zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Betweterige nieuwe collega grootste ergernis werknemers

14 september 2011 - Mensen die met een nieuwe baan beginnen doen er verstandig aan niet meteen alles beter te weten; 45 procent van de Nederlanders vindt dit namelijk het meest irritant aan hun nieuwe collega’s. Dit blijkt uit onderzoek van NationaleVacaturebank.nl onder ruim 900 respondenten.


Naast betweterigheid van nieuwe collega’s ergert een op de drie werknemers zich ook als nieuwe collega’s meteen gaan slijmen bij de baas. Daarnaast wordt uitsloverig gedrag niet echt gewaardeerd (vijftien procent). Mark Borgman van NationaleVacaturebank.nl: "Blijkbaar kunt u maar beter niet meteen te hoog van de toren blazen als u start bij een nieuwe werkgever. Iedereen moet natuurlijk altijd even wennen aan een nieuwe collega, maar misschien voelen ze zich ook een beetje bedreigd als hij of zij het beter lijkt te weten." Opvallend is dat het merendeel van de respondenten zegt zich niet extra te profileren tijdens de eerste weken van een nieuwe baan; 60 procent blijft gewoon zichzelf en 28 procent kijkt rustig de kat uit boom. Slechts elf procent stelt zich extra proactief op. 



Onaardige collega’s

Meer dan de helft van de respondenten verwacht dat wanneer zij met een nieuwe baan beginnen, de collega’s altijd open staan voor vragen. Bijna een op de drie verwacht zelfs een uitgebreid inwerkprogramma. "Dergelijke voorbereiding voor een nieuwe collega kan er door drukte op de werkvloer vaak bij inschieten, maar het is duidelijk dat werknemers dit op hun eerste werkdag erg belangrijk vinden. Niet alleen voelen ze zich dan welkom, meteen goed inwerken scheelt later juist veel tijd," aldus Borgman. Een eerste werkdag is natuurlijk altijd spannend. Het merendeel (36 procent) van de respondenten is vooral bang dat de collega’s niet aardig zullen zijn. 23 procent vreest eerder dat het werk niet leuk is. Borgman: "Hieruit blijkt maar weer eens dat leuke collega’s en een goede sfeer belangrijker worden gevonden dan de werkzaamheden." 

Top vier angsten
Top vier angsten van nieuwe werknemer op de eerste werkdag:
1. Onaardige collega’s (36 procent)
2. Geen leuk werk (23 procent)
3. Over- of underdressed zijn (22 procent)
4. Meteen verslapen (19 procent)

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Goede voorlichting ideale remedie tegen jobhoppende generatie Y
 In vijf stappen naar een nieuwe baan
 Nieuwe baan wordt vooral via via gevonden
 Nieuwe baan zoeken meest populaire werkvoornemen voor 2011
 
 
reacties
 
Jackie  |   | 
15-09-2011
 | 
10:53 uur
Regelmatig hoor ik dat nieuwe werknemers in het diepe worden geworpen en zelf maar moeten kijken wat en hoe het er aan toe gaat, een soort survival of the fittest. Persoonlijk denk ik dan een gemiste kans om je als bedrijf/afdeling goed neer te zetten. Al die klachten over dat medewerkers niet goed gemotiveerd zijn hebben bedrijven zelf in de hand! Maak tijd, investeer en je krijgt het dubbele terug!

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10