zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederlander heeft slaap

17 maart 2011 - Ruim een kwart van de Nederlanders voelt zich doorgaans slaperig. Dit is het opmerkelijke resultaat van een Internetonderzoek, uitgevoerd door de Nederlandse vereniging voor Slaap- en Waak Onderzoek (NSWO). Slaperigheid beperkt het dagelijks functioneren in grote mate en is een van de belangrijkste oorzaken van bedrijfs- en verkeersongevallen.

Dit onderzoek is uitgevoerd in het kader van de zesde Nationale Slaapdag aan het begin van de zomertijd op 26 maart aanstaande wanneer aandacht wordt gevraagd voor de gevolgen van slaapstoornissen en slaaptekort.Slaperigheid
Slaperigheid betekent dat men moeite heeft om wakker te blijven en een grote kans heeft om in slaap te vallen. Dit is wat anders dan vermoeidheid, dufheid, futloosheid en gebrek aan energie. In de leeftijdsgroep tussen 18 en 35 jaar heeft gemiddeld 25 procent last van slaperigheid, in de leeftijd boven de 40 jaar is dat 30 procent. Als oorzaken voor slaperigheid worden slaaptekort, slaapstoornissen en slaapmiddelengebruik genoemd. De belangrijkste slaapstoornissen zijn slapeloosheid, apneu syndroom (snurken en stoppen van de ademhaling tijdens de slaap), narcolepsie en RLS/rusteloze benen. Mensen met slaperigheid kunnen goed worden onderzocht en behandeld. 

Slaperigheid en verkeersongelukken
De slaapaandoeningen die het hoogst scoren op de lijst van verkeersonveiligheid zijn slaaptekort, slaapapneu en narcolepsie Uit diverse internationale studies is gebleken dat personen met een aantoonbaar verstoorde slaap of slaapgebrek veel grotere kans lopen om betrokken te raken bij een verkeersongeval. Dit in vergelijking tot personen zonder slaapstoornis. Mensen die na een nachtdienst of met een jetlag in de auto stappen lopen een verhoogd risico om betrokken te raken bij een verkeersongeval. In Amerikaanse studies is uitgerekend dat de kosten voor persoonlijk letsel, overlijden en materiële schade na ongevallen veroorzaakt door slaperigheid loopt in de miljarden Euro's. Voor slaapapneu en narcolepsie zijn daarom wettelijke bepalingen vastgesteld die het besturen van motorvoertuigen verbieden totdat deze slaapstoornissen goed behandeld zijn. 

Over het onderzoek
De enquête is ingevuld door 1,350 mannen en vrouwen van alle leeftijden met een piek tussen 20-25 en 55-60 jaar. 26 procent van deze mensen geeft aan last te hebben van overmatige slaperigheid. Uit dit onderzoek blijkt verder dat negen tot tien procent van de bevolking lijdt aan snurken en slaapapneu en één op de 2.000 lijdt aan narcolepsie een ziekte waarbij je niet wakker kunt blijven en slap wordt bij emoties.

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Waarom bedrijfscultuur een strategisch doel moet zijn
 Zorgmedewerkers hebben weinig vertrouwen in actieplan (Ont)Regel de zorg
 Bedrijven betalen loyale IT’er minder dan jobhopper
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Slecht slapen levert serieuze kostenpost op voor bedrijfsleven
 Beste manager is gevoelloos
 Nederlandse manager slaapt lekker door crisis heen
 Zes tips voor een goede nachtrust
 
 
reacties
 
Harry ijskes  |   | 
17-03-2011
 | 
16:39 uur
Ik vind dit best shocking om te lezen. Ruim een kwart. Al moet ik zelf zeggen dat als ik op de bank ga zitten, dat ik dan ook meteen in slaap val. Waarschijnlijk hoor ik ook bij die ruim een kwart van de bevolking.
Traagschuim matras  |   | 
17-05-2016
 | 
12:02 uur
''De slaapaandoeningen die het hoogst scoren op de lijst van verkeersonveiligheid zijn slaaptekort, slaapapneu en narcolepsie.''
Naast de verkeersveiligheid blijkt ook dat een goede matras en een goede nachtrust er voor zorgt er minder gezonheidsklachten ontstaan.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Leer in 2 dagen ontspannen en overtuigend te presenteren
Spreekangst wordt ontrafeld en geëlimineerd. Ruim 14.000 professionals volgden eerder de 'Sneltraining ‘Spreken in het openbaar’ van Pieter Frijters. Rebels, open en ‘out of the box’. Kijk op Spreek.nl of bel 0182 631 232.
Lees verder
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Structureer je online marketing activiteiten
Werkstress: voorkomen is beter dan een burn-out!
reacties
Drie manieren om te beleggen voor uw pensioen (1) 
Organisaties wapenen zich steeds beter tegen aanvallen met bots en scrapers  (1) 
Huisdierbezit populair (1) 
Consumenten nog niet overtuigd van de voordelen van Artificial Intelligence  (1) 
Nederlander positief over milieuzones, maar snakt naar duidelijkere regels (1) 
Slecht voorbereide gesprekspartner grootste irritatie werkzoekenden (3) 
Creativiteit en fantasie versus AI (1) 
top10
Werknemers willen vierdaagse werkweek met langere werkdagen
Artificial Intelligence: gaan robots onze banen inpikken?
HR-professionals kunnen eigen welzijnsambities niet bijbenen
Waarom bedrijfscultuur een strategisch doel moet zijn
Slecht datamanagement kost miljoenen
Vijf vragen die doel-denken veranderen
Leiders besteden maar dertien minuten per dag aan persoonlijke ontwikkeling
Pensioenakkoord: voldoende waarborgen op verdere uitwerking
Alarmerende schaarste op de IT arbeidsmarkt
3,3 miljoen nieuwe werknemersbanen in 2017
meer top 10