zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Gewoon lekker liegen

Door: Michel Hoetmer,   07-08-2012,   16:47 uur
 

Wanneer u bent zoals ik dan hebben uw ouders u met de paplepel ingegoten dat u niet mag liegen. Waarschijnlijk knikte u destijds braaf 'ja'. Maar helaas, het bloed kruipt waar het niet gaan kan en dus bent u vast wel eens op een leugentje betrapt. Uw hoofd liep rood aan van schaamte.

Liegen mag niet. Toch zijn er leugens die u helemaal niet erg vindt. Sterker u juicht ze toe en ze helpen u in het leven vooruit.


Liegen tegen anderen hoort niet. Daar kunnen wij nog een hele discussie over hebben. Maar laten wij dat even vergeten. In dit blogje draait het om zelfbedrog oftewel leugentjes die wij tegen onszelf ophangen.

Persoonlijkheidstests zijn uitermate populair. Sterker: mensen lusten er pap van. Op deze manier zouden wij onszelf leren kennen. Helaas valt het tegen. Wij rapporteren over ons 'ik' zonder goed in de gaten te hebben dat meer dan 95% van ons gedrag automatisch is. Die automatismen zien wij glad over het hoofd.

Wat wij feitelijk rapporteren is het verhaal dat ons bewuste brein tegen ons ophangt. Professor Victor Lamme noemt het in zijn boek 'De vrije wil bestaat niet' een kwebbeldoos. Een soort van Mart Smeets. Nou dan weet u het wel.

Als u bijvoorbeeld aan mannen vraagt 'ben je beter dan gemiddeld in autorijden' dan roepen ze in koor 'ja, natuurlijk'. Vrouwen gaan vaak prat op hun intuïtie en zo kunnen wij nog veel meer verzinsels opnoemen, zoals ons onbenutte potentieel..

Het grappige is dat wij met deze leugentjes ons ego opkrikken. Het zorgt er voor dat wij positiever in het leven staan. En dat is natuurlijk mooi meegenomen.

Een andere prima reden om een wat rooskleuriger beeld in stand te houden is: stel dat u wel objectief over uzelf zou oordelen, dan hebt u een aardige kans om aan de antidepressiva te moeten. Want objectief oordelen over ons 'ik' maakt bepaald niet vrolijk.

Tip. Vraag aan mensen die u goed kennen hoe u zich in bepaalde situaties gedraagt. Daar leert u veel meer van dan die malle persoonlijkheidstests.

Het is wellicht de charme van liegen tegen uzelf. Anderen doen het minder vaak dan u zou willen. Daarom zit er weinig anders op dan uzelf stevig te kietelen. Het voelt best lekker.

 
 Doorsturen    2 reacties

 
 
 
Over de auteur:

Michel Hoetmer helpt ondernemers en verkopers nieuwe klanten te werven en meer te verkopen via praktische verkooptrainingen. Wilt u wekelijks praktische verkooptips ontvangen? Meld uzelf aan voor de gratis verkooptips van SalesQuest. U ontvangt als welkomstgeschenk het eBoek '37 Tips voor koude acquisitiegesprekken'.

Michel publiceerde de volgende boeken:

- Maak van de telefoon je vriend
Omgaan met bezwaren en tegenwerpingen
Sluit de deal!
Slim onderhandelen over prijzen

U kunt Michel ook volgen via Twitter of LinkedIn of Facebook.

 

Laatste weblogs

  Waarom werkstress niet tot burn-out leidt
  Projectmanagement is ook bier en bitterballen!
  Hoe bespeelt u koppige klanten?
 
reacties
 
Caroline Heijmans MSc  |   | 
15-08-2012
 | 
10:28 uur
Hoi Michel,
Prachtig stuk. En waar... `iedereen maakt verhalen over zichzelf, bewust en onbewust (story telling). Dit doen we inderdaad omdat we een bepaald beeld van onszelf in stand willen houden. Op zich niets aan de hand als we er happier door worden en een ander er geen kwaad mee doen. Maar er zijn ook verhalen die minder positief zijn. Bijvoorbeeld de verhalen die we onszelf vertellen over de interactie met de omgeving (bijvoorbeeld wanneer we een conflict hebben, of wanneer we het allemaal niet meer zien zitten op het werk). Een heel interessant boek over dergelijke verhalen en hoe je die kunt re-editen, is van de hand van Timothy Wilson, met als titel \\\\\\\\\\\\\\\'Redirect\\\\\\\\\\\\\\\' (meer info: (Klik hier)
groet, Caroline
Michel  |   | 
15-08-2012
 | 
15:10 uur
Beste Caroline,

Bedankt voor je reactie en de aanbeveling. Ga ik zeker naar kijken. Nu je het toch over Timothy Wilson hebt, van zijn hand verscheen ook het prachtige boek \\\\\\\\\\\\\\\'Strangers to Ourselves: Discovering the Adaptive Unconscious\\\\\\\\\\\\\\\' (gaat over zelfkennis). Een echte aanrader! (Klik hier)

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Bescherm uw data - infographic over informatiebeveiliging
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
reacties
Ambitie beschikbaarheid breedbandig internet komt met huidig beleid in gevaar (1) 
70 procent werkgevers ontvangt CV’s met leugens (4) 
Online gokken mogelijk toegestaan (1) 
Werkgevers onderschatten risico’s van geldgebrek bij personeel (3) 
Student wil niet lenen (1) 
42 procent werknemers wil verbod op bereikbaarheid buiten werktijd (2) 
Bijna alle Nederlanders ervaren werkstress (5) 
beurs
Stijgers Dalers
Yatra 5.4  6.3 %
Altice 8.52  5.2 %
Advanced met 39.43  4.4 %
TNT express 8.45  -9.5 %
Doc data 0.45  -4.3 %
Brill kon 34.51  -2.8 %
Positieve onderzoeksresultaten Galapagos met cystic fibrosis
D'Ieteren in onderhandeling met Amerikanen over Belron
Einde cijferseizoen betekent blik op macrodata
meer beurs
top10
Waarom werkstress niet tot burn-out leidt
Hoe u medewerkers stimuleert regie over ontwikkeling te nemen
Managers hebben weinig benul van werkstress onder werknemers
#MeToo: Gevolgen nog veel ernstiger bij intimidatie
Tanja Roeleveld verkozen tot ‘MVO-manager van het jaar’ 2017
Zeven trends die zakelijke IT-omgevingen een boost zullen geven
2018 wordt het jaar van hivenets, swarmbots en polymorfe malware
Mannelijke mantelzorgers vaker ondersteund dan vrouwelijke
Bedrijven behalen niet meer omzet met digitalisering
Vrouwelijke 35-plussers verdienen nog steeds minder dan mannen
meer top 10
vacatures
meer vacatures