorie stelt dat mensen op hun werk te maken hebben met taakeisen enerzijds, en werkgerelateerde hulpbronnen anderzijds. Stress, burnouts en andere negatieve, werkgerelateerde klachten zijn veelal het gevolg van het ontbreken van een balans tussen taakeisen, wat men vaak ervaart als werkdruk, en werkgerelateerde hulpbronnen, die energie geven. Dit komt vaak voort uit het niet bewust zijn dat er hulpbronnen zijn of, als men ze wel kent ze, het onvoldoende in staat zijn om die hulpbronnen te benutten." 

Zelf de regie nemen

Medewerkers er bewust van maken dat zij zelf de regie kunnen nemen bij het benutten van hulpbronnen is van groot belang, denkt Van Wingerden. "Naast de werkgerelateerde hulpbronnen vanuit het JD-R model, is psychologisch kapitaal gericht op persoonlijke hulpbronnen. Beide hulpbronnen kunnen erg voor de hand liggen, maar toch moeilijk inzetbaar te zijn."

Uw collega als hulpbron

"Stel: er is een collega die veel moeite heeft met het maken van een presentatie op de computer. Deze persoon weet dat hij een collega heeft die hem goed zou kunnen helpen, maar toch vraagt hij niet om hulp. Dat kan te maken hebben met persoonlijke omstandigheden, een slechte relatie tussen de collega’s of een bepaalde sfeer binnen een organisatie die het vragen om hulp moeilijk maakt." 

Plezier loont

Het onderzoek van Van Wingerden zal zich richten op interventies die mensen in staat stellen dit soort barrières te overkomen. Het uiteindelijke idee achter de theorie namelijk dat bevlogen mensen meer plezier hebben in hun werk en beter presteren. Anders gezegd, het creëren van een goede werkbeleving loont.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Competentiemanagement dient organisatie, niet werknemer
 Bevlogen of werkverslaafd? Test het zelf
 Heeft bevlogenheid invloed op effectiviteit?
 Werkplezier veel belangrijker dan lagere werkdruk
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10