zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Slecht slapen levert serieuze kostenpost op voor bedrijfsleven

15 oktober 2010 - Slecht slapen is een wereldwijd gezondheidsprobleem dat jaarlijks miljarden euro’s kost, maar de oorzaken zijn nog steeds niet achterhaald. Slaaponderzoeker Eus van Someren wil met het Nederlands Slaapregister hierin een nieuwe stap zetten. Van Someren spreekt zondag in het kader van de Oktober Kennismaand over slapeloosheid in Hotel Okura Amsterdam.

Zo’n tien procent van de wereldbevolking bestaat uit slechte slapers. Dit kost de samenleving naar schatting zo’n duizend euro per persoon per jaar aan medicijnen, ziekmeldingen en verlaagde productiviteit op de werkvloer. Alleen in Nederland betekent dat al een kostpost van 1,6 miljard euro. Wat zijn de oorzaken? Eus van Someren, hoofd van de Slaaponderzoeksgroep aan het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen (NIN), doet wetenschappelijk onderzoek naar slaap en slapeloosheid. Hij probeert antwoorden op deze vragen te vinden en hoopt met een landelijk slaapregister, dat uiteindelijk mondiaal moet worden, de slapeloosheid op te lossen. Slaapregister

"Mensen verschillen sterk in hoe gevoelig hun slaap is voor verstoringen. Waarom is een mysterie. Om daar achter te komen zetten we het Nederlands Slaapregister op, een databank die gegevens over slapeloosheid van een brede doorsnee van de maatschappij bevat," aldus van Someren, die eerder dit jaar een pilot startte met 1.500 deelnemers. Dit bleek voldoende basis om nu het onderzoek groter aan te pakken en het register uit te breiden naar tien- tot twintigduizend mensen. Deze zullen op regelmatige basis via het internet vragen over hun slaapgedrag beantwoorden. Van Someren hoopt hiermee de eerste onderzoeker ter wereld te worden die beschikt over profielen van goede en slechte slapers. Met behulp van die profielen kunnen ziekenhuizen en onderzoeksgroepen bij probleemslapers gerichte hersenscans maken. Zijn hoop is dat met al deze gegevens aan slapeloosheid een definitief einde gemaakt kan worden.

 
 Doorsturen   4 reacties  

 

Laatste nieuws

  Werkgevers zetten onvoldoende in op behoud van personeel
 Studenten zoeken banen met goede financiŽle toekomst in onzekere economische omstandigheden
 Meeste cyberaanvallen gericht op back-ups om betaling van losgeld af te dwingen
 

Gerelateerde nieuwsitems

 SiŽsta is goed voor de informatieverwerking
 Nederlandse manager slaapt lekker door crisis heen
 Manager vindt weinig slapen stoer
 Zes tips voor een goede nachtrust
 
 
reacties
 
Judith K. Sluiter  |   | 
18-10-2010
 | 
07:22 uur
Het tegenovergestelde zou ook waar kunnen zijn, dat het bedrijfsleven een serieuze kostenpost oplevert in de gezondheidszorg... dit zou dan zo zijn omdat een van de oorzaken van slecht slapen in het werk en de werkomstandigheden kan zijn gelegen...we weten dat mensen die ploegendiensten draaien minder goed slapen, en dat overwerkers en mensen die problemen op hun werk hebben door (aanhoudende) stressklachten moeilijk in slaap kunnen komen doordat het stresssysteem nog te actief is....
Dr JK Sluiter, Coronel Instituut v Arbeid en Gezondheid, AMC, Amsterdam
R.Pleijzier  |   | 
26-10-2010
 | 
11:32 uur
Ik ben het wel met Dr. Sluiter eens. al denk ik zelf (als ervaringdeskundige) dat de slaapproblemen in aanleg al aanwezig zijn bij de probleemgevallen, maar door de situaties zoals dr sluiter omschrijft als ''zwakte'' te voorschijn komen. Vanaf mijn geboorte ben ik een slechte slaper, maar door een druk maatschappelijk leven (na mijn studie) is er nauwelijks ruimte meer om er verstandig mee om te gaan.
Het is goed dat dit onderzocht gaat worden!!
Winni Hofman  |   | 
28-10-2010
 | 
10:47 uur
Natuurlijk hebben sommige mensen meer last van het werken in ploegendienst of stress op het werk dan anderen, waardoor hun slaap eerder verstoord raakt. Maar lang niet alle slaapproblemen worden veroorzaakt door de werkomstandigheden. Als het slechte slapen eenmaal chronisch is geworden is het erg moeilijk om er op eigen kracht weer uit te komen. Een beetje stress op het werk verergert de situatie dan alleen maar.
Slaapmiddelen zijn dan niet de juiste oplossing. Een goede begeleiding om mensen te leren om beter met hun slaap om te gaan en om verkeerde gewoontes af te leren werkt op de lange duur beter. Misschien dat de resultaten uit dit onderzoek de hulp aan slechte slapers nog meer kan verbeteren.

Winni Hofman,
-Brain and Cognition, Universiteit van Amsterdam
-Somnio internet therapie voor slapeloosheid www.somnio.eu
Jackie  |   | 
15-09-2011
 | 
11:00 uur
Door dat iedereen altijd maar druk is en nooit even een rustig moment voor zichzelf neemt, onstaat er een gejaagdheid. Nog even snel het nieuws kijken voor het slapen gaan, geeft ook allerlei indrukken die 'snachts allemaal verwerkt moeten worden.
Ga eens lekker wandelen voor het slapen gaan, zet de TV uit, neem rust voor jezelf, zorg voor regelmaat en structuur en je zult merken dat het slapen beter gaat!

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Innovaties in de houthandel: welke nieuwe technologieën en trends zijn er in de houtindustrie en wat betekenen ze voor bedrijven?
Zakelijk financial leasen om verschillende redenen interessant
Softwareontwikkeling goedkoper en in hogere versnelling met ontwikkeling door ílekení
reacties
De beste banen van Nederland voor 2023 vind je in de financiŽle sector en ICT (1) 
Kleine consultancybedrijven niet opgewassen tegen digitale slagkracht grote spelers  (1) 
Nederlander shopt evenveel of meer online in 2023 (1) 
Gestreste Nederlander flink aan de koffie (4) 
25 procent jongeren werkt buiten kantoortijd om niet gestoord te worden  (1) 
IT-beslisser verkiest low-code boven high-code applicatieontwikkeling (2) 
Business-IT alignment in complexe organisaties is mensenwerk (1) 
top10
Waarom R&D een formule kan zijn voor blijvend zakelijk succes
Duidelijke doelen, collegaís en ondersteuning van management belangrijkst voor werknemerservaring
Vier manieren - en twee pizza's - om innovatie in de bedrijfscultuur te bouwen
30 procent HR-professionals verdenkt thuiswerkende medewerkers van liegen sinds hogere kosten kinderopvang
Beslisser wil weer 100 procent naar kantoor, werknemer wil hybride werken
Vier op de tien Gen Zís kampen met burn-outklachten door hoge werkdruk
Leren en ontwikkelen in de zorg gaat flink op de schop
Drie op tien organisaties weet niet hoe groene arbeidsvoorwaarden rechtelijk in te voeren
Krapte steeds hoger op agenda bij corporates en bureaus
Psychische klachten bom onder arbeidsmarkt
meer top 10