zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Technologiebranches vragen niet meer geld, wel meer focus

20 augustus 2010 - "Met technologische innovatie kunnen we zelfs met minder geld van de overheid veel maatschappelijke problemen aanpakken, mits we de juiste focus kiezen." Met die stelling overhandigde Eric van Schagen, voorzitter van FHI, federatie van technologiebranches gisteren een 'technologiemanifest' aan demissionair minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven.

'Een cadeaubon van de technologiebranches voor de bv Nederland' noemde de branche-voorman het document, dat inderdaad in een vorm is gegoten die sterk doet denken aan een geschenkvoucher. Koppeling
FHI stelt in het manifest dat de Nederlandse kenniseconomie er baat bij heeft de koppeling te maken tussen technologie-ontwikkeling en het aanpakken van maatschappelijke problemen als zorg, energie, duurzame productie, mobiliteit en veiligheid. Daarin moet volgens FHI worden geïnvesteerd omdat dat rendement oplevert. Dat betekent niet per se meer overheidsgeld, maar wel het gerichter en meer gecontroleerd besteden van collectieve middelen. 

Meer focus
De technologiebranches vragen de overheid om meer focus op technologische ondernemingen, met een hoge toegevoegde waarde en zelfscheppend vermogen. Het stimuleren van consortiumvorming aan het front van de technologie kan de overheid faciliteren en hoeft niet veel geld te kosten, meent FHI. Dergelijke meestal wat kleinere, groeiende bedrijven zijn in Nederland in toenemende mate complementair aan de grote bedrijven, die alle zich snel ontwikkelende specialismen niet zelf in huis kunnen hebben. Het versterken van die infrastructuur kan er voor zorgen dat ook grote bedrijven in Nederland hun R&D blijven doen of zelfs uitbreiden. Het gericht versterken van de internationale laboratoriumfunctie van Nederland hoort daar volgens FHI bij en heeft goede kansen in ons land. 

Gerichte sturing
Meer gerichte sturing wordt volgens de brancheorganisatie mogelijk als de overheid de uitvoering van het technologische innovatiebeleid weer meer binnen haar eigen verantwoordelijkheid houdt en beter controleerbaar maakt. "De verdeling van overheidsgeld in innovatieprogramma's overlaten aan een beperkt aantal grote marktpartijen roept concurrentieverstoring op en werkt onevenwichtigheden in de hand. Transparantie is heel moeilijk te garanderen. Dat is slecht voor het maatschappelijk draagvlak van de branche en kan negatief uitwerken op de aantrekkingskracht van de branche in de arbeidsmarkt," signaleert de directeur van FHI, Kees Groeneveld. 

Onderwijs
Het technologiemanifest van FHI vraagt in het verlengde daarvan ook om meer focus in het onderwijs. Opnieuw gaat het de branches niet om meer geld, maar om gerichtere besteding, het opleiden voor 'sleutelfuncties' in de technologie, hooggekwalificeerde kenniswerkers. 'Verdere flexibilisering en internationalisering van de arbeidsmarkt voor kenniswerkers' is volgens de organisatie van technologiebranches voorwaarde om Nederland een voortrekkersrol te kunnen laten vervullen bij toekomstige economische groei, die gepaard kan gaan aan de realisatie van maatschappelijke doelen. 

FHI
FHI is de brancheorganisatie die de belangen bundelt van ruim 800 bedrijven verdeeld over vier branches, Industriële Elektronica, Industriële Automatisering, Laboratorium Technologie en Medische Technologie. Daarnaast behartigt het bureau van FHI de belangen van nog eens ongeveer 100 bedrijven verenigd in specifieke brancheclusters voor micro- en nanotechnologie, omgevingstesttechnologie, communicatienetwerken en gebouwenautomatisering. De totale jaaromzet van de aangesloten bedrijven bedraagt circa zeven miljard en er werken in de gezamenlijke branches ongeveer 25.000 kenniswerkers. Bij de klanten en partners van de FHI-bedrijven werkt nog eens een veelvoud van dit aantal op basis van de technologie die de branches inbrengen.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Versterking kenniseconomie vraagt scherpere keuzes
 Nederlandse economie heeft buitenlands talent nodig
 Kennisinvesteringen leiden tot hogere groei
 Besparen op opleiding is onterecht
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10