zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
reacties
 

De betekenis van lachen op het werk

T.J.   |    |  30 juli 2013
Reactie: Wout, dat oordelen per definitie van een fixed mindset getuigt gaat me iets te kort door de bocht. Oordelen is een noodzakelijke activiteit.
Als iemand jou zegt voor de lol een brandend gebouw dat op instorten staat in te lopen, zeg je direct nee. Je hersenen hebben dan al je referentiekader gescand en zijn tot de conclusie gekomen dat het niet goed is om te doen. Dus is er al geoordeeld..... Resultaatgerichtheid is de basis van het bestaansrecht van een onderneming. Ik ben het met je eens dat de resultaten makkelijker gehaald zullen worden in een prettig samenwerkingsklimaat, waar ook ruimte is voor humor.
 

Belastingdienst vraagt kentekens parkeerders op

Ad de Beer   |    |  30 juli 2013
Reactie: Het is inmiddels duidelijk dat de overheid alle zeilen bijzet om de staatskas te vullen. Dat men daarbij liever eigen inwoners aanpakt in plaats van internationale fraudeurs wordt ook steeds duidelijker.
Bij een van de parkeergarages hier, waar kentekens worden gescand om daarmee de bomen bij het uitrijden te openen (best handig eigenlijk) is het al meermalen voorgekomen dat mensen bericht kregen van de fiscus waarom ze daar parkeerden, de garage ligt namelijk bij een bioscoop en enkele sportfaciliteiten.
De gemeente ontkent overigens dat de nummers worden doorgegeven.
Zal wel een meneer van de fiscus daar rondlopen om alles op te schrijven? Ik denk het niet.
 

De betekenis van lachen op het werk

Wout   |    |  29 juli 2013
Reactie: Leuk artikel Frank!

Er mag meer gelachen worden en minder geoordeeld. Oordelen getuigt van een fixed mindset waar het draait om presteren, beoordelen, veroordelen. Het brein maakt hierdoor een toevoer van cortisol aan, dat leidt tot stress. Lachen zorgt voor 4 dingen: aanmaak van dopamine, oxytocine, serotonine...waardoor je ontspant en je brein beter zal functioneren. Dit leidt tot beter denken en handelen en hoogstwaarschijnlijk bij goede inzet van competenties tot beter functioneren, beter samenwerken en beter communiceren. De sfeer binnen een team verbetert en de spiegelneuronen zorgen ervoor dat meer mensen in hun brein zullen 'vuren'. Ook een aapexperiment:). Waarschijnlijk nemen hierdoor meer mensen dit gedrag over. Het kan bijdragen aan ontstaan van een growth mindset waarin prettig samenwerken en leren weer bovenaan komen te staan. Uit onderzoek blijkt dat dit allemaal veel beter werkt dan de gestreste en resultaatgerichte cultuur die binnen veel bedrijven nu heerst. Mijn advies: probeer het eens. Wie is hier ooit slechter van geworden. Groetjes Wout Plevier
 

Technici zoeken noodgedwongen heil in leidinggeven

Hans Linkels   |    |  29 juli 2013
Reactie: Kunnen we misschien technici ''technici'' noemen en geen ''techneuten''?

Wat de schaarste aan technici betreft: niets van gemerkt! Ik ben technisch projectmanager, maar door gelukkige omstandigheden minstens zo goed bijgebleven op diep technische kennis als op project management. Discipline: energie/electrotechniek/automation/telecom met ruime internationale ervaring.

Ik word dit jaar 55. Toen ik vorig jaar mij orienteerde in Nederland werd ik nog net niet hardop uitgelachen. U? Technicus? Werk??

 

Nederlandse online-bestedingen groeien fors

Poppenpret Poppenwagens   |    |  29 juli 2013
Reactie: De laatste paar jaar zijn er bij ons zeer veel poppenwagens afgenomen, een significant verschil in vergelijking met de jaren ervoor. We kunnen dus inderdaad stellen dat er online meer speelgoed gekocht wordt
 

Keerpunt op de woningmarkt: hypotheekrente gaat stijgen

ORP   |    |  29 juli 2013
Reactie: Klopt niets van! Rente gaat nog verder dalen is mijn stellige verwachting. Structureel is ales nog extreem zwak de komende 2 jaren. Zuid Europa is het nog steeds erg beroerd, Franrijk is technisch gezien failliet enz. pensioenfondsen gaan wel instappen volgend jaar, rente VS zal lange tijd nog erg laag blijven.Langzaam maar zeker zullen er meer concurrenten komen. Daarnaast weten de banken heel erg goed dat ze hun - afgesproken ? - rente veel te hoog hebben gehouden: dit komt een keer uit en dan hebben we een 2e woeker affaire, die de banken dit keer niet met traineren zullen kunnen afwimpelen. Kijk maar naar het Libor schandaal. Wie had dit verwacht of wie juist wel ... ? De 'straffen' zijn tegenwoordig veel hoger.

 

Meerderheid bedrijven doet niets voor oudere zakenreizigers

Ineke Stofmeel   |    |  29 juli 2013
Reactie: Het is onzin om ''oudere'' zakenreizigers extra in de watten te leggen. Ik ben zelf een zakenreizigster van 55+ en ik begrijp werkelijk niet waarom ik beter verwend zou moeten worden dan jongere reizigers. Het is bekend dat veel (vooral werkende!) 55-plussers een prima gezondheid hebben en echt geen rollator nodig hebben om van het ene vliegtuig naar het andere te lopen. Ik ben zelf veel actiever en gezonder dan veel collega's die 20 jaar jonger zijn. Gewoon een kwestie van goed en gezond leven (ik snap dat er uitzonderingen zijn).
Ik zou het zelfs beledigend vinden als ik als ''oudere'' zakenreiziger privileges zou krijgen wegens mijn leeftijd.
Is dit weer zo'n typisch Hollands vooroordeel en ranzig voorbeeld van betutteling???
Krijgen vrouwen met roze punthakken straks ook een speciaal trapje om de bus in te klimmen?
Of krijgen mannen met een kale kop straks een speciaal mutsje als ze tijdens een regenbui de vliegtuigtrap af moeten lopen?
 

Technici zoeken noodgedwongen heil in leidinggeven

Hans   |    |  29 juli 2013
Reactie: Toch blijft het een beetje raar: de combinatie van grote schaarste van technici en de blijkbaar achterblijvende salarissen. Er is dus blijkbaar geen marktwerking. Het is eigenlijk treurig dat goede technici om economische redenen hun heil gaan zoeken in management, een tak van sport waar we er al veel teveel van hebben. Niet goed voor onze economie.
 

Werving- en selectiemarkt totaal verziekt door crisis

Recruitment   |    |  29 juli 2013
Reactie: @Pieter: retained opdrachten zijn in mijn ogen alleen interessant voor posities op directieniveau. Alles wat daaronder zit hoeft niet via een retainer te gaan exclusief via één bureau. Idealiter wordt een opdracht uitgezet bij 3 bureaus. Zoals eerder aangegeven zijn er ook in deze tijd bureaus die een zorgvuldig wervingstraject opzetten zonder in te boeten op het gebied van kwaliteit. Concurrentie houdt niet automatisch in dat de kwaliteit van de dienstverlening er op achteruit gaat.
Tevens ben ik van mening dat het succes van de geworven kandidaat niet afhangt van de manier waarop deze persoon is binnengekomen (retained/non retained). Het succes hangt af van diverse factoren waar een bureau veelal niet of nauwelijks invloed op kan uitoefenen. Hoe verloopt het inwerktraject. Hoe is de chemie tussen de nieuwe medewerker en zijn/haar manager, naaste collega's en ondergeschikten. In hoeverre blijkt blijkt deze in staat om zijn kennis en ervaring in te zetten om de functie succesvol uit te oefenen. Ook het bepalen of er sprake is van cultural fit is grotendeels subjectief.
Nogmaals, een wel of niet succesvol sollicitatietraject valt onder de verantwoordelijkheid van opdrachtgever én bureau.
@Ellen: Wij zien vaak het tegenovergestelde gebeuren. Wij zeggen namelijk altijd welke organisatie het betreft om er vervolgens achter te komen dat de kandidaat al zelf heeft gereageerd of is voorgesteld door een ander bureau. Kandidaten hebben dikwijls tientallen sollicitaties verstuurd/lopen en weten soms van gekkigheid niet meer waar ze hebben gesolliciteerd/zijn voorgesteld.
 

Werving- en selectiemarkt totaal verziekt door crisis

Franziska, PA Online B.V. Secretaressepool   |    |  29 juli 2013
Reactie: In zowel het artikel als in alle reacties zit een kern van waarheid.

Echter, kwaliteit hoeft niet verloren te gaan door snelheid. Het vergt alleen een betere en efficiëntere voorbereiding.

Mijns inziens is er nog een reden waarom de bedrijven niet altijd tevreden zijn. Door aanbestedingen en mantelcontracten dienen bedrijven ook de vacatures voor hogere functies bij hun contractpartners neer te leggen. Vaak is dat echter hun forté niet.

Hoe dan ook, gotta deal with it!
En... concurrentie houdt ons scherp. Daar zijn wij niet bang voor. Verre van zelfs!
 

De betekenis van lachen op het werk

T.J.   |    |  29 juli 2013
Reactie: Als expert in de lichaamstaal mag de auteur van dit artikel wel eens heel snel in de spiegel gaan kijken, want ik lees het artikel nu met een korrel zout.
Daarnaast gaat (glim) lachen om veel meer dan hier beschreven is (is ook lastig om dat in een artikel te doen) Lachen en glimlachen wordt vaak verward met een empathische benadering, terwijl juist ook het tegengestelde het geval kan zijn. Wat ik in dit artikel dan ook mis is oa hoe je het verschil kunt herkennen dussen oprecht en ''gemaakt'' (glim)lachen. Als je dat onderscheid eenmaal kunt maken, weet je wat voor vlees je in de kuip hebt en kun je beter je eigen rol/plaats in het gesprek bepalen en innemen. Lachen en glimlachen, gemeend of gemaakt, zijn allemaal vormen van communicatie. Doe jezelf dus een lol en neem te tijd om te observeren tijdens gesprekken.....
 

Werving- en selectiemarkt totaal verziekt door crisis

Ellen   |    |  28 juli 2013
Reactie: Doordat bij de bureaus de nadruk op snelheid ligt, heeft dat ook negatieve effecten voor de kandidaat. Met een enigszins interessant profiel wil ieder bureau je in de database hebben. Wel willen ze (voor zover ik gemerkt heb) eerst een gesprek. Op zich goed, maar als kandidaat wil je dat alleen als er concrete vacatures zijn. Andersom, als W&S-bureau, wil je een geschikte kandidaat al in je bestand hebben, anders ben je wellicht te laat, dus wil je graag een gesprek hebben, zelfs al zijn er (nog) geen concrete vacatures.
En als je als kandidaat uiteindelijk in de database van meerdere W&S-bureaus bent opgenomen, word je dubbel op een vacature voorgesteld, omdat snelheid geldt en er wordt niet eerst nagegaan of je wellicht al bekend bij het bedrijf.
 

Management mist IT-kennis voor bepalen bedrijfsstrategie

Ellen   |    |  28 juli 2013
Reactie: Wat een onzin.
Maar ja, wat is Nobel?
Inderdaad, een ICT dienstverlener, die precies leveren, wat ze claimen dat nodig is.
Met andere woorden, weer een mooi geleverde reclameboodschap.
 

Herkent u de vier pestsignalen?

Ellen   |    |  28 juli 2013
Reactie: @LaurensHylckama, zulke personen die je beschrijft zullen in ieder geval niet hun gedrag verbeteren als jullie als groep hen zo isoleren. Dat zal het negatieve gedrag alleen verergeren.
Het gedrag van deze (lastige) personen is misschien (zeer) hinderlijk, maar jullie manier van omgaan met deze mensen kan inderdaad als pesten over komen op diegenen.
Succes met het zoeken van een goede omgang met lastige personen.

Pesten gaat ook niet over de pester, maar over de ontvanger. Daar waar een persoon een opmerking als grappig ervaart, kan een ander persoon diezelfde opmerking als pesten ervaren.
 
< vorige 388 389 390 391 2480 volgende >
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10