zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Werkende Nederlander heeft het te druk om ziek te zijn

12 maart 2010 - De meeste Nederlandse werknemers werken door als zij ziek zijn. De helft gaat gewoon naar het werk en een tiende werkt dan vanuit huis. Van de werknemers die bij ziekte naar het werk gaan, doet een vijfde dat uit angst voor verlies van zijn baan. Vier van de vijf zeggen het te druk te hebben om thuis te blijven.

Dat blijkt uit een steekproef onder 2.823 bezoekers van Monsterboard.nl. Wim van Veelen, woordvoerder van FNV, zegt bovenstaande cijfers te herkennen: "Dit is het onderwerp waarover wij de meeste vragen van onze leden krijgen. Veel werknemers worden door hun baas onder druk gezet om naar werk te komen als zij ziek zijn." 

Klachten versus ziek zijn
ArboNed onderschrijft het femeen dat werknemers zich tijdens een recessie minder vaak ziekmelden, maar plaatst wel een aantal kanttekeningen bij de cijfers van Monsterboard.nl. Linda van den Bergh, communicatiemedewerker van de arbodienst: "Uit onderzoek weten wij dat dergelijke percentages die blijven doorwerken vooral klachten hebben als moeheid, hoofdpijn en buikpijn. Dat is natuurlijk iets anders dan ziek zijn. Slechts enkeling werkt door ondanks een aankomende overspannenheid zonder zijn of haar gedrag aan te passen." 

Verzuimjagen

Volgens haar kun je met veel klachten gewoon doorwerken, als je het maar goed aanpakt. "Bij moeheid kun je bijvoorbeeld een paar avonden eerder naar bed gaan. Als je last hebt van buikpijn is het verstandig om wat minder koffie te drinken en gezonder te eten. Verder gaan veel klachten binnen een week over. Pas als klachten langer aanhouden of als ze verkeerd worden aangepakt, wordt het ongezond om door te werken. Hier ligt echter een verantwoordelijkheid van zowel werknemer als werkgever," aldus Van den Bergh. Van Veelen legt de verantwoordelijkheid vooral bij de werkgevers, en stelt dat zij te druk bezig zijn met ‘verzuimjagen’: "Bedrijven zetten arbo-artsen onder druk iemand gezond te verklaren en hameren er op dat verzuim een keuze is. Dat is natuurlijk onzin, als je ziek bent kun je niet werken." Ook waarschuwt hij dat deze manier van werken geen winnaars oplevert: "Niemand wordt er beter op als werknemers ziek naar het werk komen. Ze steken collega’s aan en hun productiviteit zal ook niet hoog zijn als ze snotterend naar het werk gaan."

 
 Doorsturen   4 reacties  

 

Laatste nieuws

 Koopkracht blijft nagenoeg gelijk in 2018
 Percentage vrouwen in DMU in Nederland loopt flink achter op België
 Drie op de tien vacatures bankensector lastig te vervullen
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vaak ziek leidt vaak tot langdurig ziek
 Minder ziekmeldingen door crisis
 Ziek? Blijf thuis!
 Manager laat zich niet kisten door ziekte
 
 
reacties
 
N. Biemans  |   | 
12-03-2010
 | 
16:08 uur
Met de ontwikkeling van 'het nieuwe werken' lijkt het mij handiger dat de toekomstige zieke gewoon vanuit huiswerken. Dan kun je ook je collega's niet aansteken en zo in je hele bedrijf een epidemie aanrichten, al is dat natuurlijk een worst-case scenario.

(Klik hier)

Met andere woorden, het is blijkbaar allang mogelijk om ook effectief vanuit huis te werken. Alleen moet je dan waarschijnlijk wel een boel investeren, al vallen sommige dingen toch niet onder de categorie diepte-investeringen.

(Klik hier)
E. Jansen  |   | 
16-03-2010
 | 
09:25 uur
Marleen Teunis heeft over dit onderwerp een boek geschreven: “Werken: iedereen wordt er beter van”. Zij gaat uit van de mobiliteit van de zieke werknemer. Hierin heeft de leidinggevende de regiefunctie en de medewerker de verantwoordelijkheid om een oplossingsgerichte aanpak van diens ziekte te vinden en diens mobiliteit zo effectief mogelijk te gebruiken. Haar stelling is dat het verzuim in iedere organisatie niet hoger hoeft te zijn dan 3%.

Deze zeer ervaren dame met een super enthousiast verhaal komt spreken op Gezond in Bedrijf Live op 1 juni in het Spant in Bussum.
Klik: (Klik hier)
Katrien de Graaf  |   | 
17-03-2010
 | 
12:33 uur
Ik denk dat er in zo een onderzoek eerst een duidelijke definitief geformuleerd moet worden van wat ziek zijn is. Buikpijn, hoofdpijn of moeheid mag daar niet in meegerekend worden. Als je buikpijn hebt dan moet je gewoon naar je werk. Of je werkt inderdaad vanuit huis, maar zonder je ziek te melden. Dat zijn de dagen dat we ons wat minder lekker voelen. Die hebben we allemaal, maar het is toch geen reden om je ziek te melden.

Ik vind dat medewerkers zich nog steeds vaak te snel en gemakkelijk ziekmelden. Arbeidsmotivatie speelt hierin een belangrijke rol. Het is aangetoond dat mensen die meer gemotiveerd zijn zich minder ziekmelden. Dus werkgevers; leg de nadruk op iets positiefs en stuur op motivatie, vergeet het ‘negatieve’ najagen van verzuim.
Marleen Teunis  |   | 
29-03-2010
 | 
22:03 uur
Jammer dat in dit artikel zo naar ziek zijn wordt gekeken en dus diagnose gestuurd. Ook de reacties gaan over de beperking. Het geeft veel meer mogelijkheden om te praten en te denken in oplossingen en mobiliteit.
Aan te bevelen: Werken , iedereen wordt er beter van. Het boek waarmee ik een nieuwe methode : oplossingsgerichtverzuimmanagement introduceer.


REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Aangeboden: Tesla 85 directieauto (!)
Full options Tesla S85 directiewagen, 2015, 12.500 km, 1e eigenaar. 4% bijtelling en geen wegenbelasting tot 2020. 77.500 euro (64.050 excl. btw) of 973 euro lease per maand.
Lees verder
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Team Nijhuis laat ondernemers kennis maken met digitale marketing dankzij gratis online cursus
reacties
Meer ouderen na outplacement aan de slag (1) 
Gaat u op klanten zitten wachten of komt u in actie? (1) 
Dagjes uit brengen bevolkingsgroepen het best samen (1) 
Stel uw klant onder alle omstandigheden centraal in drie stappen (1) 
Drie praktijken waarmee bedrijven hun klanten naar de concurrentie jagen (2) 
Een mantelzorger in dienst: welke rol speelt de werkgever? (1) 
IT-management heeft te weinig zicht op mobiel app-gebruik personeel (1) 
beurs
Stijgers Dalers
Postnl 3.35  4.7 %
Nutreco 47  3.9 %
Aperam 44.53  3.4 %
TNT express 8.45  -9.5 %
Beter bed 15.48  -3.3 %
USG people 17.2  -1.5 %
Wall Street hoger gesloten
Wall Street beweegt richting hoger slot
Olieprijs hoger gesloten
meer beurs
top10
Meer ouderen na outplacement aan de slag
Het geheim van sterk groeiende organisaties: meer interactie met HR
Gaat u op klanten zitten wachten of komt u in actie?
De voordelen van content marketing
GDPR-compliance en uw organisatie
Managers en bedrijven kunnen veel besparen op reiskosten
Checklist: Indienen WIA-aanvraag bij het UWV
Recruiters en kandidaten hebben verschillende percepties van goed cv
Wie heb ik aan de lijn, hallohallo: een (nep)bedrijfsarts?
Tips om voordeliger een auto te huren
meer top 10
vacatures
meer vacatures