zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

'Risico's doorwerken ernstig onderschat'

25 januari 2011 - Nederland gaat de komende jaren steeds langer doorwerken. Maar werkgevers onderschatten de risico's die dat met zich mee brengt: hoger verzuim, meer uitval en de financiële lasten daarvan. Tegelijk laten ze daarmee ook heel veel kansen liggen om goed personeel aan te trekken.

Dat is het thema van een speciaal symposium georganiseerd door Occure op donderdag 27 januari in Vianen. Hoofdspreker is de Finse expert prof. dr. J. Ilmarinen. 



Uitval en verzuim
Productiviteitseisen gaan omhoog, de pensioenleeftijd schuift op, het aantal oudere werknemers neemt met grote sprongen toe maar we doen er veel te weinig aan om te zorgen dat deze mensen fatsoenlijk de eindstreep halen. Dus gaat uitval en verzuim flink toenemen. Omdat we in Nederland tegelijk zo langzamerhand alle vangnetten hebben weggehaald lopen werkgévers dus straks grote financiële risico's. Dat realiseren ze zich echter veel te weinig," zo licht initiatiefnemer Jos Blaauwhof van Occure het belang van het symposium toe. 

Grote kansen
Toch ziet Blaauwhof juist voor bedrijven die nu in beweging komen, grote kansen: "Wie nu met generatiemanagement aan de gang gaat, wordt een aantrekkelijke werkgever. Dat straalt uit, mensen herkennen dat. Daardoor bent u straks in staat om die schaarse jonge werknemer naar u toe te trekken en aan u te binden." 

Fins voorbeeld
Omdat Finland als eerste land in Europa met de vergrijzing te maken kreeg houdt de Finse hoogleraar Juhani Ilmarinen zich al decennia bezig met de vraag 'hoe blijven medewerkers hun leven lang met plezier en gemotiveerd aan de slag?' Ilmarinen ontwikkelde de Work Ability Index (WAI), waarmee hij in kaart brengt in hoeverre iemand in staat is zijn werk te verrichten. Deze internationaal hoogaangeschreven onderzoeksmethode wordt ook door Blaauwhof ingezet bij het adviseren rond en opzetten van generatiebeleid bij organisaties. "De WAI is een belangrijke pijler in de fundering van generatiemanagement. Hoewel het instrument al bijna twintig jaar oud is, begint nu pas in Europa door te dringen hoe waardevol de WAI is," aldus Blaauwhof.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nederlanders: liever lager inkomen dan langer doorwerken
 Geen gepest en lichter werk stimuleren langer doorwerken
 60-plusser wil nog minstens vijf jaar doorwerken
 Langer doorwerken is vaak niet mogelijk
 
 
reacties
 
PPJM  |   | 
26-01-2011
 | 
10:49 uur
Juhani Ilmarinen zal het zeker niet eens zijn met de start van dit artikel, voor zover gezegd wordt dat ouderen vaker ziek zijn en meer uitvallen. Uit zijn en talloos ander onderzoek blijkt dat dit twee van de veel gehoorde vooroordelen zijn over oudere werknemers. De feiten spreken dit tegen. Oudere werknemers zijn niet minder ''fit to the job'' en ''fit for the job'' als ieder ander, mits er door henzelf en hun werkgevers maar voldoende energie gestopt wordt in de inzetbaarheid. Dat is maatwerk, en op dat gebied kunnen we nog veel beter gaan presteren, in het management en de HR ondersteuning daarvan. Juhani heeft inspirerende ideeen hoe dat beter kan, volg zijn Masterclass!

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10