zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Samenwerking met MKB niet vanzelfsprekend, vooral niet voor universiteiten

26 april 2017 - Innovatiesubsidies om samenwerking tussen het midden en klein bedrijf (MKB) en andere partijen te bevorderen hebben weinig effect. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit Utrecht op basis van onderzoek onder ruim 400 middelgrote en kleine bedrijven.

Bedrijven zijn op zoek naar andere voordelen van samenwerking. En samenwerking met universiteiten is al helemaal niet zo vanzelfsprekend.


Het overheidsbeleid om samenwerking met middelgrote en kleine bedrijven (MKB) te bevorderen kost veel geld. De Europese Eurostarregeling kost 1,1 miljard euro, en de Nederlandse MKB-innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT) heeft een budget van 55 miljoen euro. Maar is dit geld wel goed besteed?

Geen drastische toename
Innovatiewetenschapper en hoofdonderzoeker Frank van Rijnsoever van de Universiteit Utrecht vertelt: "Het is prachtig dat er veel geld wordt uitgeven aan innovatie, maar de bestaande regelingen zijn vooral interessant voor bedrijven die toch al samenwerken. Het aantal samenwerkende bedrijven zal door dit soort subsidies dus niet drastisch toenemen."

Wisselende taken
Van Rijnsoever onderzocht samen met zijn collega’s onder welke omstandigheden MKB-managers het meest waarschijnlijk gaan samenwerken. Managers van ruim vierhonderd verschillende bedrijven kregen wisselende taken voorgelegd met daarin beschrijvingen van innovatieprojecten. Deze projecten verschilden in de vorm van samenwerking, het type partner, de financieringsvorm, en enkele andere eigenschappen. Managers gaven vervolgens aan welke projecten zij het meest en het minst waarschijnlijk zouden uitvoeren.
Het is prachtig dat er veel geld wordt uitgeven aan innovatie, maar de bestaande regelingen zijn vooral interessant voor bedrijven die toch al samenwerken. Het aantal samenwerkende bedrijven zal door dit soort subsidies dus niet drastisch toenemen.

Geen verleiding door subsidies
De resultaten waren verrassend. Ongeveer een kwart van de bedrijven werkt al samen met andere bedrijven en zal dit blijven doen, ongeacht een eventuele subsidie. Ongeveer de helft van de bedrijven is wel te porren voor samenwerking, maar laat zich hier niet toe verleiden door subsidies. Een deel hiervan zoekt juist andere zaken in een samenwerking, zoals toegang tot kantoorruimte, speciale apparatuur, begeleiding, en mogelijkheden tot crowdfunding.

Samenwerking met universiteiten
Het onderzoek laat verder zien dat MKB-bedrijven vooral niet zitten te wachten op samenwerking met universiteiten. Dit is opmerkelijk, omdat samenwerking met universiteiten een belangrijk speerpunt is van de overheid. Van Rijnsoever: "MKB-bedrijven vinden de oplossingen van universiteiten vaak niet concreet genoeg en de werkwijze te traag. Subsidie of niet, men heeft vaak de tijd niet om twee jaar te wachten op resultaat." De afkeer is overigens vaak geheel wederzijds volgens van Rijnsoever: "Onderzoekers willen grondig werken en zijn meer geïnteresseerd in het wetenschappelijk resultaat, dan de winst van een bedrijf."

Internationaal onderzoek
De onderzochte bedrijven waren afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Toch is het onderzoek ook van toepassing op Nederland. Van Rijnsoever: "Het Nederlandse systeem zit tussen het Duitse en het Engelse in. Verder zijn er nauwelijks verschillen in uitkomst tussen de twee onderzochte landen. Hierdoor, kunnen we resultaten breder trekken naar vergelijkbare landen zoals Nederland, maar ook bijvoorbeeld Ierland, of Luxemburg. "
 

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

  Vier manieren waarop automatisering de rol van digitalisering overneemt
 Betere voorbereiding op technologische innovatie nodig
 'Mindful' werkomgeving verhoogt succes innovatieprojecten
 Hoe gevestigde spelers het hoofd kunnen bieden aan innovatieve start-ups
 
 
reacties
 
M  |   | 
27-04-2017
 | 
17:28 uur
Ik vind dit toch vreemd.
Ik snap best dat de werkwijze van wetenschappers niet altijd overeenkomt met die van bedrijven die gewoon geld moeten verdienen.
Maar studenten neerzetten die eventueel wat voor je kunnen betekenen en niet al teveel kosten, moet toch kunnen?


REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10