zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederlander heeft slaap

17 maart 2011 - Ruim een kwart van de Nederlanders voelt zich doorgaans slaperig. Dit is het opmerkelijke resultaat van een Internetonderzoek, uitgevoerd door de Nederlandse vereniging voor Slaap- en Waak Onderzoek (NSWO). Slaperigheid beperkt het dagelijks functioneren in grote mate en is een van de belangrijkste oorzaken van bedrijfs- en verkeersongevallen.

Dit onderzoek is uitgevoerd in het kader van de zesde Nationale Slaapdag aan het begin van de zomertijd op 26 maart aanstaande wanneer aandacht wordt gevraagd voor de gevolgen van slaapstoornissen en slaaptekort.



Slaperigheid
Slaperigheid betekent dat men moeite heeft om wakker te blijven en een grote kans heeft om in slaap te vallen. Dit is wat anders dan vermoeidheid, dufheid, futloosheid en gebrek aan energie. In de leeftijdsgroep tussen 18 en 35 jaar heeft gemiddeld 25 procent last van slaperigheid, in de leeftijd boven de 40 jaar is dat 30 procent. Als oorzaken voor slaperigheid worden slaaptekort, slaapstoornissen en slaapmiddelengebruik genoemd. De belangrijkste slaapstoornissen zijn slapeloosheid, apneu syndroom (snurken en stoppen van de ademhaling tijdens de slaap), narcolepsie en RLS/rusteloze benen. Mensen met slaperigheid kunnen goed worden onderzocht en behandeld. 

Slaperigheid en verkeersongelukken
De slaapaandoeningen die het hoogst scoren op de lijst van verkeersonveiligheid zijn slaaptekort, slaapapneu en narcolepsie Uit diverse internationale studies is gebleken dat personen met een aantoonbaar verstoorde slaap of slaapgebrek veel grotere kans lopen om betrokken te raken bij een verkeersongeval. Dit in vergelijking tot personen zonder slaapstoornis. Mensen die na een nachtdienst of met een jetlag in de auto stappen lopen een verhoogd risico om betrokken te raken bij een verkeersongeval. In Amerikaanse studies is uitgerekend dat de kosten voor persoonlijk letsel, overlijden en materiële schade na ongevallen veroorzaakt door slaperigheid loopt in de miljarden Euro's. Voor slaapapneu en narcolepsie zijn daarom wettelijke bepalingen vastgesteld die het besturen van motorvoertuigen verbieden totdat deze slaapstoornissen goed behandeld zijn. 

Over het onderzoek
De enquête is ingevuld door 1,350 mannen en vrouwen van alle leeftijden met een piek tussen 20-25 en 55-60 jaar. 26 procent van deze mensen geeft aan last te hebben van overmatige slaperigheid. Uit dit onderzoek blijkt verder dat negen tot tien procent van de bevolking lijdt aan snurken en slaapapneu en één op de 2.000 lijdt aan narcolepsie een ziekte waarbij je niet wakker kunt blijven en slap wordt bij emoties.

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Slecht slapen levert serieuze kostenpost op voor bedrijfsleven
 Beste manager is gevoelloos
 Nederlandse manager slaapt lekker door crisis heen
 Zes tips voor een goede nachtrust
 
 
reacties
 
Harry ijskes  |   | 
17-03-2011
 | 
16:39 uur
Ik vind dit best shocking om te lezen. Ruim een kwart. Al moet ik zelf zeggen dat als ik op de bank ga zitten, dat ik dan ook meteen in slaap val. Waarschijnlijk hoor ik ook bij die ruim een kwart van de bevolking.
Traagschuim matras  |   | 
17-05-2016
 | 
12:02 uur
''De slaapaandoeningen die het hoogst scoren op de lijst van verkeersonveiligheid zijn slaaptekort, slaapapneu en narcolepsie.''
Naast de verkeersveiligheid blijkt ook dat een goede matras en een goede nachtrust er voor zorgt er minder gezonheidsklachten ontstaan.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10