zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Meer dan een kwart van vacatures staat langer dan 60 dagen open

10 oktober 2017 - Uit eigen cijfers van Indeed blijkt dat na 60 dagen meer dan een kwart van de vacatures (27,6 procent) nog openstaat. Vooral in Gelderland hebben werkgevers moeite om posities vervuld te krijgen: daar staat na zestig dagen 28,8 procent van de vacatures nog open.

Naast Gelderland ligt ook in Noord-Holland en Utrecht het aandeel vacatures dat na zestig dagen nog openstaat, met respectievelijk 28 procent en 27,9 procent hoger dan het landelijk gemiddelde. Dit kan er onder andere mee te maken hebben dat de vaardigheden van de werkzoekenden in deze provincies niet goed aansluiten bij wat er voor deze vacatures wordt gevraagd. Zeeland is juist de provincie met het laagste percentage moeilijk te vervullen vacatures. Daar is na 60 dagen gemiddeld slechts 23,4 procent van de vacatures nog niet vervuld.


 
Moeilijk vervulbare vacatures per provincie op functieniveau
In Noord-Holland staat 72 procent van de vacatures voor wijkverpleegkundige na zestig dagen nog open. Daarnaast is goed te zien dat er in veel provincies een tekort aan thuishulpen is. Begin september 2017 werd bekend dat vakbonden en werkgevers het eens zijn geworden over een loonsverhoging van thuiszorgmedewerkers, wat het tekort in de komende periode mogelijk terugdringt.

Verschil in vraag en aanbod
Indeed deed op basis van eigen cijfers ook onderzoek naar het verschil tussen het aantal werkzoekenden en het aanbod van onlinevacatures. Zo is Zeeland de provincie waar in verhouding de meeste vacatures (1,37) zijn per werkzoekende, en ligt de verhouding vacatures-werkzoekenden in Gelderland met 1,01 nagenoeg gelijk. Na Zeeland hebben de provincies Utrecht (1,19) en Noord-Brabant (1,14) de meeste vacatures per werkzoekende. Groningen is de provincie met het minste aantal vacatures (0,7) per werkzoekende.

Vacatures in de Randstad
Ook in de vier grote steden van de Randstad zijn er verschillen te zien. Hoewel er in Utrecht en Amsterdam in verhouding meer vacatures beschikbaar zijn dan het aantal werkzoekenden (respectievelijk 1,24 en 1,09), blijft er in beide steden meer dan een kwart van de vacatures openstaan. In Amsterdam blijft na zestig dagen 28,6 procent van de vacatures onvervuld, in Utrecht is dit percentage 28,3. Van de vier grote steden in de Randstand ligt in Rotterdam het percentage onvervulde vacatures het hoogst. Na zestig dagen blijft 29,4 procent van de vacatures onvervuld. In verhouding zijn er ook minder vacatures beschikbaar dan het aantal werkzoekenden (0,85). In Den Haag blijft 27,4 procent van de vacatures onvervuld en ligt in verhouding ook het aantal vacatures lager dan het aantal werkzoekenden (0,82).

Soort kandidaten
"Deze cijfers maken duidelijk dat er op regionaal niveau een mismatch is op de Nederlandse arbeidsmarkt," zegt Sander Poos, Managing Director Benelux van Indeed. "Bedrijven moeten verder kijken dan alleen het aantal werkzoekenden in een bepaalde regio. Ze moeten ook kijken naar het soort werkzoekenden. Bedrijven op zoek naar ingenieurs, doen er goed aan zich te richten op gebieden met een sterke technische focus, zoals Eindhoven of Twente. Door er bijvoorbeeld een vestiging te openen of door het mogelijk te maken om op afstand te werken, wat gezien de huidige technologieën geen barrière meer hoeft te vormen."
De resultaten van Indeed schetsen een vergelijkbaar beeld met dat van het Centraal Bureau voor de Statistiek, dat onlangs concludeerde dat het Nederlandse bedrijfsleven moeite heeft met het vinden van geschikt personeel.
 

 
 Doorsturen   5 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Bedrijven vragen veel maar bieden weinig aan werkzoekenden
 Drie op de tien vacatures bankensector lastig te vervullen
 Tekort aan Accountants in groeiende Financiële arbeidsmarkt
 Vraag naar personeel grootst in de Randstad
 
 
reacties
 
Kimberly  |   | 
18-10-2017
 | 
09:56 uur
Leuk artikel om te lezen, een teken dat het inderdaad goed gaat met de economie? De verschillen die je ziet zijn inressante materie!
John  |   | 
20-10-2017
 | 
07:38 uur
Leuk artikel om te lezen, een teken dat het inderdaad goed gaat met de economie? De verschillen die je ziet zijn inressante materie!
John  |   | 
20-10-2017
 | 
07:39 uur
Leuk artikel om te lezen, een teken dat het inderdaad goed gaat met de economie? De verschillen die je ziet zijn inressante materie!
Erik  |   | 
23-10-2017
 | 
11:27 uur
Zijn het type vacatures nu wensvacatures (nice to have) of is de druk nu echt zo hoog dat het bedrijf of instelling er anders economisch / bedrijfskundig op achter uitgaat (must have). In het laatste geval zou ik toch ook eens gaan denken aan het opleiden van de jonge en oudere werkloze werknemers (via leer werk trajecten), die best nog wel wat in huis hebben om bij te dragen aan het economisch verkeer. Ik noem Flexcurity naar deens voorbeeld.
Vacature XL  |   | 
23-10-2017
 | 
17:50 uur
Interessant maar ook de gestelde vraag van Erik. Wij hebben soms ook het idee dat vacatures worden uitgezet enkel om te wachten op de kandidaat met 5 poten wat kan verklaren dat functies lang openstaan.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10