zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Wint Barack Obama dankzij hypnose?

4 november 2008 - Is het u ooit opgevallen dat Barack Obama tijdens zijn speeches traag en met korte, op onlogische manier afgebroken, zinnen spreekt, terwijl hij in debatten gewoon praat? Dat hij zo duidelijk gebruik maakt van lichaamstaal, vooral die van zijn handen?

Grenswetenschap.nl beweert – op basis van een uitgebreid pdf - dat hij dat doet om zijn publiek te hypnotiseren en brainwashen. Hypnose

Ten eerste beweren een aantal experts hierin dat Obama Ericksoniaanse hypnosetechnieken gebruikt waarbij het publiek in trance wordt gebracht en hij hoopt het onderbewustzijn van de stemmer binnen te dringen. Hij doet dit bijvoorbeeld door zijn hoofd schuin te houden tijdens interviews en daarmee een air van kwetsbaarheid uit te stralen. Nog een manier waarop hij gebruik maakt van deze techniek is zijn typerende vastpakken van de arm van degene wiens hand hij schudt. Hiermee geeft hij het signaal af dat hij de dominante partij is. 

NLP

Ook NLP-methodes zijn te herkennen in de aanpak van de zwarte presidentskandidaat. Vooral Obama's projecteren van dromen en hoop en het gebruik van krachtige vaagheden ‘Yes we can’, ‘change’, ‘we are the ones we have been waiting for’, doen hier sterk aan denken, vinden een aantal experts. Ook Obama’s gebruik van zogenaamde ankertechnieken is afkomstig van NLP. Dat houdt in dat een interne reactie geassocieerd wordt met een externe stimulus (zoals de klassieke conditionering), zodat de reactie snel en soms onopvallend opgeroepen kan worden. Een voorbeeld waarbij Obama dit gebruikt is zijn typische handgebaar waarbij duim en wijsvinger bij elkaar worden gehouden, alsof het een pen of stempotlood betreft. 

PR-methodes

Uiteraard maakt Obama – als presidentskandidaat – uitgebreid gebruik van PR-technieken. Het winnen van de kiezer gaat tenslotte via de media. Barack weet dat maar al te goed, zo blijkt alleen al uit zijn aankoop van een half uur zendtijd op de grootste Amerikaanse televisiekanalen.


Bron: Grenswetenschap.nl
 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Wat managers kunnen leren van Barack Obama
 Tien tips om overtuigend te gaan argumenteren
 Charisma is te leren
 De lichaamstaal van succesvolle mensen
 
 
reacties
 
Joeke-Remkus de Vries  |   | 
4-11-2008
 | 
15:21 uur
Natuurlijk maakt Obama gebruik van hypnose. Elke succesvolle communicatie is hypnose riep Milton Erickson himself.

Morgen zullen we zien of zijn communicatie succesvol genoeg was.
Abdulqadir Jarmohamed  |   | 
6-11-2008
 | 
19:05 uur
En, als hynonose heeft geleid tot Obama's verkiezingswinst waardoor velen wereldwijd zijn ontroerd, dan wens ik degenen die enkel in hypnose als succesfactor geloven een succesvolle hypnosecursus toe.
John Pinas  |   | 
10-11-2008
 | 
13:35 uur
Goh... bijna alle politici maken gebruik van deze technieken tenminste zij die het spel van communicatie snappen. De technieken die Obama gebruikt worden elke dag 24-7 365 op je los gelaten kijk maar een uur televisie, reclames, tell-sell of luister en kijk maar eens tien minuten naar Balkenende. Deze informatie is geen nieuws echter maak ik duidelijk dat obama er goed in is. Hij heeft hier goed in geoefend.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10