Reactie: De inhoud en strekking van het artikel is niet vreemd. Hier zijn vaak, vooral waar IT en non-IT samen komen, een paar eenvoudige oorzaken aan te wijzen.
Onbekend maakt onbemind
Uit vele publicaties komt nog steeds naar voren dat IT klaarblijkelijk het nog steeds niet is gelukt aan non-IT uit te leggen wat IT is, hoe het zich als materie beweegt, en wat je er nu wel en niet me kunt.
Beslissingnemers
Neem in overweging dat veel corporate beslissingnemers zeker niet in de materie zoals IT thuis is. Hierdoor bestaat er al snel achterdocht en is het moeilijk draagvlak, laat staan, steun te verkrijgen.
Falende IT projecten
Sinds het uitbreken van de crisis is het percentage van IT projecten dat aanzienlijk uit de band is gesprongen exorbitant toegenomen, ook dat heeft zijn gevolgen wat vertrouwen betreft niet gemist.
Pas op de plaats en reductie
Op alle fronten binnen de organisaties heeft men wat It betreft een pas op de plaats gemaakt of rigoureus gesneden of vervangen. Dat heeft met zich meegebracht dat men het functionele en operationele kennis niveau geweld heeft aangedaan.
Heel voorspelbaar heeft dat dan ook directe consequenties op de IT huishouding en bedrijfsvoering. Doordat het weg laten vallen van cruciale onderdelen in proces en organisatie, er toe leid dat men meer afhankelijk is van vaak duurdere commerciele oplossingen, werkt eveneens niet mee natuurlijk.
IT is een vehikel te stroomlijnen en te besparen. Iets wat klaarblijkelijk niet altijd even goed leeft tussen commerciele oren. Dan is het heel goed voorspelbaar dat menig beslissingnemer zeer terughoudend is waar het investeren in ontwikkeling en vernieuwing aan gaat.
Reactie: Ik, de schrijfster van het artikel, heb zelf een stevige burnout gehad 12 jaar geleden en ben volledig hersteld. Ik ben er sterker uitgekomen. Nu werk ik al jaren met veel plezier als stress -en burnoutexpert (als ervaringsdeskundige EN als analytisch psycholoog) en begeleid ik zelf mensen met een burn-out. Full-time.
Mijn overtuiging is dat volledige herstel echt afhankelijk is van goede begeleiding. Ik heb tijdens mijn burnoutperiode ervaren wat wel en niet helpt. En tijdens mijn studie analytisch psychologie heb ik onderzoek gedaan naar wat goede begeleiding is en wat goede begeleiding inhoudt. Uit mijn ervaringen en uit dit onderzoek trek ik de conclusie dat een burnout specifieke begeleiding vraagt.
Een op de 5 mensen met een burn-out heeft te maken met terugval. Ik wijd dat aan de onvoldoende begeleiding. Mensen die ik begeleid vallen niet terug.
Dus, Greet, ik vul graag je vragenlijst in.
En natuurlijk heeft goede voeding invloed. Als je opgebrand bent stroomt je energie niet goed en worden voedingstoffen dus niet goed opgenomen. Het kost letterlijk en figuurlijk te veel energie om zaken/eten te verteren. Je ziet dan ook vaak dat mensen met een burnout gewichtsverandering ondergaan. Of men wordt dikker (vasthouden) of men valt erg af. (niet meer vast kunnen houden) Lichaam en geest zijn een.
Reactie: U zult zelf aan de slag moeten! Net als Karin, die tijdelijk is gestopt met werken en daardoor is bijgetankt, zult u op zoek moeten gaan naar wat er gaande is....
Precies! Helemaal eens! En als je dat goed doet kunnen er mooie dingen gebeuren. Ik maak daarom graag even 'misbruik' van de situatie om een onderzoek dat ik doe naar de werkbeleving van mensen na een burn-out te promoten.
Uit diverse studies blijkt dat een deel van de mensen die een burn-out hebben gehad klachten blijven houden. In mijn praktijk hoor ik echter ook heel vaak dat mensen, ondanks een hele nare tijd, achteraf positieve veranderingen ervaren en er sterker uitkomen. In mijn onderzoek wil ik daarom ook kijken naar eventuele positieve consequenties van burn-out. Daarbij wordt ook onderzocht of de vorm van begeleiding invloed heeft.
Voor het onderzoek zoek ik:
1) mensen die werken en de afgelopen 20 jaar een burn-out hebben ervaren , nu weer volledig arbeidsgeschikt zijn en een baan hebben (zzp is ook prima).
2) als controle groep alle mensen die een baan hebben (zzp is ook hier prima :-)).
Voor de eerste groep mensen duurt het invullen van de vragenlijst maximaal 10 minuten. Voor de tweede groep maximaal 5 minuten. Omdat het gaat over een goede balans in werk en privé en het slim is daar zo nu en dan even bij stil te staan, zijn die paar minuutjes mogelijk heel nuttig :-).
Zou je zelf de vragenlijst willen invullen en eventueel ook je netwerk op dit onderzoek willen wijzen?. De vragenlijst is overigens 100% anoniem. Er wordt niet gevraagd naar naam, adres, mailadres, telefoonnummers, etc...
Reactie: Het is niet alleen van belang dat de werksituatie wijzigt, maar ook de voeding. In het geval burn-out blijkt vaak dat de hersenen te weinig voeding krijgen en/of dat er in het lichaam iets niet goed functioneert. Een homeopaat/natuurgeneeskundige kan daar veel aan bijdragen zodat de geest weer beter gevoed wordt en men weer snel herstelt.
Reactie: Het komt er op neer dat jij een ander niet kunt veranderen, alleen jezelf. Mindfulness leert je om niet bezig te zijn met de discrepanties. Het zou nog handiger zijn als je leert om jezelf te veranderen, om anders met situaties en personen om te gaan. NLP (Joost van der Leij) is daarbij voor mij van heel veel waarde geweest. Maar kijk uit, er is veel kaf onder het koren in NLP-land (zo ook bij veel trainings- en opleidingsinstituten.
Reactie: @Karen
Ben het met je eens dat je het om kunt draaien. Maar niet met je argumenten daarvoor.
Den eerder dat er meer vrouwen genoodzaakt zijn om wat meer te verdienen omdat de partners een aderlating moeten hebben doen. Er moet per slot van rekening wel net zoveel brood op de plank blijven komen; dan maar als excuustruus door het glazen plafond ook al ontbreken mij de competenties. Ik bedoel; we moeten het wel even zuiver blijven zien hé?
Reactie: Een betere productiviteit (+17 miljard) en het aanpakken van fraudeverlies (+ 10 miljard) werkt ons in een keer uit de crisisnesten.
Kunnen er een paar extra werklozen - sommige werkende maken meer kapot dan je lief is- nog zat bij.
Reactie: Misschien juist meer vrouwen aan de top dankzij de crisis?
Risicomanagement, (strategische) verbindingen aangaan, interne samenwerking versterken, hokejs geest doorbreken, tegelijk oog voor klant, medewerker en resultaat, duurzaamheid.....allemaal thema's die in deze overgangstijd sterk spelen en vrouwen makkelijker initiatieven in ontplooien. Vrouwelijk leiderschap sluit goed aan bij wat nu van organisaties wordt gevraagd.x
Reactie: Toevallig heb ik zelf vorige week ook contact gehad met een bedrijf via Facebook omdat er bepaalde dingen qua service niet helemaal lekker liepen. Ik kreeg snel een reactie van hun ''webcare'' afdeling en werd heel persoonlijk benaderd.
Reactie: Volg een cursus mindfulness. Daar leer je niet bezig te zijn met de discrepantie tussen ''Hoe de huidige situatie is'' en de ''gewenste situatie'' ''hoe het zou moeten zijn'' Want heel kort te bocht komt het erop neer dat je in feite tegen de andere mensen zegt ''jij moet doen wat ik normaal vind'' Maar wat is nou normaal? Dat we allemaal verschillend zijn!! Dat is een kwestie van accepteren en het vooral bespreekbaar maken.
Reactie: Op zich zijn de constateringen geheel in lijn met de stand van zaken in de economie en de directe toekomst ziet er wat dat betreft dan ook nog niet zo florisant uit.
Opleidingen en de aansluitinge met
Steeds vaker zie je gebeuren dat opleidingen inhoudelijk en qua niveau, niet goed genoeg aansluiten bij de wensen en de mogelijkheden in het bedrijfsleven. Dat is al jaren een issue en het is bevreemdend dat dit nog steeds speelt.
Conjunctuur vs behoeften en investeringen
In tijden van recessie gaan organisaties zich steeds verder terugtrekken en richten op kerntaken en activiteiten. Zaken zoals investeringen worden onder de loep genomen en zaken zoals stageplaatsen, die een aanslag betekenen op de terug lopende beschikbaarheid binnen de de organisatie, valt hier dan ook onder. Niet vreemd.
Daling MBO vacatures
Hier bevind zich een enorme bottleneck. Immers, menig recruiter en HR professional is van mening dat men 'goed kan vissen' in die poel van young upcoming professionals. Dat blijkt hen eigenlijk nu meer dan twee-drie jaar een beetje 'in de bil' te bijten.
De daling van die MBO vacatures is vrijwel volkomen te wijten aan het stellen van wensen/eisen die vaak niet meer reeel blijken met de inhoud van de beschikbare werk of stageplaatsen.
Daarnaast neemt dit probleem ook steeds verder toe binnen het HR en recruitment veld. Steeds minder intrinsieke professionele kennis en informatie is voor handen goed te kunnen toetsen wie nu uiteindelijk de beste kandidaat is voor een positie.
Al met al lokt het ene probleem een opvolgende uit met de huidige situatie als gevolg.
Reactie: Weer een voorbeeld van het gegeven - en wat we al wisten- dat je helemaal geen 6 miljard hoeft te bezuinigen als je je apparaten en sectoren beter inrichten. Welvaart heeft als bijprodukt ongelooflijke ''management'' verspilling.
Reactie: Dus ondanks alle stelselwijzigingen om te komen tot transparantie kun je bij een bank nog een oor aangenaaid worden over de hele looptijd (verkapte kosten in het poduct).
Mag ik dan de conclussie trekken dat het hele provisieverbodsregime niet heeft gewerkt en tot valse concurrentie-verhoudingen leidt?
Reactie: Wij zijn een bedrijf gespecialiseerd in de werkplaatsinrichting van auto- en truckfabrikanten. Ook wij zien de tendens dat het aantal verkochte auto's sterk gedaald is.