zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Winter: dicht bij huis werken wint aan populariteit

14 november 2011 - Meer mensen gaan de komende maanden op zoek naar een nieuwe baan in hun directe woonomgeving. Vooral slecht weer en toenemende files zijn redenen hiervoor. De zoektocht naar nieuwe vacatures is vooral te verwachten bij de lager- en middenopgeleiden. Dat voorspelt GoudenGidsBanen.nl naar aanleiding van onderzoek naar woon-werkverkeer.


In november worden mensen zich meer bewust van de nadelen van woon-werkverkeer en de daarbij behorende (verlengde) reistijd. Het slechte weer, toenemende files en toegenomen mobiliteitsproblematiek in het algemeen, veroorzaken behoefte aan verandering van baan, zo blijkt uit onderzoek. Werknemers willen niet te lang in de auto 'zitten' om op hun werk te komen. Van alle werknemers in Europa zijn Nederlanders het langst onderweg naar hun werk. Gemiddeld rond de 50 minuten per dag in totaal. Bijna 60 procent van de Nederlanders geeft aan een uur echt de grens te vinden. 



Werven in de buurt

De sterk afgenomen verhuisbereidheid doordat onder meer de huizenmarkt op slot zit, betekent een groter belang voor de regionale arbeidsmarkt. De wervingscirkel voor werkgevers wordt steeds kleiner; naar verwachting tot 55 procent kleiner in 2015.  Reistijd is al meerdere jaren achtereen de belangrijkste afhaakfactor voor een potentiële werknemer om niet te kiezen voor een werkgever constateerde Mobiliteitsbalans al eerder. De regionale arbeidsmarkt wordt almaar belangrijker. 

Niet verhuizen én geen fileleed

De afstand van het woon-werkverkeer is de afgelopen decennia zelfs toegenomen (gemiddeld vijftien km in 1985 naar 22 km in 2008). "Zolang het vervoer en de tijd van reizen constant en betrouwbaar zijn, willen werknemers niet verhuizen," aldus drs. Esmeralda de Vries, Arbeidsmarkt- Watcher en Organisatie-Socioloog. "Werknemers verhuizen slechts eens in de zeven a tien jaar. Werk in de buurt is dus zeer aantrekkelijk." Binnen functies waar lager opgeleiden veelal in werken is thuiswerken vaak niet mogelijk. Voor ouders komt daar nog eens bij dat ze de kinder(en) op tijd van de opvang willen halen. De kans dat ze te laat komen, wordt door het fileleed steeds groter, zeker in een maand als november.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Lange reistijd belangrijkste reden om niet voor werkgever te kiezen
 Stimuleert u uw medewerkers al om de spits te mijden?
 Nederlander is per dag een uur kwijt aan woon-werkverkeer
 Droombaan? Alleen als die binnen een uur bereikbaar is!
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10