zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Geeft Obama wereldwijde economie een nieuwe impuls?

23 januari 2009 - Met zijn kritiek op de hebzucht van sommigen in de financiële wereld en – nog belangrijker – zijn oproep voor een nieuw tijdperk van verantwoordelijkheid voor iedereen, bevatte de inauguratierede van president Obama belangrijke lessen voor managers, werkgevers en werknemers.

In zijn speech prees hij hard werken en ondernemerschap maar riep hij tevens op tot aanpassing en opoffering om de huidige crisis te overleven. "We hebben nooit voor de makkelijkste weg gekozen of genoegen genomen met minder dan het beste. Onze weg is niet voor zwakkelingen, voor hen die vrije tijd prefereren boven werk, voor hen die alleen het genot van rijkdom en roem zoeken. Het zijn degenen die risico nemen, de doeners, de makers die de lange, zware weg geplaveid hebben naar welvaart en vrijheid." 



Keuzes
Hij benadrukte dat, om uit de crisis te geraken, Amerikanen de zware keuzes moeten maken die ze in het verleden collectief weigerden te maken. "De tijd van patstellingen, van het beschermen van het belang van enkelen en uitstel van onplezierige besluiten; die tijd is voorgoed voorbij. Vanaf vandaag moeten we onszelf bijeen rapen en beginnen Amerika opnieuw op te bouwen," 

Buitenlandse kansen
Hoewel Obama zich overduidelijk zal richten op binnenlandse zaken, bieden de prioriteiten van zijn regering ook kansen voor buitenlandse ondernemingen, blijkt uit een analyse van Deloitte.
Zijn plannen voor de gezondheidszorg bijvoorbeeld. Zo bieden de plannen van Obama om de restricties op de import van goedkopere buitenlandse medicijnen kansen aan Europese, Japanse en Indiase farmaceutische bedrijven om een voorheen afgesloten markt te betreden. 

Klimaat
Ook de belofte van Obama om de klimaatverandering aan te pakken en alternatieve energiebronnen aan te boren, biedt mogelijkheden. Vooral voor landen die vergevorderd zijn op het gebied van zonne- en windenergie zoals Duitsland, Japan en Spanje. Zelfs landen met uitgebreide nucleaire kennis, zoals Frankrijk, kunnen profiteren. Obama’s steun voor schone kolentechnologie kan wellicht ten goede komen aan ontwikkelende economieën die afhankelijk zijn van steenkool, zoals India en China. 

Infrastructuur
Verder wil Obama zich inzetten voor openbaar vervoer en een betere infrastructuur en dat kan kansen bieden aan landen die zich al bewezen hebben op deze gebieden, zoals Spanje met diens bewezen staat van dienst op het gebied van mobiele en vaste netwerken. 

Buitenlandse samenwerking
En dan was daar de toonzetting van Obama. Het was al langer duidelijk dat de regering Obama veel meer openstaat voor ideeën uit het buitenland. Bovendien kunnen zijn inspanningen om het vertrouwen in de wereldwijde economie op te bouwen, een positief effect hebben op de financiële dienstverlening, de huizenmarkt en op de im- en export van goederen. Alles wat de Amerikaanse koopkracht stimuleert is goed nieuws, en kan tevens het toerisme en internationale investeringen stimuleren. Obama zal de buitenlandse samenwerking koesteren en de internationale handel stimuleren ondanks angst voor hernieuwde handelsverdragen, handelsbarrières, voorkeursbehandelingen voor Amerikaanse ondernemingen en het verminderen van de afhankelijkheid van geïmporteerde grondstoffen, zoals olie. Dankzij de nadruk op diplomatie en het verminderen van spanningen tussen landen, zullen er meer markten opengaan en er zich nieuwe kansen voordoen.

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 'Vrouwen moeten economie redden'
 Acht marketingtips van Obama
 Wint Barack Obama dankzij hypnose?
 Wat managers kunnen leren van Barack Obama
 
 
reacties
 
Herman  |   | 
23-01-2009
 | 
12:08 uur
Goede zaak die Obama, als hij nu nog al die beloften kan hard maken dan zal dit de economie zeker terug kunnen aanzwengelen.
Het grote risico zit hem echter in het feit dat deze beloften moeilijk te verwezenlijken zijn op een termijn van 4 jaar en dat de verwachtingen van de kiezer erg hoog liggen.
Het gapende gat die zijn voorganger naliet is niet zomaar te dichten.
Toch alle sucses toegewenst !
Herman
R. Civile  |   | 
24-01-2009
 | 
08:02 uur
Ik ben het volkomen met mijn voorganger eens. Dat is dan alleen nog maar de situatie in de VS. Of Obama ook in staat zal blijken een motor te worden die ook in de EU effect zal ressorteren betwijfel ik.

De effecten die wij hier ervan ondervinden hebben voornamelijk te maken met de gedane investeringen die fout gelopen zijn maar ook in de EU zelf kunnen we er wat van. Kijk maar naar debacles zoals Fortis - ABNAmro en Iceland bank.

Tel daarbij even op wat ambtelijke en politieke incompetentie voor schadepost blijkt, jaarlijks, en we hebben het over flink wat geld. Nu wil ik niet over gaan tot doemdenken maar een opmerking in de kantlijn plaatsen.

Gaat het werkelijk zo slecht dan? Ik denk dat het alleen op politiek en bancair niveau 'even' slecht is ingeregeld door onze eigen Obama's t.w. Balkenende en Bos.

Financieel cirkeltje

De banken hebben, door eigen toedoen, lees investeringen , mismanagement en inhaligheid, grote verliezen geleden. Denk ook heel even aan de hele schimmige financiele constructies die met miljarden aan de man werden gebracht in de vorm van pensioen en hypothecaire investeringen, waarvan men de , door de consument te betalen kosten, tot op heden nog steeds niet inzichtelijk heeft gemaakt.

Tel hierbij op dat Bos, net als in de VS. de banken met miljarden aan het bijspringen is, en een doemscenario komt in zicht. Vele miljarden werden namelijk door de klanten van de banken en investeerders opgebracht. De banken raakten door idiote investeringen miljarden kwijt. De belastingbetaler springt. bij monde en reactie van Bos, financieel bij, en we kunnen niet anders dan concluderen dat de klant/belastingbetaler uiteindelijk de arrogantie van financiele sector mag betalen.

Ditzelfde is momenteel ook gaande in de VS, op een nog hogere schaal. Immers, daar zijn zaken nog ietwat anders ingedeeld dan hier in NL. Hetgeen waar Obama nu tegen opkijkt kan nog wel eens veel groter blijken dan we tot nu toe kunnen overzien.

Datzelfde geld ook voor ons hier in Nederland. Alleen, wanneer dat beetje bij beetje naar voren komt, zijn de verantwoordelijken allang 'gepromoveerd' naar elders, daar zorgen zij namelijk zelf wel voor.

'Time wil tell', zullen we maar denken.
Errol van Engelen  |   | 
25-01-2009
 | 
12:27 uur
In mijn beleving is er geen snel herstel in deze crisis, het is wereldomvattend. Zelfs snelle groeiers als China en India voelen de omslag, mogelijk zelfs meer dan het Westen, aangezien ze gewend waren aan double digit groeicijfers.

De belangrijkste oorzaak voor deze crisis is de credit bubble die we de afgelopen drie of vier decades hebben ontwikkeld. Ondanks alle imago schade die de VS in de werled heeft opgelopen, ben ik wel van mening dat herstel uit dat land moet komen. Andere landen zijn niet in staat om de downturn om te buigen in een upswing. Daarvoor zijn ze veel te afhankelijk van de economie in de VS, ook wij in Nederland.

De richting die Obama heeft gekozen is die van verandering en innovatie en daar liggen grote mogelijkheden om in eerste instantie de economie in de VS er weer bovenop te helpen. Dit is een gigantische operatie die een nieuw tijdperk inluidt. Persoonlijk denk ik dat die turanaround succes zal hebben, de overtuigingskracht van Obama maakt het verschil.

Deze nieuwe golf van verandering en innovatie zal overslaan op de rest van de wereld, met name Europa en Azië. Maar laten we niet verwachten dat binnen vier jaar alle problemen zijn opgelost, de ernst van deze crisis kunnen we niet bagatelliseren.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10