zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Actieweek voor werkzoekende 45-plussers

9 november 2010 - Bijna de helft van de 490.000 bij UWV ingeschreven werkzoekenden is 45 jaar of ouder. Ondanks de voorzichtig aantrekkende arbeidsmarkt blijft deze groep vaak buiten beeld bij werkgevers. Om meer aandacht te geven aan de kansen en kwaliteiten van 45-plussers start UWV WERKbedrijf deze week met de Actieweek 45-plus. Het vinden van een baan via sociale netwerken staat er centraal.

 Veel 45-plussers verliezen hun baan na een lang dienstverband. Ze moeten zich opnieuw leren verkopen op een arbeidsmarkt die veranderd is. Dit vergt nieuwe vaardigheden, zoals het kunnen gebruiken van sociale media, het leren netwerken of het maken van een competentieprofiel. UWV WERKbedrijf speelt in op deze ontwikkelingen door tijdens de Actieweek 45-plus de nadruk te leggen op het ontwikkelen van deze kwaliteiten. Zo zijn er workshops solliciteren via LinkedIn en netwerkbijeenkomsten op diverse Werkpleinen in het land. Bijvoorbeeld in Amstelveen waar honderden 45-plussers bijeenkomen voor een netwerkborrel. Ook zijn er speeddates met werkgevers en kunnen werkzoekenden hun competenties laten testen en een CV of sollicitatiebrief 'nieuwe stijl' leren opstellen. 



Cijfers 45-plus
Ongeveer acht procent van de beroepsbevolking van 45 jaar en ouder is werkzoekend. Onder 55-plussers is dit percentage tien procent. Ruim zes op de tien is langer dan een jaar op zoek naar werk, de helft is laagopgeleid. Vanaf 2011 zal de babyboomgeneratie de AOW-leeftijd bereiken. De groei van de beroepsbevolking zal dan omslaan in een lichte krimp. Door deze vergrijzing en een afname van de jongere beroepsbevolking zullen werkgevers optimaal gebruik moeten maken van het beschikbare aanbod op de arbeidsmarkt. Het vervullen van meer vacatures met oudere werknemers zal bijdragen aan het voorkomen van personeelstekorten in de nabije toekomst.

 
 Doorsturen   4 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Zes voordelen van het in huis hebben van 45-plussers
 Vooral meer 45-plussers werkloos
 Oudere werkzoekende doet meer concessies dan jongere
 Hoe ouder, hoe trouwer
 
 
reacties
 
rudolf  |   | 
9-11-2010
 | 
20:48 uur
Solliciteren via Linkedin werkt niet zonder reeds bestaand netwerk. Verder vergt het gedegen ondergrond qua vak en minimaal beheersing engelse taal. Op Linkedin digitaliseer je je bestaand oude netwerk en vind je oude strijdmakkers op de wereld terug. Vandaar uit bouw je verder. Echte goeie jobs zul je op de manier niet eerder krijgen als op oude manier. De methode is niet nieuw. En de monsterboard methode is dan nog beter . Netwerken was al een propaganda tool bij z.g. outplacementbureaus 20 jaar terug.
Ron  |   | 
10-11-2010
 | 
11:41 uur
Het UWV weet van gekkigheid niet meer wat ze aan het doen zijn! Eerst hebben ze al het budget opgemaakt (eind februari 2010 was het overschreden) en nu bedenken ze allerlei zaken die wederom niet echt doordacht zijn.
Het Sociaal Medium wordt overal voor gebruikt, mensen die weinig verstand ervan hebben, moeten zich eerst de computer eigen maken, weten wat Sociaal Media inhoud en dan pas gaan kijken of dit voor hen de beste optie is.
Je open en bloot geven voor iedereen zichtbaar.
Linkedin is een zakelijk internet netwerk en geen sollicitatie site en de vraag is of ik als zakenman zit te wachten op deze “aanvulling” van Linkedin.
Wat voor soort workshops willen ze geven, hoe veel tijd hebben mensen nodig om deze site te begrijpen en te bedienen?
Geef iedereen het boek over Linkedin van Jan Vermeiren, die is de goeroe van Linkedin en laat niet weer een paar amateurs iets in elkaar knutselen en de werkzoekende onterechte hoop geven, maar ja als UWV heb je weet iets gedaan, of het werkt is niet belangrijk.
Het geknutsel van dit semi-overheidsbureau wordt elk jaar erger en het kost de belastingbetaler geld. Wanneer grijpt de betreffende minister eens in en roept de veel te dure managers van het UWV eens ter verantwoording.
Toen er geld was huurde het UWV bureautjes in die hen geld verdiende met het “begeleiden” van werkzoekenden.
Geef deze taak eens aan gerenommeerde uitzendbureaus, die weten al jaren hoe het echt werkt en die weten ook dat mensen tot hun 67 jaar niet aan het werk te houden zijn, laat staan ze aan het werk te krijgen, de mensen willen wel, maar de werkgevers niet!
Helaas het houdt niet op bij het UWV.
Werkpleinen verkleinen de privacy van de werkzoekenden, evenementen waarbij werkgevers en werkzoekende elkaar kunnen ontmoeten zijn wel praktisch, maar verwacht als 55 jarige niet dat daar wat uitkomt, je bent gewoon te oud, te duur, te veel kans op uitval of wat ze nog meer als reden weten te verzinnen om je uit hun bedrijf te houden.
Misschien een goed idee om die te goed betaalde managers van het UWV eens massaal te ontslaan, dan weten ze ook hoe het is om werk te moeten zoeken.
rudolf  |   | 
10-11-2010
 | 
19:00 uur
Linkedin is verre van een zakelijk internet netwerk. Tijd om dan Linkedin eens wat meer te verkennen. Het is een groot socialable netwerk om ervaring/interesses uit te wisselen.
Ben het eens dat het niet het ideale sollicitatie platform is. Heeft wel deel job beurs (klein) en mensen die wat te amateuristich werk zoeken. Wil je echt wat met Linkedin, ook zakelijk moet je zeer zeer beslagen ten ijs komen. Niks voor de nederlandse doorsnee 45-plusser. En Ron heeft gelijk, de overgrote meerderheid van de werkgevers willen geen 45 plusser hoe goed dan ook. Wat ze wel willen is niet de beste waar voor hun geld (was misschien toch die 45 -plusser)maar een z.g. jong dynamisch plaatje.
Ervaring telt niet. 2-5 jaar max is kennelijk meest gezocht. Dat is niet de Linkedin populatie, die is gemiddeld veel ouder
Civile  |   | 
11-11-2010
 | 
08:20 uur
Casus
Man werkt meer dan 30 jaar voor eenzelfde bedrijf. Door een 'beschermde omgeving' heeft hij zich met zijn beperkingen staande weten te houden door veranderingen en verhuizing. Na het opheffen van het bedrijf kwam hij met een exitstrategie op straat. Geen enkel idee van hoe het er aan toe gaat na die jaren.

Hulp van het UWV als werkzoekende? Dat hij meteen een baan diende te accepteren die UWV had bedacht voor hem. Oh, nam hij die baan niet? Tja jammer. Geen recht op ww. Na twee jaar procedures en zware medische incompetenties van het UWV het op een recht zaak aan laten komen. Een week voor de recht zaak trok men zich terug en herstelde met terugwerkende kracht alle rechten van de man.

Gisteren een uitgebreide radioverslag van UWV bij BNR radio. Inhoud, dat men verwacht dat mensen boven de 50 makkelijker en sneller aan de slag zullen zijn wanneer ze gebruik maken van netwerken zoals Linkedin.

Ik heb daar meteen telefonisch op gereageerd. Wanneer men namelijk het vanuit de politiek mogelijk heeft gemaakt, de werkgevers alle middelen in handen te geven mensen te 'lozen', verder nergens over peinst, moet nu niet zeuren dat er een bepaalde problematiek is ontstaan.

Door te roepen dat 45+ zelf verantwoordelijk zou zijn van de huidige situatie en dus ...... is een knap staaltje van mismanagement van jewelste. Die 45+ is namelijk wel het Menselijke kapitaal van het bedrijfsleven en door toelaten van idiotie zoals vormen van discriminatie en het totale afbreken van de bestaande regelgeving krijg je dit soort praktijken.

Het bedrijfsleven kampt met een aanzienlijke terugloop van kennis en kunde. Het is een probleem die is veroorzaakt door werkgevers en politiek in de jacht naar flexibilisering van de arbeidsmarkt. Iets waar het IMF Donner al twee maal voor heeft gewaarschuwd omdat men deze situatie klaarblijkelijk al heeft zien aankomen.

Door nu de 'zwarte piet', natuurlijk mogen we dat zo niet noemen, bij die 45+er neer te leggen begaat men een tweede grove incompetentie. Namelijk dat men toont niet te beschikken over inzicht en ervaring om de politiek en werkgevers in te laten zien dat het een collectief probleem is.

Als je als UWV alleen maar blijft roepen 'uitvoerend orgaan' te zijn, geef je blijk je alleen maar als ambtenaar bezig te houden met het warm houden van je eigen stoeltje. Niet meer en niet minder.

Oplossingen? Die zijn er genoeg.

- Leeftijdsdiscriminatie sanctioneren
- Gewoon terug naar de 40 urige werkweek
- versobering of afschaffen van allerlei dure vut en vrij regelingen
- Gewoon weer een stap terug in de verzorging voor waar het de UWV vangnetten betreft
- Beperking van het ontslagrecht
- Verplichting aan werkgevers voorrang te geven aan die 45+??

Verder zou ik de werkgevers hier willen wijzen dat de golf van uittreden gaande is en men al gauw de tekorten zal moeten opvullen. Misschien een hele schone taak van het UWV, heel visionair, naar beide zijden te acteren. De politiek en de werkgevers.

Dat zal pas constructief zijn ipv van alles ondernemen om die 45+ weer in beweging te krijgen. Die 45+ zijn niet zo dom als soms word geïllustreerd namelijk.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10