zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Bedrijfsleven staat positief tegenover verplichte betalingstermijnen

21 oktober 2010 - Uit een peiling van Atradius blijkt dat 46 procent van de 3.971 ondervraagde ondernemers ervan overtuigd is dat verplichte betalingstermijnen in de hele Europese Unie hun onderneming een duwtje in de rug kunnen geven.

De respondenten uit de productiesector (58 procent) en middelgrote en grote ondernemingen (54 procent) zien de maatregel met het grootste vertrouwen tegemoet. Mogelijke impact
In het onderzoek zijn bedrijfsleiders en creditmanagers uit 22 landen in Europa (vijftien uit de EU), Noord-Amerika en Azië gevraagd naar hun eerste ideeën en bevindingen omtrent de mogelijke impact van een richtlijn van het Europese parlement die een verplichte betalingstermijn van 30 of in bepaalde gevallen 60 dagen zou opleggen voor B2B-transacties en transacties met overheden. De wetgeving, die nog door het volledige Europese parlement moet worden goedgekeurd, zou een verscherping betekenen van de huidige EU-wetgeving met betrekking tot betalingsachterstand. 

Interessante voordelen
Hoewel 42 procent van de respondenten niet verwacht dat de richtlijn een impact zal hebben op de kredietvoorwaarden voor hun klanten omdat ze nu al een betalingstermijn van 30 dagen hanteren, vinden vooral respondenten uit landen zoals Spanje en Italië, waar langere betalingstermijnen gangbaar zijn, en uit China, het Verenigd Koninkrijk en Hongkong, voor wie de EU een belangrijke uitvoermarkt is, dat de nieuwe wetgeving interessante voordelen biedt.
Respondenten verwachten voornamelijk een betere cashflow, een efficiënter debiteurenbeheer, en meer armslag om uitstaande facturen te innen en concurrerende voorwaarden te bieden. In de meeste gevallen was het aantal respondenten dat een voordelige impact verwacht het grootst in de financiële dienstensector. Zij zijn echter ook de grootste voorstanders van een ruimer gebruik van externe diensten zoals een kredietverzekering of incasso via een extern bureau. Hoewel een derde van de respondenten uit de dienstensector een stijging van hun cashflow verwacht, zijn ze minder optimistisch dan hun collega's uit andere sectoren, waar gemiddeld 46 procent een toename van de cashflow voorziet. 

Sterk signaal
Isidoro Unda, CEO van Atradius, stelt in een reactie op de resultaten: "De overtuiging dat verplichte betalingstermijnen een positieve impact zullen hebben op het bedrijfsleven is een sterk signaal dat de maatregelen hoognodig zijn. Hoewel iedereen graag sneller betaald wordt, moeten we inzien dat een verkorting van de betalingstermijn zelf geen garantie biedt op (een tijdige) betaling. Verplichte betalingstermijnen hebben niet automatisch een heilzaam effect op een slechte betaler. Een goed kredietbeheer blijft noodzakelijk om tijdige betalingen te garanderen. Een kredietverzekering en externe incasso zullen in het kader van de nieuwe wetgeving zelfs nog belangrijker worden aangezien deze diensten een deel van de onduidelijkheid omtrent uitstaande vorderingen wegnemen."

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 'Werknemer verantwoordelijk voor eigen ontwikkeling'
 De drie meest voorkomende koopfouten bij SSD’s
 Digitale leiders zien digitalisering van infrastructuur als grootste prioriteit
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Grotere aandacht kredietmanagement
 Klanten betalen steeds slechter
 Curatoren willen betalingstermijn oprekken om bedrijven te redden
 'Trage betalingen door overheid houden crisis in stand'
 
 
reacties
 
Guus Mulder  |   | 
26-06-2012
 | 
16:56 uur
Kan iemand mij vertellen of er binnenkort een wet in Europa van kracht wordt die ondernemers verplicht om binnen afgesproken termijnen te betalen. Of explicieter voor zuid europese landen voor 90 dagen hun rekeningen te betalen.

Alvast bedankt voor jullie moeite.

MvG

Guus Mulder

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Stappenplan voor automatische e-mail campagnes
Door termen als triggers, leadscoring, notificaties, koppelingen, vullingsgraad zie je door de bomen het bos niet meer op het gebied van e-mail marketing automation. In dit white paper legt Spotler al die termen en de voordelen ervan uit. Inclusief handige woordenlijst.
Download het white paper
Lees verder
Hoe verzamel je met gewijzigd cookie beleid de juiste data?
reacties
Vakantiegeld is dit jaar bonus in plaats van vakantiebudget (2) 
Van 1001 wachtwoorden naar nul? (1) 
Nissan NV200 (1) 
Vertrouwen van managers in medewerkers tijdens thuiswerken is groot (1) 
Koffie halen kan bron van conflict zijn (1) 
Aandelen weer in de gunst  (1) 
Jongeren willen weer zeeman worden (1) 
top10
Intelligente Automatisering nieuwste trend, maar finance professional heeft geen idee wat het is
Vakantiegeld is dit jaar bonus in plaats van vakantiebudget
Covid, cyber, compliance en ESG zijn de grootste risico's voor de financiële dienstensector
Nederlanders in door corona getroffen sectoren hebben weinig interesse in omscholing naar techniek
40 procent van de jonge werknemers staat al met één been buiten
Van 1001 wachtwoorden naar nul?
Zo erkent u gemaakte fouten!
De cyberdreiging van vaccinaties
Consumenten recyclen wachtwoorden
COVID-19 debet aan stijging politieke risico’s in thuislanden Nederlandse handelspartners
meer top 10