zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Zakelijk Nederland de dupe van maatregel Motorrijtuigenbelasting

29 maart 2013 - De overheid scherpt het komende jaar de CO©ü-grenzen voor de Motorrijtuigenbelasting aan, wat inhoudt dat er minder voertuigen in aanmerking komen voor een vrijstelling. Een energiezuinige auto wordt vanaf 1 januari 2014 gemiddeld 840 euro per jaar duurder.


De Motorrijtuigenbelasting blijft in 2014 wel gebaseerd op CO©ü-uitstoot, maar de grenzen voor vrijstelling worden naar beneden bijgesteld. In 2013 komt een benzineauto in aanmerking voor vrijstelling bij een uitstoot van 110 gram CO©ü per kilometer en een dieselauto bij 95 gram per kilometer. Vanaf 2014 wordt dit gelijkgetrokken en de grens gelegd op 50 gram CO©ü per kilometer. Uit onderzoek van Business Lease Nederland blijkt dat door deze maatregel 25 procent van de zakelijke leaseauto’s gemiddeld 840 euro per jaar duurder wordt. Voor het totale zakelijke wagenpark in Nederland levert dit de overheid ruim 150 miljoen euro per jaar extra inkomsten op. 



Zakelijk Nederland gestraft

Dick Cozijnsen, commercieel directeur van Business Lease Nederland: "Zakelijk Nederland heeft de afgelopen jaren meegewerkt aan de duurzaamheidsambitie van de overheid. Steeds meer auto’s zijn vrijgesteld van de Motorrijtuigenbelasting doordat ze aan de duurzaamheidsnormen voldeden. De nieuwe doelstelling van de overheid is voor het huidige wagenpark onhaalbaar, want de CO©ü-uitstoot van een rijdende auto kan niet worden verlaagd. Hierdoor wordt zakelijk Nederland voor hun eerdere medewerking aan het behalen van de doelstelling van de overheid ‘gestraft’."

 
 Doorsturen   4 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 502. 544 nieuwe personenauto's verkocht in 2012
 Mannen houden geen rekening met milieu tijdens autorijden
 Zakelijke rijders maken zich op voor wijziging fiscaal beleid
 Sterke stijging in aanvragen voor leaseauto met lage bijtelling
 
 
reacties
 
ADOfan  |   | 
29-03-2013
 | 
07:26 uur
Zakelijke autorijders? Dat zijn figuren die geld zat hebben, kunnen dus best wat missen! I.t.t. de zwakkere ouderen!
De eenzame fietser  |   | 
29-03-2013
 | 
09:14 uur
De bijtelling voor de leaserijder is toch een percentage van de nieuw waarde van de auto? Dan merkt de leaserijder hier dus niks van. De werkgever gaat hierdoor meer betalen aan de leasemaatschappij en die stumpert die met de fiets naar zijn werk komt krijgt volgend jaar geen loonsverhoging omdat ''alles'' duurder is geworden.
Henk van Ouwerkerk  |   | 
29-03-2013
 | 
09:42 uur
Hélaas, bijna iedereen wordt onder dit 'zelfgekozen' bewind gestraft. En geloof het of niet, het kán nog erger dus laten we er een niet al te grote drama van maken. Ik zeg altijd: brand is erger, toch?
B  |   | 
2-04-2013
 | 
11:13 uur
@Eenzame fietser

De bijtelling voor de werknemers gaat voor de betreffende auto's omhoog dus de leaserijder merkt daar wel degelijk wat van. Of dat erg is, is natuurlijk een tweede. In mijn ogen is het alleen maar goed dat deze grens wordt opgeschroefd. Ook ik kan me niet echt inleven in het drama voor deze leaserijders dat ze daadwerkelijk wat moeten betalen voor hun auto...

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10