zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Kersverse manager wordt aan lot overgelaten

3 juli 2008 - Slechts een kwart van de nieuw aangestelde Amerikaanse managers krijgen de noodzakelijke training om hun baan behoorlijk uit te voeren. Ondernemingen zitten dus vol managers die zich niet thuis voelen op hun plek.

Iedereen kent de verhalen van mensen die zo goed zijn in wat ze doen dat ze gepromoveerd worden tot manager en vervolgens jammerlijk falen. Triest genoeg zijn die verhalen maar al te vaak de realiteit. Het is nu eenmaal niet makkelijk om de overstap naar het managementschap te maken, maar werkgevers helpen bovendien niet bepaald door hun kersverse managers niet de noodzakelijke training en coaching te bieden. 



Select gezelschap
Uit onderzoek van Right Management blijkt dat slechts 23 procent van de nieuwe managers effectieve begeleiding krijgt zodra ze aan hun nieuwe functie beginnen. Hoewel veel bedrijven vaak wel consequent investeren in leiderschapsontwikkeling, zijn de initiatieven meestal voorbehouden aan een select gezelschap. Slechts iets minder dan drie van de tien aankomende managers, onderdirecteuren, directeuren en managers krijgen een opleiding. Van de CEO’s, afdelingshoofden en senior managers is dat iets meer: 35 procent. 

Toekomst

"Bedrijven zien dus wel de toegevoegde waarde van leiderschapsontwikkeling, maar bieden dit niet standaard aan aan nieuwe leiders," stelt Steve Cohen van Right Management. "De meeste nieuwe managers bereiken die functie omdat ze uitblinken op een bepaald vakgebied. Niet omdat ze per se over de juiste vaardigheden beschikken om een hogere functie aan te kunnen. Juist zij hebben dus behoefte aan aanvullende training." Vooral op het gebied van strategie, leiding geven en motiveren. "De managers van nu zijn de directie van de toekomst. Als bedrijven slim zijn, investeren ze dus in deze personen." 

Emotionele intelligentie

Ook het ontwikkelen van emotionele intelligentie is aan te raden, stelt Cohen verder. "Dit levert zelfbewuste, sociaal vaardige individuen op die zich goed in kunnen leven in anderen en tevens over veel zelfkennis beschikken. Naast technische vaardigheden, zijn deze eigenschappen minstens zo essentieel voor een goed leider."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nieuwe manager vaak aan lot overgelaten
 Managers veel effectiever met goede inwerkprocedure
 Zes tips voor de overstap van collega naar baas
 Promotie net zo zenuwslopend als scheiding
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10