zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Middelgroot bedrijf in de problemen door herfinancieringgolf

13 oktober 2010 - Niet alleen grote beursgenoteerde bedrijven, maar juist de kleinere ondernemingen zonder geformaliseerde treasuryfunctie moeten zich zorgen maken over de herfinancieringgolf die op komst is. Dit stelt Anneke Wieling van Protiviti. Voor dit soort bedrijven is deze cashflow forecasting namelijk geen dagelijkse kost en kan dit grondig mislukken.

Ondanks alle aandacht voor liquiditeitstekorten is herfinanciering toch nog vaak slecht belegd in de financiële rapportage van middelgrote ondernemingen. Daarnaast zorgt een ontbrekende officiële creditrating ervoor dat dit soort bedrijven lastig financieel kapitaal aantrekken. Dat is voor de beursgenoteerde ondernemingen veel eenvoudiger. Zonder officiële creditrating en geavanceerde financiële functies is het voor dit kleinere bedrijven vele malen moeilijker om het benodigde kapitaal aan te trekken dan voor de beursgenoteerde ondernemingen. 



Meer vraag naar kapitaal
In 2009 was de vraag naar nieuw kapitaal al volop aan de orde voor in het MKB. Als gevolg van tegenvallende operationele resultaten was het aantal bedrijven op zoek naar financiering tien procent hoger dan in 2008. Rond de 30 procent van het MKB zocht naar nieuwe financiering, in 56 procent van de gevallen was dat voor herfinanciering van bestaande schuld of herstructurering van de balans. Wat zorgen baart is dat de gevraagde financiering slechts in 45 procent werd verkregen, tegen 72 procent in 2008. In 31 procent van de gevallen werd helemaal geen financiering gevonden. De financiële functie van veel middelgrote bedrijven is niet ingericht en opgeleid om te denken en rapporteren over financiering en liquiditeitsbehoefte, en kijkt onvoldoende vooruit op dit gebied. Deze achterstand zal niet in alle gevallen tijdig worden ingehaald om problemen en faillissementen te voorkomen.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 MKB heeft meer financiering nodig, maar krijgt minder
 Financieringsproblemen ongelijk verdeeld
 Deponeren van jaarrekening voor MKB-ers drastisch vereenvoudigd
 Bedrijven hebben meer cash dan ze denken
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10