zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Manager laat zich niet kisten door ziekte

15 oktober 2008 - Een derde van de managers is wel eens grieperig, koortsig of verkouden, maar werkt desondanks stug door. Bijna 39 procent van de managers meldt zich nooit ziek, terwijl maar acht procent zegt nooit ziek te zijn.

De gemiddelde Nederlander meldt zich 8,9 dagen per jaar ziek, managers maar 1,6 dag. Dat blijkt uit onderzoek van Management Team, waarvan De Telegraaf alvast een samenvatting geeft. De reden waarom managers zich zo weinig ziek melden is verantwoordelijkheidsgevoel. Volgens 41,6 procent van de managers is er geen goede vervanging als ze ziek zijn. 



Productief of niet?

Volgens Guus Wieringa, bedrijfsarts en eigenaar van adviesbureau Acquir, hoeft doorwerken als je ziek bent helemaal niet schadelijk te zijn. "Zolang mens en werk in balans zijn, kan doorwerken tijdens bijvoorbeeld een lichte koorts een gezonde motivator zijn." Arnold Bakker, hoogleraar positief organisatiegedrag aan de Universiteit van Utrecht, is het daar niet mee eens. "Doorwerken werkt op de lange termijn contraproductief. Je steekt andere mensen aan en erger nog: je gaat minder goed presteren." 

Doorwerken
Volgens het onderzoek gaan zieke managers die toch thuis blijven, dan niet braaf in bed liggen. Twee van de drie blijven e-mails checken, de helft neemt de telefoon op en vier van de tien plegen zelf zakelijke telefoontjes. 

Burn-out
Eén op de acht denkt ooit nog eens een burn-out te krijgen als ze zo doorgaan, één op de vier denkt fitter te zijn als ze minder zouden werken.


Bron: Management Team, De Telegraaf
 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Zieke werknemers moeten uren inhalen
 Vervoersmiddel en reisduur beďnvloeden verzuim
 Vijf slimme smoezen om te spijbelen van uw werk
 Gezondheidsmanagement loont
 
 
reacties
 
Ron Ladage  |   | 
15-10-2008
 | 
09:10 uur

Weet u dat ondernemers en vooral kleinere ondernemers zich niet kunnen permitteren om ziek te zijn.
Want juist zij zijn niet te vervangen, omdat het bedrijf daar te klein voor is.
Managers voelen zich onvervangbaar en mogen zich afvragen of dat wel zo is. Ze hebben personeel onder zich en een goede manager werkt zich niet de hele dag een bult, maar delegeert, bestuurt de afdeling en zorgt dat hij een goede vervanger heeft.
En met een griepje kan je gerust doorwerken, mits de koorts niet te hoog is.
Managers zijn gewoon ziek, wanneer ze echt ziek zijn en dan draait de afdeling ook gewoon door. Wel ben ik het er mee eens dat wanneer je interessant en verantwoordelijke werk hebt, je minder snel voor ieder wissewasje thuis blijft.
Dus managers hebben veel voor op de rest van het personeel en ze hebben de kans om hun werk zelf in te delen, wat bij veel werknemers niet te zeggen valt.
Dus ik pak het artikel niet op zo van: zo wat zijn deze mensen beter dan de rest en wat hebben ze toch een toewijding voor het bedrijf, maar ze willen daar hun zogenaamde toegevoegde waarde voor het bedrijf als voorbeeld laten zien, terwijl ze op vaak heel andere gronden toch op het werk verschijnen.
Dus draag als manager zorg dat de rest van de werknemers ook het gevoel van hun werk krijgen, dat ook zij belangrijk zijn en dat er naar hun wordt geluisterd, dan zal je zien dat niet alleen managers blijven doorwerken bij een beetje ziek zijn, maar ook de andere mensen in het bedrijf dat gewoon doen.


e  |   | 
8-02-2010
 | 
22:14 uur
hallo, ik werk in een kleding zaak als floormanager en heb een 30 uren contract. ik wil wat informatie opvragen over de regels en wetten als je ziek bent en je betalingen hierover?
als je een uren contact hebt en je hebt drie weken kunnen werken (fulltime) en bent een week ziek is het dan zo dat ik geen recht heb op die 30 uur dat ik niet kon werken? ik heb daar toch recht op? mijn werkgever vind namelijk dat ik daar geen recht op heb omdat ik al meer dan 30 uur heb gewerkt? wil iemand mij aub vertellen dat ik gelijk heb.
Krentenbaard info  |   | 
27-11-2013
 | 
23:18 uur
Helemaal met Ron eens, de kleine ondernemer kan het zich niet permitteren om afwezig te zijn.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10