2 maart 2011 -
Moeten managers weer gewoon bevelen geven in plaats van motiveren? Moeten 'medewerkers' opnieuw ondergeschikten worden, die gewoon doen wat hen gezegd wordt? Ja, zegt Myra White, hoogleraar aan Harvard op 6Minutes.be. "Wel als we China willen bijbenen."
Toen ze aan een Chinese zakenman vertelde hoe verbaasd ze was over het tempo waarin China vooruitgang boekte, antwoordde die: "Dat zijn de voordelen van een strak geleide, autocratische vorm van democratie." White is van oordeel dat daar een flinke kern van waarheid in zit.
Strakke managementstijl
De VS werd een wereldmacht in de jaren na de Tweede Wereldoorlog, toen een veel strakkere managementstijl nog de norm was. "Het personeel respecteerde de leidinggevenden, en de leidinggevenden deden wat volgens hen het best was voor de onderneming zonder dat zij grote sommen geld moesten spenderen aan allerhande programma's om de werkvloer op de juiste golflengte te krijgen."
Sport en leger
Het wordt er bij ons alleen maar erger op, denkt White. Praktijken zoals 360-graden evaluaties stellen leidinggevenden bloot aan kritiek, wat hun gezag nog verder ondermijnt. In een wereld van razendsnelle evoluties is soft management een handicap meent de professor. Zij pleit dan ook voor een meer autoritaire stijl. "Medewerkers vinden dat niet erg. Kijk maar naar de sportwereld en het leger."
Bron:6Minutes
Myra White is een schoolvoorbeeld (pun intended) van het blind toepassen van het industriële denken op een totaal andere (kennis) maatschappij en economie. De groei van China zit voornamelijk in de industriële productie (kennen we zelf nog wel van na de tweede wereldoorlog). Nederland is inmiddels een kennisland. Er wordt nog door veel te veel managers vanuit het oude, industriële paradigma 'gemanaged'. Kenniswerkers vinden dat wel erg Myra.
Edwin
|
|
3
-
03
-
2011
|
09
:
08
uur
De wijze waarop organisaties georganiseerd zijn - de context - is in grote mate bepalend voor het gedrag van medewerkers. 'Organisatie' en 'managen' zijn middelen en geen doelen. Vraag is wat voor gedrag van medewerkers je nodig hebt voor succes. Is dat binnen de lijntjes kleuren? of is dat creativiteit, ondernemend gedrag en eigenaarschap? In het eerste geval hebben we bazen nodig, in het tweede geval is het hoog tijd voor slim georganiseerde autonomie.
K.C.
|
|
3
-
03
-
2011
|
11
:
01
uur
Heb net nog gepraat met fabrikant in Zuid-China, de situatie aldaar blijkt toch gans anders te zijn zoals M.White het voorstelt. Bedrijven die nog werken volgens de ''Just do It'' methode vinden nog amper gekwalificieerd personeel, het verloop naar bedrijven waar inspraak, ontwikkeling en feedback deel uitmaken van de bedrijfsfilosofie trekken juist de betere krachten aan. Transactioneel en Dienend leiden is ook daar belangrijk geworden.
Serapio Pop
|
|
3
-
03
-
2011
|
15
:
51
uur
Dit lijkt op de slogan: ''vroeger was alles beter'', integendeel: de rechten die werknemers hebben, daar kun je niet aan tornen! Wordt dat in China gerespecteerd? Hoe komen de processen in China tot stand, zijn er wetten die de arbeider beschermen? In Japan werd steeds hogere normen gehanteerd en sommige werknemers vielen dood neer op de werkvloer. Het moet een samenspel van doelen blijven waarvoor je tekent, maar de weg naar toe wordt in overleg bepaalt, zonder het menselijke aspect uit het oog te verliezen. Alle rechten en
arbeidswetten van de werknemers kun je toch niet zomaar aan de kant schuiven?!!!
Wat je wel kunt bereiken is om kleine teams resultaat verantwoordelijk te maken op basis van realistische normen. dan kun je meer bereiken.
Tot nu toe lijkt iedereen het er hier over eens te zijn dat, zoals ik in mijn Tweet (@pauljansennl) van gisteren zei, Mw. White de plank finaal mis slaat. Wat ik ernstiger vindt is, ''Myra White, hoogleraar aan Harvard'' verkoopt dit soort ongenuanceerde meningen hoogstwaarschijnlijk (ook) aan jongelui; aan haar studenten. En hoeveel van haar 'peers' delen haar achterhaalde mening en doen hetzelfde? Gelukkig zijn moderne jonge mensen critisch en slim, maar ondertussen bezet zij een stoel waar even makkelijk ook iemand met modernere inzichten en standpunten zou kunnen zitten. Dat wilde ik nog even kwijt :-)
Paul, ik denk dat jouw logica inderdaad de juiste is, dat de Chinese aanpak niet past bij een ontwikkelde diensten economie. Ik woon in India en zie hier dat vrijwel alle bedrijven hierarchisch en autoritair worden geleid. Dit komt voort uit de geschiedenis en uit de manier waarop mensen worden opgevoed: de vader is de baas en je hebt maar te luisteren. Mensen worden continu op hun fouten gewezen en krijgen bevelen. In ons bedrijf doen we dat anders en mensen bloeien hier van op, voelen zich vrijer, gelukkiger en...werken harder, krijgen hart voor de zaak. Volgens mij levert dat uiteindelijk altijd meer op dan ongelukkige medewerkers die bevelen op moeten volgen.
Willem Annevelink
|
|
8
-
03
-
2011
|
21
:
24
uur
Het is algemeen bekend dat in strak geleide organisaties waarin ook een zeer hiërarchische structuur gehanteerd wordt,iedere vorm van creativiteit gedood wordt. Is dus alleen maar geschikt voor het wat eenvoudigere productie proces waarbij de medewerkers minder ontwikkeld zijn. Zodra de gemiddelde medewerker meer ontwikkeld is zal hij meer last krijgen van strakke aansturing en meer gefrustreerd raken.
Kortom in China werkt het nog, in India niet meer..
Bart van der Meulen
|
|
9
-
03
-
2011
|
13
:
08
uur
Ik denk zomaar dat er geen 'algemene managementfilosofie' bestaat. Maar 'situationeel leiderschap'. Ik heb ontwikkelde medewerkers gehad, die je de vrijheid en verantwoordelijkheden kon toevertrouwen en waar je alleen op hoofdlijnen hoefde te managen. Ik heb mensen van de werkvloer gehad, die meenden dat ze dezelfde vrijheid aankonden, maar nog niet in staat waren om zonder directe en ondubbelzinnige terechtwijzing aan hun werk te blijven, zodat de opdracht afkwam in de (ook hen bekende) afgesproken tijd. In het algemeen kan je wel stellen, hoe lager het opleidings- en belevingsniveau, hoe directiever je moet managen. Hoe hoger het werk- en denkniveau hoe beter het zelf-sturen gaat, Alhoewel je ook hier uitzonderingen ziet. Dus, per definitie is het niet lands- of cultuurgebonden maar meer gebonden aan het werk- en denkniveau van de medewerkers. En als manager heb je een taak om dit werk- en denkniveau te stimuleren tot groei. In alle culturen, in alle landen en in alle stadia van samenlevingsontwikkeling. Dus toch 'situationeel leiderschap'.
Prachtig ''vernieuwend'' gedachtengoed. Ook een goed streven om China bij te benen. Zullen wij ook jongetjes verkiezen boven meisjes? Tijd voor actie, anders halen ze ons nog in!
Dat vinden ouders helemaal niet erg...kijk maar naar het leger.
Foei, wat een angstgedreven, verhaal.