zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Beleggers betalen bijna 500 euro per jaar teveel

31 augustus 2010 - Beleggers betalen jaarlijks bijna 500 euro teveel aan beleggingskosten. De belegger kan fors besparen op transactiekosten en bewaarloon, indien men zou handelen bij de voor hen goedkoopste broker. Echter, slechts vier procent van de beleggers heeft op dit moment die keuze gemaakt. Dit blijkt uit een onderzoek van BrokerTarieven.nl.

In het onderzoek is het handelsgedrag van 6.210 beleggers geanalyseerd. Per jaar betaalt de gemiddelde particuliere belegger 1.478 euro aan beleggingskosten, zoals transactiekosten en bewaarloon. Beleggers zouden hier gemiddeld 498 euro op kunnen besparen. Beleggers betalen over elke transactie kosten aan hun bank of online broker. Naast deze transactiekosten zijn er soms nog bijkomende kosten als abonnementen, regeltarief en bewaarloon. 



Bewaarloon en transactiekosten
De transactiekosten zijn gemiddeld veruit de grootste kostenpost, maar ook het bewaarloon neemt een zeer significant deel voor haar rekening. Van de huidige 1.478 euro wordt 89 procent besteedt aan transactiekosten, elf procent aan bewaarloon en regeltarief en nog geen een procent aan overige kosten (eg. abonnement, orderkosten). Indien elke belegger zou kiezen voor zijn of haar goedkoopste broker, zou er met name op de transactiekosten veel geld bespaard kunnen worden. 

Bezuinigen op bewaarloon
Toch is voor veel beleggers het bewaarloon juist een belangrijke kostenpost waar op bezuinigd kan worden. "Uit ons onderzoek is gebleken dat voor een derde van de beleggers geldt dat meer dan een kwart van de beleggingskosten op gaat aan het bewaarloon. En twaalf procent van de beleggers is zelfs meer dan de helft van de beleggingskosten kwijt aan het bewaarloon," aldus Jorrit Baerends, oprichter en eigenaar van BrokerTarieven.nl. 

Handelsgedrag
Het onderzoek toont verder aan dat het handelsgedrag bepaalt welke broker als beste uit de bus komt. "Elke belegger zou dan ook op zoek moeten naar de voor hem of haar meest geschikte broker," zegt Jorrit Baerends. "De kosten die uitgespaard kunnen worden door de juiste broker te kiezen kunnen namelijk het rendement van je beleggingsportefeuille flink verhogen."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Beleggers betalen vaak te veel
 Beleggers blijven optimistisch over 2010
 Liever een hoger pensioen dan 100 procent zekerheid
 Mannen en vrouwen beleggen verschillend
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10