zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vrouwen en mannen zijn nog steeds niet gelijk in de IT

2 april 2010 - Wanneer u vandaag de dag een ICT-afdeling binnenloopt zijn het niet langer alleen mannen die u begroeten. Ook vrouwen hebben hun plekje binnen deze mannenwereld veroverd en spelen een steeds belangrijkere rol binnen de ICT-sector.

IT Job Board deed onderzoek naar de positie van vrouwen in ICT, waarbij met name onderzocht is of er grote verschillen zijn in salaris, carrièrekansen en werkomstandigheden. De resultaten van het onderzoek tonen aan dat de vrouwelijke IT professional het gevoel heeft ongelijk te worden behandeld ten opzicht van hun mannelijke collega’s. De mannelijke IT professionals daarentegen geven aan geen verschil te zien. 



Werkomstandigheden en salaris

Gevraagd aan de vrouwelijke IT professional of de werkomstandigheden voor mannen en vrouwen hetzelfde zijn, geeft bijna tweederde (60 procent) van de ondervraagden aan een duidelijk verschil te ervaren. Hetzelfde geldt voor het salaris en de bonusregeling. Meer dan 75 procent van de vrouwelijke respondenten heeft het gevoel niet een gelijkwaardig salaris te ontvangen. Het algemene commentaar: "We moeten ons altijd bewijzen en extra hard ons best doen om op te vallen. Het voelt alsof wij harder moeten werken voor een lager salaris en we moeten echt alles uit de kast trekken om onze ideeën en voorstellen te laten gelden." De mannelijke IT professionals lijken onverschillig en geven aan geen onderscheid te herkennen. Het overgrote deel van de mannelijke respondenten (60 procent) geeft aan het gevoel te hebben dat de werkomstandigheden voor zowel mannen als vrouwen gelijk zijn. Nog eens 73 procent heeft niet het gevoel dat er een verschil zit tussen de salarissen 

Carrièrekansen

Op de vraag ‘Heb je het gevoel dat vrouwen minder carrièrekansen krijgen dan mannen?’ geeft meer dan 70 procent van de vrouwelijke IT professionals aan dat zij inderdaad dit gevoel hebben, terwijl ook hier de mannelijke IT professional geen verschil ziet.
Peter Healey, sales director bij IT Job Board in Nederland en België, zegt hierover: "Het is verrassend om te zien dat vrouwen zich ten opzicht van hun mannelijke collega’s achtergesteld voelen. We moeten onszelf afvragen wat dit gevoel veroorzaakt en nog belangrijker, hoe dit kan worden opgelost. Zijn dit de naweeën van de traditionele rolverdeling tussen mannen en vrouwen? Zijn vrouwen gewoon niet goed in salarisonderhandelingen? Maken vrouwen het zichzelf wijs dat ze niet gelijk behandeld worden? Of hebben mannen gewoon oogkleppen op en zijn ze gewoon onverschillig? Wat dit gevoel ook veroorzaakt, het moet worden opgelost omdat het verschil tussen mannen en vrouwen wel heel groot lijkt te zijn binnen de ICT-sector." 

Vrouwen in een managementfunctie

Een positieve uitkomst van het onderzoek is het feit dat bijna alle mannelijke en vrouwelijk IT professionals (96 procent) het belangrijk vinden dat er een goede mix is tussen mannen en vrouwen op de werkvloer. Een mannelijke IT professionals zegt: "Vrouwen en mannen denken vaak verschillend. Vrouwen bekijken een probleem vanuit een andere hoek wat juist heel verfrissend kan zijn." Een andere mannelijke respondent: "De ICT-sector is een echte mannenwereld en ik verwacht dat een goede mix alleen maar kan bijdragen aan iets positiefs. Het brengt balans op de werkvloer." De ondervraagden staan niet alleen positief tegenover vrouwelijke collega’s, maar ook tegenover een vrouwelijke baas. 95 procent van de mannelijke IT professionals geeft aan geen probleem te hebben met een vrouw in een management functie. 

Negatief gevoel

Healey sluit af: "De uitkomst van dit onderzoek moet bedrijven en managers aan het denken zetten. Meer dan een kwart van de IT professionals verwacht dat het aantal vrouwen in IT zal groeien. Dit betekent dat vrouwen in de toekomst een belangrijke rol zullen gaan spelen binnen de ICT sector. De resultaten van dit onderzoek zijn slechts een waarneming, maar het negatieve gevoel dat onder de vrouwelijke IT professionals leeft, heeft een grote invloed op de rol van vrouwen in ICT."

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 EU wil salariskloof tussen mannen en vrouwen dichten
 Gelijkheid in de bestuurskamer? Nog lang niet!
 Toppen of tobben; vrouwen en mannen met ambitie aan het woord
 Kroes wint Vrouwen in de Media Award 2009
 
 
reacties
 
Dave C  |   | 
6-04-2010
 | 
01:54 uur
Healey lijkt mij iemand die 'totaal' NIET-WERKZAAM is in de ICT-markt.

Totaal niet mee eens met de stelling dat ''een kwart van IT professionals'' (wat een woord...) verwacht dat het aantal vrouw in IT zal groeien.

Ik, echter... ruim 18 jaar ervaring in de sector zegt, het is inderdaad een mannenwereld en dat zal niet veranderen.

Simpelweg omdat mannen meer aanleg hebben voor techniek. Waarom ? Omdat 'dat' biologisch bepaald is.

Om die reden zal, omdat IT technisch van aard is, gedomineerd worden door mannen en dat zal altijd blijven.

Dat men en bepaalde lieden, ''een maatschappij'' trachten op te dringen is helder.... hoe meer aanbod, bij gelijkblijvende vraag.. kunnen loonkosten omlaag.

Maar steeds minder mensen ambieren een baan in IT en gelijk hebben ze.... Het staat op nummer 1 van de meeste stress-banen ter wereld, gevolgd door een goede nummer 2: verpleegkundige.

Ik heb het niet over IT-interimmers en 'big-spending-managers' die zich IT'er noemen, want dat zijn niet de 'echte' die het ook daadwerkelijk kunnen.

Hedentendage is de maatschappij afhankelijk van ons, IT''ers... daarom, voel je kracht. Zonder jou (man of vrouw) lukt het niet...

Kennis is macht.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10