zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Meer oversluiters consumptief krediet

23 januari 2017 - Steeds meer mensen voegen hun lening, roodstand, creditcardschuld en of webwinkel krediet samen in een nieuwe lening. Oversluiten is hiermee een steeds populairdere vorm van besparen. Afgelopen jaar steeg het aantal oversluitingen met 29 procent.

Dit blijkt uit onderzoek van Geldshop.   Geldshop onderzocht data van 96.048 leningen uit 2014, 2015 en 2016. Naast leenbedragen en -aantallen, werden ook opvallende oversluit-trends in kaart gebracht.


 
Piek in hoogte van het leenbedrag voor oversluiten in januari en februari
Oversluiters met een hoog leenbedrag lijken het begin van het jaar aan te grijpen om op hun vaste lasten te besparen.
Het gemiddelde leenbedrag voor oversluiting daalde afgelopen jaar weliswaar met 8,3 procent, naar 26.347 euro. In januari en februari van 2016 werd dit gemiddelde ferm overschreden. In deze maanden werd er gemiddeld 34.295 en respectievelijk 31.572 euro geleend om leningen over te sluiten.
Er lijkt duidelijk een trend waarneembaar, waarin leners het begin van het jaar aangrijpen om te besparen op vaste lasten. De onderzochte data uit de afgelopen drie jaar laten namelijk ook in alle jaren pieken zien in januari en februari. Een mogelijke verklaring is de (laatste) periode van het jaar, waarin extra wordt gekeken naar besparingsmogelijkheden voor het komende jaar; zoals de zorgverzekering.
 
In juni en juli worden de meeste leningen overgesloten
In de zomer worden er veel leningen overgesloten. Vooral in juni en juli was er in 2016 sprake van een forse stijging ten opzichte van dezelfde periode in 2015. Juli kende de sterkste groei met 40,1 procent, maar ook in juni was een flinke toename van oversluitingen waarneembaar met 36,1 procent. De toename in de zomermaanden van 2016 blijkt echter geen uitzondering. Ook in 2015 en 2014 was deze trend in juni en juli zichtbaar.
 
50-plusser vooral gebaat bij oversluiten lening
50-plussers sluiten de meeste leningen over. Deze groep is goed voor bijna de helft (49,4 procent) van alle oversluitleningen in 2016. 50-plussers in de leeftijdsgroep 51 tot 64 jaar, lenen gemiddeld het meest voor het oversluiten van een lening (30.342 euro).
"Vooral voor 50-plussers biedt oversluiten grote voordelen," concludeert Madiha Leuven-Mouchtak, CEO van Geldshop. "50- en 65-plussers hebben veelal wat ‘oudere’ lopende leningen met vaak nog ongunstige rentetarieven. Oversluiten helpt ze direct besparen en sneller afkomen van schulden. Zo kunnen zij meer financiële ruimte creëren, wanneer ze de pensioenleeftijd naderen. De voordelen zijn goed zichtbaar in de rekenvoorbeelden die we onlangs op onze website hebben geplaatst," aldus de CEO.
 
Voor alle onderzoeksresultaten kunt u de onderzoekspagina van Geldshop bekijken.
 
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 2017: de belangrijkste ontwikkelingen in alternatieve kredietverlening
 BKR registratie bij roodstaan heeft geen grote gevolgen
 Nederlander verkiest persoonlijke lening boven doorlopend krediet
 Wat belemmert de schuldhulpvraag?
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10