zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Oplopende werkdruk, afnemende effectiviteit

1 februari 2011 - Ambities die vastlopen in de praktijk van alledag. Wie kent het niet? Werkdruk die toeneemt, taken en projecten die zich opstapelen, effectiviteit die afneemt, de organisatie en medewerkers lopen vast. Hoe meer werk, hoe moeizamer de vooruitgang. Er moet iets gebeuren, maar wat?


Veel kennisintensieve organisaties lopen tegen het sjoelbaksyndroom aan. Er zijn ambitieuze plannen en er worden nieuwe projecten aangegaan. Maar in de praktijk blijken de zaken stroever te lopen dan gedacht en de organisatie en medewerkers lopen vast als sjoelstenen in een overvolle sjoelbak. Nieuwe aanpak
Het sjoelbaksyndroom (met voorwoord van Herman Wijffels) introduceert een nieuwe aanpak om doorgeschoten werkdruk op organisatieniveau tegen te gaan. De basis van deze methode is het onder ogen zien van de feiten. Wat is realistisch en effectief? Door taken met een diagnosemodel in kaart te brengen krijgt men inzicht in de feiten op verschillende niveaus, werknemers, afdelingen, projecten en organisatie. Aan de hand van deze feiten, kan het gesprek worden aangegaan en een verbetertraject in gang gezet worden. 

Praktische tips
Maarten de Winter reikt een nieuwe praktische manier aan voor duurzame inzetbaarheid, meer productiviteit en flexibiliteit in organisaties. Hij beschrijft de principes en methodes die hij gebruikt bij het adviseren van organisaties die met dit probleem aan de slag willen. Het sjoelbaksyndroom is interessant voor managers en leidinggevenden, adviseurs en bestuurders, maar ook voor medewerkers die zich betrokken voelen bij het functioneren van hun organisatie.

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Werkt en leeft u bewust en doelmatig?
 Young professional heeft last van te hoge werkdruk
 Mogelijke meer doden door toenemende werkdruk
 Vrouwenhart lijdt onder werkdruk
 
 
reacties
 
Willem van Druten  |   | 
2-02-2011
 | 
19:13 uur
Kijk, dit is nu een mooi voorbeeld van modern Taylorisme. Precies 100 jaar naar het verschijnen van; The Principles of Scientific Management (Klik hier)
Willem van Druten  |   | 
9-02-2011
 | 
15:23 uur
Ik heb een broertje dood aan het ongebreideld ontwikkelen en ontwerpen van veelal bureaucratisch instrumenten die achteraf het doel niet heiligen. Maar alvorens een parallelle of conclusie te trekken heeft Maarten de Winter, de ontwerper van het model en auteur van Het Sjoelbaksyndroom, mij gewezen op het nut en de toepasbaarheid van de principes en methodes. Alleen al om het feit dat hij de moeite neemt om, met een aanstekelijk en overtuigend enthousiasme, persoonlijk contact te zoeken n.a.v. mijn reactie, ga ik het boek lezen. The proof is in the pudding.
Mocht het “innovatieve gehalte” en het praktisch nut de tekst van het artikel benaderen of zelfs overschrijden dan kom ik hier zeker op terug.
Dus lezers - volgers; even opslaan bij je favorieten.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10