zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vele Tinten Vergrijzing: onderzoek kan kansen verzilveren en gevaren afwenden

23 augustus 2013 - Er zijn vele tinten vergrijzing. Positief is dat ouderen bijvoorbeeld sociaal kapitaal (ervaring, expertise) meebrengen.  En hoewel de waarde van vergrijzing vaak niet in harde euro's uitgedrukt wordt, zoals bij hulp aan de kleinkinderen, is ze daarmee niet minder reëel. Verder is vergrijzing ook een groeimarkt die mogelijkheden biedt voor bedrijven in sectoren die producten en diensten leveren waarvan vooral ouderen gebruik maken - van kunstheupenfabrikant tot ontwikkelaar van gebruiksvriendelijke ICT.

Maar vergrijzing vormt tevens een serieuze bedreiging voor onze welvaart. Het zet de overheidsuitgaven onder druk, vooral door stijgende pensioenskosten en zorguitgaven. Inschatting is dat hierdoor in Europa, ceteris paribus, overheidsuitgaven gemiddeld met ruim vier procent van het BNP toenemen. Volgens recente prognoses wordt Nederland samen met Luxemburg en Slovenië het hardst geraakt, met een stijging van meer dan acht procent van het BNP. Dat blijkt uit de studie 'Shades of Graying: Research Tackling the Grand Challenge of Aging for Europe' die het Den Haag Centrum voor Strategische Studies gisteren publiceerde. Deze studie blikt vooruit op hoe vergrijzing onze samenleving zal beïnvloeden, en hoe onderzoek hierop in kan spelen. 



Aanbevelingen
Onderzoek kan een belangrijke rol spelen voor overheden om de kansen die vergrijzing biedt te verzilveren en te helpen om in te spelen op problemen die het veroorzaakt. Deze studie formuleert drie aanbevelingen:
- Onderzoek moet de positieve effecten van vergrijzing beter in kaart brengen. Ouderen vertegenwoordigen een reservoir aan sociaal kapitaal en vergrijzing biedt ook economische kansen.
- Vergrijzing is een groeimarkt. Hier vroegtijdig op inspelen door onderzoek te stimuleren naar producten en diensten die van waarde zijn voor een groeiende groep ouderen, kan een 'first mover advantage' bieden.
- Er is meer onderzoek nodig naar de duurzaamheid van onze sociale welvaartsstaat. Onderzoek kan helpen om gerichte innovaties te ontwikkelen die medische kosten drukken, de arbeidsproductiviteit vergroten, en lange-termijn financiering van sociale zekerheid verzekeren.

Het continent kleurt grijs
Inzetten op strategisch onderzoek om met vergrijzing om te gaan is vooral van belang voor Europese overheden. Komende decennia kleurt het continent grijs. De verhouding van de groep van 65 en ouder ten opzichte van de beroepsbevolking (15-65) stijgt van ongeveer twintig procent nu, naar gemiddeld 40 procent in 2050. Dat komt enerzijds omdat we in Europa steeds minder kinderen krijgen, terwijl anderzijds de levensverwachting blijft stijgen. Dit is met name zo in Europa, maar geldt ook voor andere delen van de wereld. Zuidoost Aziatische landen als Zuid-Korea, Japan en China zien het aandeel van ouderen in de bevolking snel stijgen. In Europa wordt het vergrijzingseffect komende tijd nog eens versterkt doordat de 'babyboomers' met pensioen gaan.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nederland wereldwijd tweede in toename pensionado’s
 HR verwacht negatieve gevolgen van verhoging pensioenleeftijd
 Vergrijzing biedt kansen, vereist verandering
 Recessie en vergrijzing maakt investeren in personeel noodzakelijk
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10