zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Gepensioneerden voor het blok bij inleveren pensioen

19 augustus 2010 -  Minister Donner heeft eergisteren bekend gemaakt dat hij het niet langer verantwoord acht om pensioenfondsen die sinds vorig jaar in de financiële problemen zitten, langer uitstel te geven van het korten van de pensioenen.

De CSO, de koepel van Unie KBO, PCOB, NVOG en NOOM met samen meer dan een half miljoen georganiseerden, vindt dat er een oplossing moet komen voor de gepensioneerden die getroffen worden. 



Aanzienlijke korting
Uit de mededelingen van minister Donner blijkt dat het om veertien pensioenfondsen gaat waarbij 100.000 tot 150.000 gepensioneerden zijn aangesloten. De kortingen kunnen variëren van één tot veertien procent. Een korting van veertien procent betekent dat iemand bijna twee maanden pensioen moet inleveren. Daar komt nog bij dat veel pensioenen niet zijn geïndexeerd. Een extra koopkrachtachteruitgang van bijna twee procent. Deze gepensioneerden staan voor het blok: zij hebben geen mogelijkheden om hun inkomen te verhogen en vaak ligt hun uitgavenpatroon vast. De pensioenopbouw van deelnemers wordt ook gekort, maar velen van hen hebben de tijd om daar op in te spelen. 

Vangnet
De CSO begrijpt dat er niet oneindig uitstel aan de pensioenfondsen kan worden verleend met het nemen van maatregelen. Langer uitstel betekent mogelijk ernstiger gevolgen voor gepensioneerden en toekomstige gepensioneerden. Onderzocht moet worden waarom deze pensioenfondsen in deze situatie terecht zijn gekomen.
De CSO vindt dat er een oplossing moet komen voor de gepensioneerden die hierdoor getroffen worden. Daarbij kan onder andere gekeken worden naar een vangnet zoals bij banken waar spaarders een begrensde garantie hebben. 

Koopkrachtdaling
De CSO roept het demissionaire kabinet en de onderhandelaars van VVD, CDA en PVV op om bij het vaststellen van de bezuinigingen te voorkomen dat een grote groep ouderen met een forse koopkrachtachteruitgang te maken gaat krijgen.
Minister Donner heeft gisteren bekend gemaakt dat hij het niet langer verantwoord acht om pensioenfondsen die sinds vorig jaar in de financiële problemen zitten, langer uitstel te geven van het korten van de pensioenen. De CSO, de koepel van Unie KBO, PCOB, NVOG en NOOM met samen meer dan een half miljoen georganiseerden, vindt dat er een oplossing moet komen voor de gepensioneerden die getroffen worden. 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 ‘Geen indexatiekorting vanwege langere levensverwachting’
 Kwart Nederlanders bouwt geen aanvullend pensioen op
 Europese werknemers wacht armoedig pensioen
 Recessie leidt tot pensioencrisis
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10