zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederlanders hebben de minste vakantiedagen van heel Europa

15 oktober 2009 - Er zijn wereldwijd grote verschillen in het aantal feest- en vakantiedagen waarop werknemers vrij zijn. Zo blijkt uit Mercer’s meest recente wereldwijde Benefit and Employment Guidelines onderzoek onder 40 landen. Nederland heeft het minste aantal vakantiedagen van Europa.

Werknemers in Finland, Brazilië en Frankrijk hebben het meest recht op vakantiedagen (30 dagen), werknemers in Canada en China het minst (tien dagen). Nederland staat wereldwijd met twintig wettelijk bepaalde vakantiedagen op een gedeelde negende positie samen met onder andere België, Duitsland en Italië. De werknemers in Japan en India hebben daarentegen het meeste aantal feestdagen (respectievelijk zestien en dertien dagen), terwijl die in het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Australië met acht dagen het minste aantal algemene feestdagen hebben. 



Scheef beeld

Volgens Antoni van Huissteden, woordvoerder Mercer Nederland, zijn er zeer uiteenlopende manieren waarop plaatselijk de arbeidsvoorwaarden worden geïmplementeerd, waaraan algemene feestdagen onderhevig zijn. Werkgevers staan vaak in hun recht als zij werknemers vragen te werken op algemene feestdagen of verlangen dat deze feestdagen deel uitmaken van hun jaarlijkse verlofrechten. Zo hebben werknemers in het Verenigd Koninkrijk bijvoorbeeld meer vakantiedagen dan die in Malta, maar kan er een ander beeld ontstaan door contracten van bedrijven. Het wettelijk minimum aantal dagen in het Verenigd Koninkrijk is 28, maar bedrijven mogen de acht algemene feestdagen opnemen als deel van dit totaal aantal dagen. Dat betekent dat sommige werknemers slechts twintig dagen vakantie per jaar krijgen en Maltese werknemers in feite beter af zijn. 

Diversiteit

"Werkgevers die proberen hun bedrijfsactiviteiten wereldwijd te coördineren raken verstrikt in een web van wetgeving met betrekking tot vakantie," merkt Antoni van Huissteden op. "Algemene feestdagen zijn doorgaans diep geworteld in plaatselijke traditie of religieuze opvattingen, dus het kan moeilijk zijn de praktijk te veranderen. Maar met de toenemende culturele diversiteit van de actieve bevolking wereldwijd, neemt de druk toe om flexibeler om te gaan met algemene feestdagen." Bovenop het jaarlijks vakantieverlof en algemene feestdagen zijn werkgevers in sommige landen wettelijk verplicht om speciaal verlof toe te kennen bij bijvoorbeeld huwelijk of bij overlijden van de echtgeno(o)t(e) of een naast familielid. Zelfs als deze verplichting niet bestaat, voorzien veel grote werkgevers in aanvullend verlof bij speciale gebeurtenissen.

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Extraatjes mogen afgepakt worden in crisistijd
 Nederlander zwemt in de vakantiedagen
 Vijf tips om optimaal te profiteren van uw vakantiedagen
 Dag van de Arbeid leeft niet in Nederland
 
 
reacties
 
Willem van Druten  |   | 
15-10-2009
 | 
16:46 uur
Waarom zijn hier de ATV/ADV regelingen niet meegenomen. Dit artikel geeft zo geen enkel inzicht in de werkelijke verhouding tussen landen/gebieden.
C. van Gent  |   | 
15-10-2009
 | 
19:15 uur
Bij mijn weten, is voor de ATV/ADV dagen salaris ingeleverd. Kennelijk wordt dat wel eens vergeten. Het zijn dus geenszins vakantiedagen, doch ''gekochte !?!'' vrije tijd
kerstpakketten  |   | 
16-01-2013
 | 
15:09 uur
De noordelijke landen staan beroemd om hun goede arbeidsvoorwaarden. Dertig dagen, lekker hoor. De zomervakantie duurt daar ook 10-12 weken voor de kinderen.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10