zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederlander voelt zich onveilig in openbare ruimtes

7 juni 2016 -  Om erachter te komen hoe het staat met het gevoel van veiligheid onder Nederlanders en welke rol beveiligingscamera`s hierin spelen, heeft Axis Communications een onafhankelijk onderzoek laten uitvoeren onder Nederlanders. De resultaten, die zijn gebundeld in het onderzoeksverslag ‘Hoe veilig is uw stad?’, zijn alarmerend.

Bijna 60 procent van de duizend respondenten voelt zich onveilig in openbare ruimtes en zeker negentien procent heeft in het afgelopen jaar om veiligheidsredenen afgezien van bepaalde activiteiten, zoals het bezoek aan een bioscoop of een concert. 


 
Veiligheid is een basisrecht
Een veilig en geborgen gevoel is één van de basisrechten van elke Nederlandse burger. Maar voelen burgers zich ook daadwerkelijk veilig in openbare ruimtes en het openbaar vervoer? Deze en andere vragen heeft Axis gesteld om te kunnen begrijpen welke behoeften belangrijk zijn voor het ontwikkelen van Safe Cities en hoe men staat ten opzichte van de inspanningen die de overheid doet op dit gebied.
 
Camera's geven veilig gevoel
Het rapport laat een overwegend positieve houding zien ten opzichte van de inzet van beveiligingscamera`s. 72 procent van de mensen is positief over camerabewaking op straat en op openbare plekken en maar liefst 77 procent van de respondenten heeft een positieve houding met betrekking tot de inzet van camera’s in het openbaar vervoer.
60 procent van de respondenten geeft aan dat beveiligingscamera`s geen negatieve impact hebben op hun gevoel van privacy. Daarnaast geeft 63 procent aan dat het gebruik van camera’s als veiligheidsmaatregel in het openbaar vervoer geen inbreuk maakt op hun gevoel van privacy.
 
Teleurgesteld in overheid
Ondanks de overwegend positieve houding ten opzichte van cameragebruik heeft slechts acht procent van de respondenten actie ondernomen door zelf camera`s in of bij de woning te installeren. Dit relatief  lage percentage vindt zijn oorzaak vermoedelijk in het feit dat men vindt dat cameratoezicht een verantwoordelijkheid is van de overheid. 70 procent van de Nederlanders geeft namelijk aan teleurgesteld te zijn over de inzet die beleidsmakers tonen op het gebied van veiligheid en beveiliging. Maatregelen die de overheid volgens de deelnemers aan het onderzoek zou kunnen nemen zijn het uitdelen van strengere straffen (54 procent), het plaatsen van betere straatverlichting (49 procent) en meer beveiligingscamera`s (35 procent).
 Negentien procent van de respondenten zegt niet deel te nemen aan activiteiten in de woonomgeving vanwege zorgen over veiligheid, dit geldt in het bijzonder voor ouderen en inwoners van dichtbevolkte gebieden.
"De Nederlandse bevolking geeft duidelijk aan open te staan voor de inzet van technologie voor een  veiliger gevoel. De overheid doet er goed aan te luisteren naar burgers zodat ze weet waar de behoeftes liggen. Door samen te werken met private partijen en alle beschikbare technologie slim in te zetten, waar mogelijk te koppelen en te analyseren, kan de Nederlandse overheid effectief inspelen op de vraag naar meer veiligheid in onze maatschappij," zegt Edwin Roobol, Regional Director Middle Europe van Axis Communications.
 
Het digitale onderzoeksrapport ‘Hoe veilig is uw stad?’ met daarin alle  onderzoeksresultaten is gratis verkrijgbaar via deze link.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 De finalisten Logistiek Manager van het Jaar over hun wapenfeiten
 Steeds meer Nederlanders ruilen werkgever liefst morgen nog in
 Personeelsbeleid bepaalt het succes van uw omnichannel-strategie
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Risico’s van terreur en politiek geweld nemen wereldwijd toe
 Klanten afgeschrikt door onveilige chauffeurs
 Vrouwelijke automobilist vermijdt rijden in het donker
 Onveiliger West-Europa door economische crisis
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
reacties
Vijf zaken die managers van Ronald Koeman kunnen leren (1) 
Werkstress zorgt voor slaapproblemen (1) 
Test nu uw persoonlijkheid: goed/fout (3) 
'Vertrouwenspersoon moet stevigere positie krijgen' (1) 
In zes stappen naar meer arbeidsvreugde (1) 
Lonen stijgen, koopkracht blijft achter (2) 
Hoe beďnvloedt een hoge beloning de prestaties? (3) 
beurs
Stijgers Dalers
Nutreco 47  3.9 %
Ballast neda 0.31  3.3 %
Nedap 50.2  2.9 %
TNT express 8.45  -9.5 %
USG people 17.2  -1.5 %
Corio 52.5  -1.1 %
Beursupdate: AEX op Wall Street
Intel boekt recordomzet, maar minder winst
Starbucks boekt hogere omzet en winst per aandeel
meer beurs
top10
Werkstress zorgt voor slaapproblemen
Een op vijf Nederlanders heeft weleens seks met collega
Vijf zaken die managers van Ronald Koeman kunnen leren
GDPR compliance vereist realtime inzicht en adaptief leren
Nederlandse CMO worstelt met snelheid digitale transformatie
Gebrek aan personeel remt recordgroei zonne-energie
Logingegevens populairste doelwit van cybercriminelen
Aukje Kuypers Zakenvrouw van het Jaar 2018
Steeds meer Nederlanders ruilen werkgever liefst morgen nog in
Marketing automation belangrijkste trend voor 2018
meer top 10
vacatures
meer vacatures