zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

'iDEAL webwinkels' nemen wetgeving niet serieus

30 december 2010 - Het afgelopen jaar is het aantal onveilige webwinkels dat de betaalmethode iDEAL aanbiedt nagenoeg gelijk gebleven met 2009. Nog altijd laat ongeveer 86 procent persoonsgegevens van consumenten onveilig verzenden. Dat blijkt uit onderzoek van Networking4all.

In het rapport is niet de betaalmethode iDEAL onderzocht, maar de webwinkels die gebruik maken van de service. De Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) schrijft voor dat alle gegevens welke op op een site dienen te worden ingevuld beveiligd moeten worden. Dit geldt ook voor bijna alle inschrijf- en mailformulieren. Slechts een kleine veertien procent van alle sites welke iDEAL aanbieden voldoet aan deze verplichting uit de Wbp. In 2009 was dit nog twaalf procent. 



Persoonsgegevens
Uit het onderzoek blijkt dat onder andere de websites van het NTI, zanger Marco Borsato, de Universiteit van Twente en Van Dale onveilig omspringen met persoonsgegevens. Zo zullen geïnteresseerden in een opleiding bij het NTI vrijwel alles bloot moeten geven, van adresgegevens tot het bankrekeningnummer aan toe. Maar ook studenten en docenten van het NTI lopen gevaar hun gegevens aan internetcriminelen kwijt te raken.  "De hele heisa rond Wikileaks de afgelopen weken heeft nogmaals duidelijk gemaakt dat er ook in Nederland mensen zijn die handig genoeg zijn om een aanval uit te voeren en dus zeker zo handig zijn om gegevens te ontfutselen. Het is een stuk eenvoudiger dan de meeste mensen denken," aldus Paul van Brouwershaven, technisch directeur van Networking4all. 

Simpele gegevens
Ook de website van Marco Borsato wordt in het rapport onder de loep genomen. Er wordt weliswaar niet om een bankrekeningnummer gevraagd, maar simpele gegevens als een wachtwoord, gebruikersnaam en/of e-mail zijn volgens Van Brouwershaven al voldoende om andere accounts over te nemen. "Helaas gebruiken nog steeds heel veel mensen dezelfde gebruikersnaam en wachtwoord op meerdere locaties. Als deze onderschept worden kan er ook op andere sites ingelogd worden met als gevolg dat zelfs het inzien van bankgegevens mogelijk wordt. Bij de ING mag de klant bijvoorbeeld zelf een gebruikersnaam en wachtwoord kiezen." 

Veilig internetten
Networking4all adviseert de overheid naast de campagnes over veilig internetten welke voornamelijk gericht zijn op de consument zich ook meer te richten op de branche zelf. "Op die manier pak je het probleem bij de bron aan," aldus Van Brouwershaven. Branchevereniging Thuiswinkel.org heeft na eerdere onderzoeken van Networking4all haar leden verplicht de persoonsgegevens te beveiligen, waardoor de veiligheid enorm verbeterd is. Networking4all adviseert Currence, beheerder van iDEAL, en/of de Nederlandse banken eenzelfde maatregel te treffen en haar gebruikers te eisen aan de wettelijke verplichting te voldoen voor een veiliger internet.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Webwinkels hebben het druk tijdens kantooruren
 E-commerce stijgt explosief, en daarmee het misbruik
 Privacy is verantwoordelijkheid van Nederlands bedrijfsleven
 De ViNT nieuwe Media top tien: privacy belangrijker dan planeet
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10