zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

‘Donner misbruikt crisis’

4 augustus 2009 - Vakbondsleiders Henk van der Kolk (FNV Bondgenoten), Jaap Jongejan (CNV Bedrijvenbond) en andere prominenten uit de vakbondswereld vinden dat minister Donner de recessie heeft aangegrepen om de rechtspositie van werknemers te verzwakken. Dat lieten ze weten in de Volkskrant. Nu.nl vat samen.

Voorstellen die eerder afgeketst waren, worden volgens de bonden door de minister nu alsnog doorgedrukt. De ministers bestrijdt de kritiek en stelt dat hij alle maatregelen heeft genomen op verzoek van of in overleg met de Tweede Kamer en de sociale partners, 



Onmisbaarheidscriterium

De bonden vallen onder andere over het verruimen van het ‘onmisbaarheidcriterium’, waardoor werkgevers bij ontslagrondes 'onmisbare' werknemers gemakkelijker in dienst kunnen houden. Dit kan volgens de vakbondsleiders leiden tot ‘willekeurige ontslagen’. Donner stelt dat hij bij het onmisbaarheidscriterium te maken had met moties van een brede Kamermeerderheid. 

Tijdelijk contract

Verder leidde het besluit van Donner om werknemers tot 27 jaar langer op een tijdelijk contract te laten werken tot woede bij de bonden.


Bron: Nu.nl
 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Donner wil lonen bevriezen
 Werkgever moet personeel helpen bij vinden van een nieuwe baan
 ‘Ontslagakkoord totaal fiasco’
 ‘Doorwerken tot 70ste is helemaal niet aan de orde’
 
 
reacties
 
Roland. Boukema  |   | 
12-08-2009
 | 
21:55 uur
Als werknemers van boven de 50 jaar door ontslag op straat komen te staan hebben ze nauwelijks kans (minder dan 30%) op een nieuwe baan. Mensen van boven de 60 hebben al helemaal geen enkele kans (minder dan 5%). Dan gaat Donner toch de AOW leeftijd verhogen naar 67. Hij neemt dan GEEN maatregelen om werkgevers te stimuleren om werknemers van boven de 50 in dienst te nemen. En dit terwijl bewezen is dat die mensen juist best wel tegen een lager salaris willen werken en meestal hartstikke gemotiveerd zijn. Zo'n beleid vindt Donner sociaal.
Martijn  |   | 
13-08-2009
 | 
09:36 uur
In mijn optiek is de versoepeling van het ontslagrecht een maatregel waarmee werkgevers makkelijker 50 plussers in dienst kunnen nemen. Nu zal de stap groot zijn, omdat ze over het algemeen duur zijn en je er niet meer vanaf kunt komen. Dit terwijl de werkgever wel zal onderkennen dat de opgedane kennis en ervaring wellicht veel aan het bedrijf toe kunnen voegen.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10