zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

HR-manager krijgt meer salaris

23 oktober 2008 - De beloning van HR-verantwoordelijken is dit jaar met 5,3 procent gestegen. Voor het vierde jaar op rij is de salarisstijging van vrouwen (5,6 procent) hoger dan die van mannen (5,1 procent). Dit blijkt uit het onderzoek ‘Beloning & Waardering van HR-verantwoordelijken 2008’ van Mercer en ADP.

40,8 procent van de respondenten komt in aanmerking voor een variabele bonus. De vaste bonus, zoals een dertiende maand of een vaste winstdeling, wordt minder vaak toegepast, slechts tien procent van de respondenten komt hiervoor in aanmerking. De HR Manager ontvangt gemiddeld een variabele bonus van EUR 6.165 en een vaste bonus van EUR 3.399. De medewerker personeelszaken ontvangt gemiddeld een variabele bonus EUR 2.490 en een vaste bonus van EUR 728. 



Auto van de zaak

30,0 procent van de respondenten komt in aanmerking voor een auto van de zaak. De meeste respondenten (94,5 procent) mogen de auto voor zowel zakelijke als privé-doeleinden gebruiken. De gemiddelde cataloguswaarde van de auto is EUR 34.222. De Volkswagen Passat is voor het tweede jaar op rij de meest voorkomende auto van de zaak, gevolgd door de Volvo V50, de Peugeot 206 en de Peugeot 307.
Vrijwel alle respondenten (98,5 procent) zijn op de hoogte van de nieuwe fiscale bijtellingregeling. Opvallend is dat 61,7 procent van de respondenten aangeeft de nieuwe fiscale bijtellingregeling te laten meewegen in de keuze voor een nieuwe auto van de zaak. 

Waardering
Het merendeel van de respondenten (59,1 procent) geeft aan, net als in voorgaande jaren, meestal met plezier naar het werk te gaan. Als belangrijkste invloed hierop worden de functie-inhoud (49,6 procent), de sfeer binnen de organisatie (22,0 procent) en de collega's (12,2 procent) aangegeven. Ook blijkt dat 61,0 procent van de respondenten grotendeels tevreden is met de functie-inhoud. 22,8 procent is zeer tevreden.
55,6 procent van de respondenten is tevreden met de hoogte van het salaris. Taken en verantwoordelijkheden zijn het meest van invloed op zowel de tevredenheid als de ontevredenheid over het salaris. Daarnaast zijn de meeste respondenten het eens met de wijze waarop het salaris vastgesteld wordt. 

Nieuwe baan

Gemiddeld zijn de respondenten 6,2 jaar werkzaam in hun huidige functie en gemiddeld 9,9 jaar werkzaam voor de huidige werkgever. Van alle respondenten geeft 36,2 procent aan binnen één à twee jaar van functie te willen veranderen, dat geldt vooral voor Human Resources Development (HRD) professionals.
22,7 procent heeft het afgelopen jaar actief gezocht naar een functie bij een andere organisatie. 47,6 procent is het afgelopen jaar benaderd door derden voor een functie elders. In 2007 nam dit percentage met tien procent toe. Dit jaar is het vrijwel gelijk gebleven. 

Persoonlijk Ontwikkelingsplan

Dit jaar is met 22,5 procent van de respondenten een POP opgesteld. Evenals vorig jaar is hier een lichte stijging te zien (20,9 procent). De HRD-professionals geven het meest aan een POP opgesteld te hebben. Van de respondenten waarmee geen POP is opgesteld, geeft bijna de helft (47,4 procent) aan hier wel behoefte aan te hebben. Wanneer er een POP is opgesteld, wordt er vaker over de loopbaan gesproken. Daarnaast blijkt, op basis van de afgelopen vier jaar, dat het opstellen van een POP de kans op promotie en de verwachtingen ten aanzien van een promotie in de toekomst positief beïnvloedt. 

Arbeidsmarkt

71,4 procent van de respondenten geeft aan dat er binnen de organisatie problemen worden ondervonden bij de werving van personeel. Deze problemen zijn het meest te vinden in techniek & onderhoud, productie, verkoop en financiële zaken. Daarnaast is het ook moeilijk om personeel te vinden in de ICT. Van de respondenten die dit jaar geen problemen ondervinden met het werven van personeel, verwacht 26,3 procent deze wel te hebben in 2009.
De krapte op de arbeidsmarkt is ook terug te zien in de uitbesteding van de HR-diensten; men verwacht een toename van de kosten voor uitbesteding van werving, selectie en testen. In de afgelopen drie jaar is deze verwachte toename van kosten steeds gestegen. Naast het aantrekken van nieuw personeel is het behouden van personeel, middels bijvoorbeeld het aanbieden van opleidingen, ook zeer belangrijk. Er zijn verschillende vormen van leren binnen organisaties. Volgens 90,9 procent van de HR-professionals worden externe opleidingen het meest toegepast.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Drukke HR-manager wordt steeds gelukkiger
 Zes manieren om u voor te bereiden op een salarisverhoging
 In negen stappen naar een beter salaris
 Drie principes voor meer werkplezier
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10