zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Zoektocht naar banen buiten eigen organisatie groeit

21 november 2013 - De arbeidsmarkt voor hogeropgeleiden zat de afgelopen jaren op slot, maar nu lijkt er toch definitief een kentering gaande; het aantal vacatures voor hogeropgeleiden stijgt nog steeds. Het derde kwartaal laat een groei in vacatures voor hoger opgeleiden zien van acht procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Het aantal vacatures voor (V)MBO’ers neemt nog altijd af, in het derde kwartaal zijn er dertien procent minder vacatures dan een jaar geleden voor (V)MBO’ers. Dit blijkt uit de analyse van Yacht 'Trends en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt voor hoger opgeleiden 3e kwartaal  2013'.


Op dit moment zitten praktisch alle vakgebieden in alle sectoren en branches in de lift en dat is goed nieuws, constateert Yacht. De vraag naar logistieke, technische en ICT professionals is gestegen. Maar nu is er ook verbetering in de vraag naar financieel- en juridische specialisten. Die vraag is nog krimpend maar begint duidelijk te herstellen.

Vraag in de lift
Vanuit branches bezien is de grootste vraag vanuit de ICT sector, handel en industrie. Maar ook de zakelijke dienstverlening zit in het derde kwartaal weer in de lift. Opvallend is de stijgende vraag naar hoger opgeleiden vanuit overheid/non profit. Dit zijn geen beleidsmedewerkers, want daar zien we een grote daling. Maar een toenemende vraag naar ICT’ers en marketingspecialisten. Ook hoger opgeleiden in het financieel-administratief vakgebied worden meer gevraagd vanuit de overheid.

Mobiliteit op de arbeidsmarkt neemt toe
Uit de Yacht analyse blijkt verder dat de recente meting van november een stijgende activiteit laat zien op de arbeidsmarkt. Het percentage hoger opgeleiden die actief naar een andere baan zoeken is opgelopen naar veertien procent. Dat was vorig kwartaal dertien procent en een jaar terug tien procent. Het lijkt erop dat de arbeidsmarkt minder op slot zit, en dat is een goede ontwikkeling. Het zal te maken hebben met een toegenomen vertrouwen in de (arbeids)markt. De stijging van het aantal vacatures voor hoger opgeleiden heeft hier mee te maken. Uiteraard zijn de hoger opgeleiden zonder baan actief op zoek naar nieuw werk, maar ook de activiteit onder de werkenden is gestegen. De voorkeur van de werkenden gaat het eerst uit naar een andere functie bij een andere organisatie. Daarna wensen zij dezelfde functie bij een ander bedrijf. De keuze voor een andere functie binnen dezelfde organisatie wordt minimaal aangegeven. Ze zoeken de nieuwe baan buiten de deur en niet binnen de eigen organisatie.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Groei 'zwaardere' finance functies in industrie en overheid
 HR-manager vindt steeds beter de goede mensen
 Grote verschillen bemiddelbaarheid en baanzoekduur tussen sectoren
 Binnen twaalf maanden keerpunt op de arbeidsmarkt verwacht
 
 
reacties
 
Ellen  |   | 
21-11-2013
 | 
15:16 uur
''maar ook de activiteit onder de werkenden is gestegen.''

En gisteren lazen we nog
''Tevens staat het aantal latente baanzoekers op het laagste punt gedurende elf jaar onderzoek en is daarmee uitzonderlijk laag.'' ((Klik hier)

Snap jij het nog?

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10