zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Werkloze vertrouwt vooral op eigen kracht om baan te vinden

28 augustus 2009 - Slechts acht procent van de werklozen acht de kans (zeer) groot dat zij met behulp van het UWV WERKbedrijf een geschikte baan vinden, meer dan de helft zeer klein. Het merendeel van de werklozen vindt dat de bemiddelaars van het UWV WERKbedrijf onvoldoende kennis in huis hebben om hen aan een nieuwe baan te helpen.

Het UWV WERKbedrijf wordt dan ook vooral als toegangspoort tot een uitkering gezien en niet als baanverstrekker. Dat blijkt uit onderzoek van de AMC Academie ten behoeve van de lancering van het nieuwe opleidingsinstituut de Jobhunt Academie. 43 Procent van de ondervraagden geeft aan dat zij denken dat bemiddelaars van het UWV WERKbedrijf niet weten waar zij een baan voor hun cliënten kunnen vinden. Dit is twee keer zoveel dan de groep die vindt dat bemiddelaars dat wel weten. Mede hierdoor vertrouwt driekwart van alle werklozen meer op eigen kracht dan op de hulp van het UWV WERKbedrijf om een baan te vinden. 



Kennis van arbeidsmarkt

"Dat bij bijna de helft van de ondervraagden de indruk bestaat dat de bemiddelaars niet weten waar de banen te vinden zijn is enerzijds schokkend, anderzijds ook begrijpelijk," aldus Geert-Jan Waasdorp, mede oprichter van de Jobhunt Academie. "In Nederland zijn er nog 127.000 openstaande vacatures verspreid over duizenden verschillende plekken. Meegenomen dat de werking van de arbeidsmarkt de afgelopen jaren fundamenteel is veranderd, is het ook niet vreemd dat je als bemiddelaar niet alles weet." Waasdorp vervolgt: "Wat me echter zorgen baart, is dat werklozen - niet-gespecialiseerde kenners van de arbeidsmarkt - meer op zichzelf vertrouwen dan op de kennis en kunde van bemiddelaars van het UWV WERKbedrijf. Hierin komt de achilleshiel van het UWV WERKbedrijf aan het licht. Daar waar het UWV WERKbedrijf juist moet zorgen voor transparantie op de arbeidsmarkt, tasten de eigen bemiddelaars in het duister. De duizenden nieuwe bemiddelaars die nu door UWV WERKbedrijf worden aangetrokken zullen dit effect alleen maar versterken.

 
 Doorsturen   4 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Manager van middelbare leeftijd zit nog jaren op de schopstoel
 Ontslagen werknemer heeft houdbaarheidsdatum van zes maanden
 Tijdelijke werkloosheid schadelijk voor carrière
 Acht tips om een baan te vinden tijdens een recessie
 
 
reacties
 
icnivad  |   | 
29-08-2009
 | 
10:22 uur
Het UWV zegt wel aan de doelstelling te willen voldoen maar heeft vanwege het -cover your ass- principe een overdracht systeem gecreerd naar stichtingen (om werkzoekenden op te lappen of maatschappijgeschikt te maken) en uitzendbureaus. Mensen worden doorgeschoven en daarmee is voor het UWV de kous af. maar de werkelozenmassa blijft gewoon rouleren.

De regering heeft immers geluk gekoppeld aan arbeid en inkomen, dat is hun oplossing voor alle problemen, wie werkt betaalt immers belasting.

Wat dient te verandenen is niet het gemak waarmee werknemers kunnen worden uitgefaseerd, maar het gunnen van werk aan werkelozen door bedrijven.

Als je maar genoeg stichtingen, uitzendbureaus, bemiddelingsbureaus en banen voor UWV medewerkers creert los je daar mee in elk geval het probleem van de werkloze HBO-ers op.

Waar zijn we mee bezig ?
r.p.  |   | 
31-08-2009
 | 
10:37 uur
Het UWV, en vooral het voormalige CWI dient volledig op de schop te gaan. Het is tenenkrommend hoe men te werk gaat, de belabberde bediening door en bereikbaarheid van werkcoaches. Of narcistische psychologen die sollicitatietrainingen geven... Zelf te laat komt en vervolgens een muur optrekt:Ik vind mezelf zo geweldig en jullie zijn losers.
En dan Werk.nl, al jaren werkt men met een software die zijn weerga niet kent. Zoek zelf maar eens een vacature, of zet je c.v. daar online... wedden dat de moed in je schoenen zakt.
Van een werkcoach kreeg ik te horen dat ik niet op wensbanen mocht zoeken want daar had ik geen ervaring in, dus niet bemiddelbaar. Het is toch te zot.
RV  |   | 
2-09-2009
 | 
20:13 uur
@icnivad: Waar zijn we mee bezig?

Bezigheidstherapie natuurlijk!
Elkaar onderdrukken en aan het werk helpen en houden, en er tegelijktijd voor te zorgen dan niemand ZELFSTANDIG op zijn eigen houtje iets NUTTIGS gaat doen met zijn, haar creatieve talenten en geestelijke capaciteiten!!.

Stel je voor dat deze maatschappij eens omgetoverd zou kunnen worden ter BEVORDERING van de groei van het afzonderderlijke individue. En dat dit individue - uit vrije wil - haar,zijn bijdrage ging leveren om van dit verziekte land weer een mooie plek op aarde te maken, gewoon vanuit zijn,haar hart, i.p.v. wellust, machtsg**lheid, carrierestatus, geld, of ego-stimulatie.

''Then the world would become a better place''
Annelies Bos-Oolders  |   | 
2-09-2009
 | 
21:16 uur
Volledig eens met de vorige sprekers. Ik heb er niets meer aan toe te voegen. Triest is het....

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10