zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Relatie op het werk: do's en don'ts

17 februari 2015 - Met uw collega’s brengt u doorgaans veel tijd door, in veel gevallen zelfs meer dan met vrienden en familie. Dan komt het weleens voor dat je professionele relatie uitgroeit tot iets meer. Wat te doen als u verliefd wordt op een collega?

Cijfers tonen aan dat het taboe voor velen allang lijkt doorbroken te zijn. Volgens het onderzoek van de social discovery site Twoo geven 19,9 procent van de Nederlandse mannen en 13,8 procent van de Nederlandse vrouwen aan dat ze al eens een relatie hadden op het werk. Daarnaast ziet ruim 55 procent een avontuurtje op de werkvloer wel zitten.



Robert Half, arbeidsbemiddelaar op het gebied van financiële en administratieve professionals, geeft tips hoe u op een professionele manier met een relatie op het werk omgaat. Voor het slagen van een relatie op het werk zijn drie elementen essentieel: discretie, duidelijkheid en goede afspraken.

Wees discreet
Bent u  verliefd geworden op een collega en hebben jullie inmiddels een serieuze relatie? Hou het niet stil Door er open over te communiceren, voorkomt u dat jullie relatie bekend raakt via het roddelcircuit en houdt u wilde verhalen in toom. Maar houd het wel discreet. Licht enkel de collega’s in met wie jullie nauw samenwerken. Ook uw directe leidinggevende en HR-verantwoordelijke hebben er belang bij om op de hoogte te zijn van jullie relatie.

Kies voor duidelijkheid
Wees duidelijk over jullie relatie en vooral over hoe die jullie werk níét zal beïnvloeden. Zo voorkomt u scheve gezichten van collega’s, die in elk professioneel contact tussen jou en je partner een samenzwering vermoeden. Hoe u het ontstaan van roddels en ontevredenheid bij collega’s kunt vermijden? Door jezelf en je relatie low-profile op te stellen:

- Werk niet met z’n tweetjes aan een project, maar betrek er andere collega’s bij.
- Samen lunchen kan natuurlijk wel, maar maak er geen gewoonte van. U wilt op het werk niet gezien worden als ‘het koppeltje’, maar vooral als een individuele werknemer.
- Lichamelijk contact is uiteraard een ‘no-go’. Geen klef gedoe op de werkvloer, dat wekt alleen maar irritatie op.
- Ook op informele gelegenheden, zoals een bedrijfsfeest, is het beter om niet alleen elkaars gezelschap op te zoeken. Blijf sociaal en onderhoud je contacten met andere collega’s.

Maak goede afspraken
In Nederland is een relatie op het werk geen reden voor ontslag op staande voet. Werkgevers mogen zich in principe namelijk niet mengen in het privéleven van hun werknemers. Als de gevolgen van een romantisch avontuur op de werkvloer de werkzaamheden negatief beïnvloeden, kan een werkgever hier wel op handelen door de werknemer over te plaatsen naar een andere afdeling of vestiging. Een werkgever mag relaties ook niet expliciet verbieden in een contract. Wel mogen werkgevers een gedragscode opstellen waarin bijvoorbeeld staat dat een relatie moet worden gemeld. Mocht een zaak uiteindelijk toch voor de rechter komen, zal deze altijd een belangenafweging maken, voordat er overgegaan wordt tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst en eventuele ontslagvergoeding. Hierbij wordt onder andere gekeken naar de afspraken die zijn gemaakt tussen werkgever en werknemer om de situatie te handhaven.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Een perfecte match: de liefde en de auto
 Koffiecorner bron van inspiratie en nieuwe liefdes
 Gros vindt relatie op het werk schadelijk voor carrière
 Helft Nederlanders verliefd op collega
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10