zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

HR-professionals positief over economie en eigen vooruitzichten

1 oktober 2015 - HR-professionals zijn positief over de ontwikkelingen in hun organisatie. Ten opzichte van vorig jaar maken zij zich minder zorgen over de economische omstandigheden, reorganisaties en ontslag.

Dat ook hun eigen functie beter in de markt ligt, merken ze onder andere aan de stijging van hun salaris. Maar liefst 59 procent van de HR-professionals ziet dat dit jaar stijgen.


Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek ‘HR Trends 2015’, een onafhankelijk en representatief onderzoek van HR- en salarisdienstverlener ADP Nederland, organisatieadviesbureau Berenschot en Performa Uitgeverij, onder ruim 800 Nederlandse HR-professionals. HR Trends is daarmee het grootste onderzoek onder HR-professionals in Nederland.

Minder zorgen over economische omstandigheden
Voor het tweede jaar op rij hebben HR-professionals minder zorgen. Hoewel de zorg over economische omstandigheden (63 procent) nog steeds op nummer één staat, is dit met 8 procent gedaald ten opzichte van vorig jaar. Ook de zorgen over reorganisaties, ontslag en het voortbestaan van de onderneming zijn aanzienlijk afgenomen.
"HR-professionals staan middenin organisaties en weten veel over het personeelsbestand. Daarmee vormen ze een goede graadmeter voor de economische stand van zaken," zegt Hans van der Spek, Manager Kenniscentrum HRM bij Berenschot. "Het is onmiskenbaar dat zij de afgelopen jaren positiever zijn gestemd over de economie en de arbeidsmarkt dan voorheen."
Naast de zorg voor economische omstandigheden is er dit jaar angst voor onvoldoende budget (52 procent) en de afname in vraag naar producten en diensten (46 procent). Ook deze angst leeft minder dan voorgaande jaren.

Loonstijging zet door
Meer dan de helft (59 procent) van de HR-professionals zag het afgelopen jaar zijn beloning stijgen. Voor het komende jaar verwachten ze een gemiddelde loonstijging van 2,9 procent. Ook onder zzp’ers zijn de verwachtingen positief: slechts 9 procent verwacht een inkomstendaling ten opzichte van vorig jaar. Vrouwen zeggen vaker beneden marktconform te worden beloond dan mannen (31 procent tegen 23 procent).
Haaks op deze positieve salarisontwikkelingen staan de promotiemogelijkheden. Terwijl vorig jaar nog 26 procent promotiekansen zag, is dat nu negentien procent. Nog minder (vijftien procent) HR-professionals verwachten de komende twee jaar daadwerkelijk promotie te maken.

Een op vijf HR-professionals zoekt nieuwe baan
"Dat een grote groep HR-professionals momenteel actief solliciteert, is mede een gevolg van de geringe kans op promotie die zij ervaren," aldus Van der Spek. "Het gemis aan ontwikkelingsmogelijkheden, opleidingsfaciliteiten en loopbaanmogelijkheden is daarvoor een belangrijke drijfveer."

Prioriteitenverschuiving door automatisering
Slimme software en automatiseringssystemen spelen een steeds grotere rol in de HR-wereld. Toch is slechts twintig procent bezorgd over de impact van robotisering op de omvang en samenstelling van het personeelsbestand. Wel merken HR-professionals dat automatisering steeds verder doorzet; dit uit zich onder meer in een verschuiving van uitvoerende naar adviserende taken. Ook verwacht 42 procent een toename aan managementtaken.
Bijna twee derde van de HR-professionals (65 procent) verwacht de komende jaren een functieverzwaring, bijvoorbeeld door een uitbreiding van het takenpakket (58 procent) of een verandering in de uitvoering hiervan (55 procent). Ook prioriteiten veranderen. Dit jaar staat het opzetten van het belonings- en functioneringsgesprek op één, gevolgd door het opleidingsbeleid en de aandacht voor de aanpak van arbeidsverzuim en re-integratie. Volgend jaar verschuiven de prioriteiten naar het opstellen en/of bijstellen van de strategische personeelsplanning en het duurzaam inzetbaarheidsbeleid.

Organisatieveranderingen grotendeels buiten HR-afdeling om
"Voortdurende ontwikkelingen vragen om verandering. Daarom vormt een permanente staat van transitie de komende jaren de sleutel tot succes," stelt Van der Spek. "Het ontwikkelen van innovatieve organisatieconcepten staat echter op een uiterst bescheiden achttiende plaats in het overzicht met de belangrijkste HR-beleidsthema’s voor 2015."
Fundamentele organisatieveranderingen lijken grotendeels langs HR of buiten HR om plaats te vinden. De sector gezondheids- en welzijnszorg vormt hierin de enige uitzondering: in deze sector geeft maar liefst 38 procent van de professionals aan prioriteit te geven aan dit thema. Wanneer de HR-professional wel betrokken wordt bij deze veranderingen, is zijn rol voornamelijk participerend (48 procent) en adviserend (24 procent). Slechts 9 procent van de taken bij het opzetten van innovatieve organisatieconcepten is uitvoerend.

Over het onderzoek
HR Trends is het grootste jaarlijkse onderzoek onder interne en externe HR-professionals in Nederland naar de inhoud en de beloning van de HR-functie. In het onderzoek zijn niet alleen HR-verantwoordelijken in loondienst ondervraagd, maar ook directeuren van HR-dienstverlenende bureaus en zelfstandig gevestigde HR-adviseurs. Er deden 809 HR-verantwoordelijken aan het onderzoek mee. HR Trends 2015 is een initiatief van Performa, uitgevoerd door Berenschot en mede mogelijk gemaakt door ADP.

Meer informatie over het onderzoek leest u op ADP Touchpoint.
Een factsheet over het onderzoek is te downloaden via de volgende link: Factsheet Berenschot – Rol HR-professional.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Steeds meer recruiters gevraagd
 Nieuwe wetten sluiten niet aan op HR-praktijk
 Salarisverhoging: prestaties versus dienstjaren
 Er is weer tijd en geld voor talentmanagement
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10