zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederlander wil geen salaris inleveren voor beter pensioen

25 november 2010 - Nederlandse werknemers zijn veel minder dan hun Europese collega’s bereid loon in te leveren in ruil voor een beter pensioen. Terwijl gemiddeld de helft van alle Europeanen salaris wil opofferen voor een hogere pensioenbijdrage van hun werkgever, is dat in Nederland niet meer dan 27 procent.

Dat blijkt uit onderzoek naar secundaire arbeidsvoorwaarden door Aon Hewitt onder 7.579 werknemers uit tien Europese landen, waaronder 752 Nederlanders. Alternatieven
Aon Hewitt adviseert werkgevers om hun secundaire arbeidsvoorwaardenpakket te actualiseren met het oog op de naderende strijd om talent. Een hogere pensioenbijdrage is onder Europese werknemers met 49 procent veruit de populairste secundaire arbeidsvoorwaarde in ruil voor lager loon. Financiële zekerheid bij ziekte of letsel (35 procent), een spaarplan voor grote uitgaven, zoals een huis, en (gedeeltelijk) onbetaald verlof (beiden 26 procent) volgen op enige afstand. Een telefoon van de zaak is het minst gewild. Minder dan een op de tien Europese werknemers is bereid hiervoor loon in te leveren. Als alternatief voor salaris geven Nederlandse werknemers de hoogste waardering aan een pensioenbijdrage van hun werkgever (27 procent). Op de tweede plaats staat de mogelijkheid om meer langdurig verlof op te nemen (24 procent). Dit is een bijzondere uitkomst omdat in Nederland langdurig verlof gefinancierd kan worden met een levensloopregeling, maar daar nauwelijks gebruik van wordt gemaakt. Een op de vijf Nederlanders (twintig procent) wil sparen voor specifieke uitgaven zoals een huis, auto of schoolgeld. 

Jongeren 
Kijkend naar de diverse leeftijdscategorieën is het opvallend dat vooral werknemers met een prille carrière (25-34 jaar) een voorkeur hebben voor alternatieve beloning. Deze groep kiest vaak voor meer langdurig verlof (33 procent), een pensioenbijdrage van de werkgever (32 procent), kinderopvang (28 procent) en een spaarplan (31 procent ). Bij de verschillende sectoren valt op dat juristen massaal kiezen voor meer verlof. Van hen wil bijna driekwart (71 procent) de mogelijkheid hebben om langdurig verlof aaneengesloten op te nemen. Ook in de sectoren logistiek en techniek wordt deze voorwaarde gewaardeerd met 35 procent en 33 procent. Langdurig verlof is het minst in trek bij de sector onderwijs (elf procent). 

Gezondheidszorg
De wensen van werknemers zijn niet in elk land hetzelfde. Waar meer dan een derde van de Duitse, Zwitserse en Ierse werknemers bereid is salaris in te leveren voor een opleiding, is dat in Nederland minder dan tien procent. Verder zijn Nederlandse werknemers het minst bereid loon op te offeren voor gezondheidzorg op kosten van de baas. Noren en Spanjaarden scoren hier het hoogst. Verder is, wellicht uit afgunst voor de vakantietoelage van hun collega’s op het continent, meer dan één op de vijf (21 procent) Britse werknemers bereid een deel van hun salaris af te staan in ruil voor extra jaarlijks verlof. Dit is bijna het dubbele van het Europese gemiddelde van dertien procent. 

Pensioen
"Het feit dat mensen bereid zijn hun salaris van nu in te leveren voor meer financiële zekerheid in de toekomst is absoluut een omslagpunt," zegt Mart Vreven, manager van het Pension Expertise Center bij Aon Hewitt. "De verhoging van de pensioenleeftijd en de gevolgen van de financiële crisis voor de pensioenfondsen heeft de aandacht van werknemers geleid naar het creëren van financiële zekerheid op lange termijn. Ondanks de protesten in Frankrijk en Griekenland wijst het onderzoek uit dat een groeiend aantal werknemers begrijpt dat er veranderingen nodig zijn om hun toekomstige financiële situatie zeker te stellen." 

Secundaire arbeidsvoorwaarden
Volgens Vreven doen werkgevers er goed aan hun secundaire arbeidsvoorwaardenpakket te actualiseren. "De strijd voor talent is nog niet terug op het oude niveau, maar werkgevers kunnen zich beter alvast voorbereiden. Werknemers waarderen niet-financiële arbeidsvoorwaarden. Het invoeren van een flexibel secundaire arbeidsvoorwaardenpakket kan niet alleen helpen om goed personeel vast te houden en nieuw personeel aan te trekken, het kan ook nog eens kosten besparen. Werknemers, zeker de jongere generatie werknemers waarderen een variëteit aan alternatieve benefits. Bij het samenstellen van flexpakketten moet een werkgever daarom een ruime keuze aanbieden. Het implementeren van een flexibele arbeidsvoorwaardenstrategie maakt een werkgever niet alleen aantrekkelijk, maar is ook nog eens kostenefficiënt." 

Top tien
Top tien van secundaire arbeidsvoorwaarden die Europese werknemers zouden willen krijgen door een deel van hun loon in te leveren:
1. Een hogere pensioenbijdrage van de werkgever 
2. Grotere financiële bescherming in het geval van ziekte of letsel 
3. Een spaarplan dat helpt om voor een specifiek doel te sparen, bijvoorbeeld aanbetaling huis, auto, schoolkosten
4. Mogelijkheid om drie tot zes maanden onbetaald of gedeeltelijk betaald verlof te krijgen 
5. Een opleiding naar keuze
6. Kinderopvang
7. Alternatieve gezondheidszorg 
8. Extra vakantiedagen
9. Een schoonmaak- en strijkdienst thuis
10. Een mobiele telefoon van de zaak

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 De tien beste Europese steden voor een workation
 Helft supportprofessionals heeft invloed op besluiten die manager neemt
 Gelijkheid, diversiteit en inclusie: goed voor de medewerkers, maar ook goed voor het bedrijf?
 

Gerelateerde nieuwsitems

 ‘Geen indexatiekorting vanwege langere levensverwachting’
 Kwart Nederlanders bouwt geen aanvullend pensioen op
 Nederlanders: liever lager inkomen dan langer doorwerken
 Liever een hoger pensioen dan 100 procent zekerheid
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
E-learning laten ontwikkelen? Let op deze tips!
reacties
Dat coachen is ook niet alles.  (2) 
India minder aantrekkelijk door krappe arbeidsmarkt (1) 
Vijf actiepunten voor een geavanceerde data-analytics-strategie voor de toekomst (1) 
Zo toegankelijk zijn websites waar je belangrijke zaken regelt (1) 
Young Professionals ervaren steeds meer stress (1) 
Twee na grootste stijging werkgelegenheid ooit  (1) 
Nederlanders meest gierig: consumenten betalen steeds minder voor verzending (1) 
top10
De mentale antenne van de topverkoper
Wat mannelijke leiders moeten weten over het vrouwenbrein
Vier op tien jonge Nederlanders overwegen emigratie door woningtekort
Netto maandsalaris van Nederlander met modaal inkomen stijgt met 7,75 euro
Premie WA beperkt casco-verzekering stijgt ondanks daling schadelasten
Nederlander verwacht weer vaker de weg op te gaan voor werk
Drie op de vijf Nederlanders willen werken bij bedrijf dat diversiteit als kernwaarde heeft
Werving stijgt weer op prioriteitenlijstje Europese bedrijven
AFAS Software en Viisi Hypotheken beste Europese werkgevers
Werknemers richten zich tijdens pandemie op zelfsturend leren
meer top 10