zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Acht tips om u naar een nieuwe baan te netwerken

20 januari 2011 - Zoekt u een nieuwe baan? Dan moet u tijdens netwerkbijeenkomsten iets minder aandacht besteden aan de gratis hapjes en drank en meer aan het leggen van nuttige contacten. Ga naar de bijeenkomst  toe met de instelling het beste te halen uit uw ontmoetingen daar en wie weet kunt u vervolgens wel meteen op sollicitatiegesprek.

Dat stelt netwerkexpert en schrijfster Maribeth Kuzmeski in de Globe and Mail.  Goede netwerkers weten indruk te maken op iedereen die ze tegenkomen – met een gedachte, een herinnering of een klik. Precies wat u nodig heeft als u op banenjacht bent. U wilt de eerste zijn aan wie gedacht wordt als iemand in uw netwerk iets hoort over een geweldige vacature. Kuzmeski geeft acht tips om dit voor elkaar te krijgen.



1. Denk als een introvert – maak een plan
Sociale evenementen kunnen zenuwslopend zijn, vooral als er veel voor u op het spel staat – zoals die nieuwe baan. Voorkom dat u de hele avond aan de zijlijn staat door vooraf een plan te maken. Zo zorgt u dat u de juiste contacten legt en bedwingt u bovendien die zenuwen. Zoek uit wie er zullen zijn en doe wat onderzoek naar hen, via LinkedIn bijvoorbeeld. Bedenk vervolgens welke contacten het belangrijkst zijn – misschien komt er iemand van PZ van een organisatie waar u graag wilt werken of zijn er mensen die u wilt vragen of er bij hun bedrijf binnenkort vacatures vrijkomen – en maak een lijst van de vijf mensen die u zeker aan zult gaan spreken. Ga de grote namen hierbij niet uit te weg. Daag uzelf uit om tenminste een topmanager of andere belangrijke persoon te benaderen. 

2. Laat hen praten (en stel zelf de vragen)

Er is niks ergers dan na een netwerkbijeenkomst beseffen dat u nooit ter zake bent gekomen. U weet bijvoorbeeld alles van de favoriete voetbalploeg van die CEO, maar niet of hij binnenkort nieuwe mensen nodig heeft. Zorg daarom dat u uw vragen klaar hebt. Een paar goede openingsvragen zijn bijvoorbeeld: waar bent u opgegroeid, heeft u kinderen, wat vindt u van…. (iets uit het nieuws bijvoorbeeld, maar vermijd politieke of religieuze onderwerpen). Als het gesprek eenmaal op gang is kunt u overgaan op vragen die u wellicht aan een nieuwe baan helpen: hoe deed uw bedrijf het afgelopen jaar? Ik hoorde dat u een geweldige (…)afdeling hebt, gaat u die misschien uitbreiden? Wat zijn de grootste uitdagingen waar u tegenaan loopt (naar aanleiding van het antwoord hierop laat u het natuurlijk niet na te vertellen hoe u hierbij zou kunnen helpen!). Vraag altijd door. Hoe meer de ander praat en hoe meer u luistert, hoe aardiger hij of zij u zal vinden: u toont namelijk interesse. Al snel zal hij of zij u vragen gaan stellen en hebt u een waardevol contact gelegd. 

3. Zorg dat u zichzelf in vijftien seconden kunt verkopen
U barst van de capaciteiten en ervaring en u zou er uren over kunnen vertellen. De harde waarheid is echter dat niemand zoveel wil horen. Als u nieuwe mensen ontmoet, bedwing uzelf dan om niet uw hele CV uit te gaan spellen. Bereid een korte pitch van vijftien seconden voor waarin u uw belangrijkste prestaties en vaardigheden verkondigt. Wat maakt u en uw ervaring uniek en onderscheidt u van de rest? Maak er een memorabel verhaal van zodat men u onthoudt. Wees creatief en wek enige nieuwsgierigheid op. Zodra de deur eenmaal open staat kunt u vanzelf meer over uzelf vertellen, vragen naar de ander en de basis leggen voor die eventuele nieuwe baan. 

4. Follow up
Vooral als u naar veel netwerkbijeenkomsten gaat en honderden mensen ontmoet, kan het moeilijk zijn om te onthouden wie u wat verteld heeft, wie u welk advies gaf en met wie u afgesproken heeft verder te praten over uw capaciteiten. Maak daarom direct na elke bijeenkomst een overzicht van de mensen die u ontmoet hebt, inclusief opvallende feiten die uit het gesprek naar voren kwamen en waar u in een vervolggesprek aan kunt refereren. Maak ook zeker gebruik van sociale media. Nodig uw nieuwe contacten uit via LinkedIn, en zet in het uitnodigingsbericht iets persoonlijks waarin u verwijst naar uw gesprek tijdens de bijeenkomst. Indien mogelijk, stuur dan meteen iets waaruit blijkt dat u betrokken bent bij het werk van uw nieuwe contactpersoon. Dat kan een artikel uit een vakblad zijn of de naam van iemand die iets aan de producten of diensten van de betreffende onderneming kan hebben. Wat het ook is, zorg dat u opvalt. Voor u het weet, nemen ze contact op met u omdat u hun interesse hebt gewekt met de indruk die u maakte. 

5. Vergeet niet dat hun contacten ook belangrijk zijn
U ontmoet honderden mensen. Sommige daarvan zijn direct verbonden aan bedrijven waar u wel zou willen werken, anderen niet. Vergeet echter niet dat zij ook weer mensen kennen, en misschien wel iemand die binnenkort wel een interessante vacature heeft. Ga er niet van uit dat u direct een baan aangeboden krijgt op een netwerkbijeenkomst. Dit is zelden het geval. Focus u op het leggen van contacten. Loop niet weg als u denkt dat iemand u toch niet verder kan helpen. U weet nooit wie die persoon op zijn beurt kent. 

6. Ook familiebijeenkomsten bieden netwerkkansen
Soms worden juist de meest voor de hand liggende contacten vegeten. Ook dat verplichte familiediner biedt netwerkkansen. Zoekt u een nieuwe baan, vergeet dan dus niet uw directe omgeving in te lichten. Ook uw familieleden kennen mensen! Bovendien helpt niemand u zo graag uit de brand als degene die het dichtst bij u staat. 

7. Word lid van een brancheorganisatie
Bent u nog geen lid, wordt dat dan. Niet alleen voor het welkomstcadeau dat u misschien krijgt, maar vooral om in contact te komen met gelijkgestemde professionals die wellicht ergens werken waar binnenkort nieuwe mensen nodig zijn. Ga naar beurzen en seminars. Dit zijn geweldige gelegenheden om uw naam bekend te maken binnen uw vakgebied. Nogmaals: u ontmoet waarschijnlijk niet iemand die u direct een contract onder de neus duwt, maar misschien wel iemand die u in de toekomst kan gebruiken. Wees niet zuinig met het uitdelen van uw visitekaartje. Hoe meer mensen uw naam kennen, hoe beter. 

8. Doe vrijwilligerswerk
Vrijwilligerswerk lijkt nou niet de aangewezen manier om uw carrière te bevorderen, maar dat kan het wel degelijk zijn. Er zijn vaak enorm veel mensen betrokken bij een vrijwilligersorganisatie en door u aan te melden, krijgt u wel mooi de kans mensen te ontmoeten die u anders nooit zomaar tegen was gekomen. U kunt er voor kiezen iets te doen dat aansluit op uw vakgebied of juist iets heel anders. Het belangrijkste is dat u betrokken bent bij het werk dan wel de zaak waarvoor u zich inzet. Dat enthousiasme is aantrekkelijk en brengt u des te eenvoudiger in contact met anderen. Misschien wel met uw nieuwe werkgever.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Hoe vindt u een baan via uw netwerk? Twaalf do’s en don’ts
 Tien netwerktips voor netwerkhaters
 Zeven tips voor een opvallend visitekaartje
 Netwerken gaat tegenwoordig via professionele netwerksites
 
 
reacties
 
Harrold  |   | 
20-01-2011
 | 
12:21 uur
Dit zijn handige weetjes omtrent het solliciteren. Houd er rekening mee dat mensen die zich bezig houden met het werven en selecteren ook van al deze punten op de hoogte zijn. Wees dus op je hoede en zorg dat je natuurlijk over komt.

Wij hebben laatst een designer afgekeurd bij ons Klusbedrijf de Klus-Concurrent.

Deze meneer liet zich zo kennen tijdens een sollicitatie ronde dat hij bij het verlaten van ons kantoor een kladblaadje liet liggen met punten direct van het internet af gehaald. Een dumper als je het mij vraagt.

Wees dus op je hoede!

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10